Foto: BoBo
Foto: BoBo

V stavbi očesnega oddelka v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru je v teh dneh akcija ozaveščanja o diabetični retinopatiji oziroma zapletu sladkorne bolezni, ki lahko vodi v slepoto.

Zato je toliko bolj pomembni presejalni program diabetične retinopatije, ki je že nekaj let na voljo tudi v mariborski bolnišnici. Ker lahko z njegovo pomočjo preprečijo slepoto, si strokovnjaki želijo, da bi se programu odzvalo več ljudi kot doslej. Sladkorna bolezen je glavni vzrok slepote in slabovidnosti pri ljudeh med 20. in in 65. letom, torej v njihovem najaktivnejšem času. Zato oftalmologi znova opominjajo sladkorne bolnike na usoden pomen tega presejalnega programa. "Tako imajo možnost, da lahko pridejo na pregled brez čakalne dobe, zgolj z napotnico," pravi Dušica Pahor, predstojnica očesnega oddelka v mariborski bolnišnici.

Diabetična retinopatija je zelo pogost zaplet sladkorne bolezni, saj se razvije pri vsakem tretjem sladkornem bolniku. In če je prepoznava pravočasna, je zdravljenje posledic sladkorne bolezni danes dobro. "Zaradi tega v naši državi ni več potrebno, da ljudje zaradi te bolezni izgubljajo vid ali celo oslepijo," še ozavešča doktorica Pahorjeva.

Namen presejalnih pregledov za diabetično retinopatijo je, da zajamejo čim večje število novoodkritih sladkornih bolnikov. Z njim pa spremljajo tudi tiste bolnike, pri katerih je sladkorna bolezen znana, vendar imajo na očeh minimalne spremembe ali pa jih še nimajo. Na ta način tudi omogočajo skrajšanje čakalnih dob v očesnih ambulantah nasploh in omogočajo hitrejši in lažji dostop bolnikom z drugimi očesnimi boleznimi.