Foto: Televizija Slovenija/Matej Korošec
Foto: Televizija Slovenija/Matej Korošec

Potapljači so v sklopu dogodkov ob svetovnem dnevu voda danes izvedli že 27. mednarodno čistilno akcijo EKO Drava. Reko so čistili v različnih krajih, med drugim v Dravogradu, na Ptuju, v Varaždinu in Mariboru.

V Dravi se vsako leto, predvsem zaradi vandalizma, znajdejo najrazličnejše stvari, ki tja ne sodijo, od nakupovalnih vozičkov, koles in prometnih znakov, pa tudi do orožja in streliva. Potapljači iz Maribora in okolice vsako leto naberejo za tono nesnage, danes pa so je – na njihovo presenečenje – nabrali le za manjšo prikolico. Sicer pa so v vodi našli tudi dva osebna avtomobila, ki ju bodo reševali ob drugi priložnosti.

Objestneži pa, žal, onesnažujejo ne le reko, temveč tudi njene bregove. Po njih so se z rokavicami in vrečkami za smeti sprehodili člani Turističnega društva Maribor in učenci Osnovne šole Kamnica.

Vodja čistilne akcije Vojo Erakovič opaža, da je Drava dokaj čista in kemično neonesnažena. Želi pa si, da vanjo ne bi metali odpadkov in da bi se ob njej in na njej več ljudi sproščalo in rekreiralo.