Trenutno se predvaja:
Maribor 0
15. februar 2020 ob 09:17 Maribor Radio Maribor

Rekonstrukcije in dozidave enote Vrtca Ivana Glinška v Ribiški ulici ne bo

Mariborska občina bo iskala lokacijo za gradnjo vrtca z več enotami
Foto: Radio Maribor/Rat Dejan
Foto: Radio Maribor/Rat Dejan

Rekonstrukcije in dozidave enote Vrtca Ivana Glinška v Ribiški ulici v Mariboru, ki so jo prav zaradi načrtovane obnove v začetku avgusta lani izpraznili, ne bo. Mariborska občina se je namreč odločila ustaviti milijon in pol evrov vreden projekt, s katerim bi tamkajšnja vrtčevska enota do poletja pridobila dodatnih 400 kvadratnih metrov površin. Namesto tega bodo v sedanjem objektu opravili vzdrževalna dela in poiskali lokacijo za gradnjo večjega vrtca.

Kot je razbrati iz odgovora mariborske občine, sta dva vzroka za odpoved obnove in dozidave vrtčevske enote, za kateri je bil zagotovljen denar v proračunu. Pričakovali so, da bodo v postopku pogajanj s ponudniki del dosegli bistveno nižjo ceno, ob tem pa poudarjajo, da z investicijo, s katero bi pridobili dodatna oddelka, ne bi zagotovili vseh potrebnih prostorov na področju predšolskega varstva. Zato menijo, da je cena investicije na objektu Ribiška previsoka in napovedujejo, da bodo iskali primernejšo lokacijo za gradnjo novega, 6-oddelčnega vrtca. Ravnateljica Vrtca Ivana Glinška Ester Mlaj pravi, da je občina tista, ki odreja in odloča investicije: »Osebno sem večkrat izrazila nezadovoljstvo zaradi pasivnosti pri projektu obnove. Pri ustanoviteljici sem tudi odločno zahtevala, da se prioritetno in nemudoma poišče rešitev, ker si namreč zaradi premajhnih kapacitet še nadalje zaprtih vrat enote Ribiška ne moremo več privoščiti.« Sogovornica izpostavlja, da je vrtec s predčasno izselitvijo otrok, za katero danes ugotavljajo, da je bila najbrž preuranjena, utrpel nenadomestljive posledice in veliko slabe volje med uporabniki.

Občina bo na objektu v Ribiški ulici zdaj izvedla zgolj nujno investicijsko vzdrževanje, s ciljem, da bodo vrtec, ki je zaprt že vse šolsko leto in so zato otroci razporejeni po drugih enotah, znova odprli 1. septembra. V vrtcu to odločitev pozdravljajo. Gradnjo novega vrtca ravnateljica Mlajeva podpira, saj mesto potrebuje dodatne zmogljivosti.

Aljaž Mejal

Nazaj na vrh