Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborski mestni svetniki so na ponedeljkovi seji potrdili letni program športa za leto 2020, za izvajanje katerega je v proračunu predvidenega nekaj več denarja kot letos – skoraj 4 milijone evrov. V Športni zvezi Maribor so zadovoljni, da je do njegovega sprejetja prišlo prej kot v preteklih letih, a opozarjajo, da bo uspešnost programa odvisna od razpisnih pogojev, na te pa je letos letelo veliko kritik.

Mariborski klubi so več let prejemali sredstva – zaradi zamujanja razpisov – šele sredi tekočega leta in so bili zaradi tega v finančni negotovosti. Zdaj pa je občina obljubila, da bo tokratni razpis za izvajanje v ponedeljek potrjenega letnega programa športa objavljen še letos, pravi predsednik Športne zveze Maribor Tomaža Barada. Po njegovem so na prejšnem razpisu najkrajšo potegnili vrhunski športniki.

Dodaja, da število mariborskih športnikov z vrhunskimi dosežki upada, nova, po njegovem neustrezna razvrstitev klubov v štiri kategorije financiranja, pa težav ne rešuje. Zaradi spremenjenih postopkov za prijavo na razpis je letos upadlo tudi število sofinanciranih klubov – z lanskih 146 na 95.

Težave povzroča tudi strožji občinski nadzor subvencioniranih ur, ki jih društva izkoristijo v javnih športnih objektih. Prizadevajo si za postopen prehod na nov sistem in boljše informiranje.

Kot pravi Barada, je občina obljubila, da bodo društva sodelovala pri oblikovanju razpisnih pogojev bolj konstruktivno kot doslej. Na pojasnila z občine še čakamo.