Trenutno se predvaja:
Maribor 16
28. februar 2019 ob 11:43 Maribor Radio Maribor

Slovenski satelit Trisat naj bi v vesolje poletel avgusta letos

Ideja za nano satelit Trisat je nastala leta 2009. Večji preboj pa je ta projekt doživel šele nekaj let kasneje, ko mu je nekaj denarja namenila tudi evropska vesoljska agencija

Poudarki

  • Satelit Trisat, ki je v celoti plod slovenskega znanja in so ga v celoti razvili na mariborski Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo, skupaj s prav tako slovenskim podjetjem Sky Labs, se po letih razvoja bliža izstrelitvi v vesolje.

Satelit Trisat, ki je v celoti plod slovenskega znanja in so ga v celoti razvili na mariborski Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo, skupaj s prav tako slovenskim podjetjem Sky Labs, se po letih razvoja bliža izstrelitvi v vesolje. Vsi sistemi so že skoraj pripravljeni na tehnološko demonstracijo. Z njo bodo dokazali delovanje razvitih tehnologij, za katere pa se že zdaj zanimajo globalni igralci na področju vesoljske tehnologije.

Ideja za nano satelit Trisat je nastala leta 2009. Večji preboj pa je ta projekt doživel šele nekaj let kasneje, ko mu je nekaj denarja namenila tudi evropska vesoljska agencija. Od takrat je ekipa razvila izredno inovativen satelit. Ti namreč postajajo vse manjši oz. lažji od 10 kilogramov. Mariborski ekipi je ob teh omejitvah teže in velikosti uspelo pripraviti inovativne module, ki so po svoji velikosti in vzdržljivosti vodilni v svetu vesoljskih tehnologij.

Razvoj satelita je do zdaj stal približno milijon in pol evrov, od tega bo levji delež predstavljala izstrelitev. A ta je zelo pomembna, saj kot pravi direktor podjetja Sky Labs Tomaž Rotovnik, bodo z njo dokazali delovanje njihovega satelita in razvitih sistemov.

Satelit bo predvidoma poletel v nizko orbito avgusta iz Francoske Gvajane z raketo Vega C podjetja Arianespace.

Aleks Horvat

Nazaj na vrh