Trenutno se predvaja:
Maribor 2
29. marec 2020 ob 17:51 Maribor Spominčice

70 let od požara pri Bolfenku na Pohorju

Gasilsko akcijo je glasbeno ovekovečila naveza Alfi Nipič in New Swing Quartet
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar


29. marca leta 1950 je zagorelo v prostorih nekdanje cerkve pri Bolfenku na mariborskem Pohorju.

Viri omenjajo, da je bila cerkev leta 1501 zgrajena na prostoru, kjer je prej stala kapela. Ko je Jožef II. začel ukinjati samostane, je bila tudi bolfenška cerkev opuščena, njena oprema pa dodeljena okoliškim župnijam.

Leta 1856, ko je bila stavba že precej načeta, jo je kupil Otmar Reiser, mariborski župan, notar in lastnik okoliških gozdov. Njegov sin je leta 1878 v notranjosti uredil stanovanje za logarja in sobe za planince z vpisno knjigo. Prav zato Bolfenk, na nadmorski višini 1026 m, štejemo za najstarejšo planinsko postojanko na Pohorju, ki je v tistem času beležila od 600 do 1000 obiskovalcev na leto.

Leta 1950 jo je uničil požar, dobri dve desetletji kasneje pa jo je začel obnavljati Zavod za spomeniško varstvo Maribor. Delo je nadaljevala Mestna občina in na začetku devetdesetih let odprla informacijsko središče, ki pa je leta 2009 zaradi nerešenega lastništva zaprlo vrata.

Spomin na požar pri Bolfenku je na narečni popevki leta 1972 ovekovečil Alfi Nipič z New Swing Quartetom. Pesem, ki sta jo podpisala Berty Rodošek in Marjan Stare zaradi lokalnih izrazov za gasilsko opremo in širše okoliščine dogajanja nekaterim ni bila po godu. Moteči so bili izrazi: »Mi holcarski pjebi … je hujda hica bla, … na glavo helme, … gasilci k cajti fsi perajt so bli naštimani … pje krota pesja kak gori …" Je pa najbrž tudi to navdušilo poslušalce, saj je pesem tisto leto osvojila zlati klopotec in prvo nagrado občinstva …

Poudarki

  • Spomin na požar pri Bolfenku 29. marca 1950, je na narečni popevki dobrih 22 let kasneje z New Swing Quartetom obudil Alfi Nipič.
Stane Kocutar

Nazaj na vrh