Foto: BoBo
Foto: BoBo

Svetniki Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so dva tedna po zaključnem računu za lansko leto danes sprejeli finančni načrt za letošnje leto, triletno strategijo, program za skrajševanje čakalnih vrst in novelacijo sanacijskih ukrepov.

Po letih izgube so lani sprejeti sanacijski ukrepi obrodili sadove in letos bo UKC Maribor, če ne bo izrednih dogodkov, posloval uravnoteženo. Ob tem so svetniki sprejeli tudi dopolnjen sanacijski načrt, ki predvideva prihranke na področju nabave materiala.

Svetniki so namreč zadovoljni s pridobivanjem novih programov, a menijo, da bi morali uspešneje klestiti stroške.

Predsednik sveta zavoda Ljubo Germič opozarja tudi na prepočasno izvajanje investicij. Letos jih s pomočjo države načrtujejo za skoraj 20 milijonov evrov. Po besedah direktorja Vojka Flisa bi jih morali do leta 2022 izvesti kar za 180 milijonov, kar brez sofinanciranja zdravstvenega ministrstva ne bo mogoče.

Svetniki so potrdili tudi program skrajševanja čakalnih vrst, a opozorili, da uspeha ne bo, če ne bo sistemskih rešitev na ravni države. Iz leta v leto se namreč povečuje pretok bolnikov s primarne zdravstvene ravni.