Foto:
Foto:

Lidija Divjak Mirnik je imenu liste na novinarski konferenci prst med drugim uperila zoper vodstvo Snage in nekdanjega župana Andreja Fištravca: »Ta gospod je na soočenjih županskih kandidatov razlagal, da bomo položnice občani v Mariboru dobili nižje. Zdaj pa imamo samo dve varianti. Ali je ta gospod takrat lagal, ali pa je bil s strani Snage zelo zaveden?«

Zato zahtevajo odstop direktorja Cveta Žalika in svetovalcev Snage ter nadzornikov, ki naj skupaj s prejšnjim županstvom poravnajo nastalo škodo. Stojan Auer, ki je medijem predstavil tajno poročilo Snage novemu mariborskemu županu, je dodal, da naj bi izguba znašala kar 1,84 milijona evrov, ob tem pa je presenetil z informacijo. »Da Snaga preživi, to piše v njihovem dokumentu, ne pomagajo samo višje cene, ampak tudi dodatno financiranje v višini 3,2 milijona evrov. Ta samo potrjuje dejstvo, da mi z višanjem položnic, ne bomo rešili Snage«.

O poslovanju in sortirnici - mariborskem Teš 6 - kot so se izrazili v LPR, smo želeli povprašali tudi vodstvo Snage, kjer molčijo, na očitke naj bi odgovorili na sredini novinarski konferenci.

Odgovor župana MO Maribor Saše Arsenoviča o razlogih za izgubo podjetja Snaga in posledično njihov finančni položaj so sledeči:

- Manjši del izgube odpade na realni dvig stroškov in zaostajanje cen. Tukaj se je dejansko treba zavedati, da cene zaostajajo za stroški že kar nekaj let, kar se odraža v izgubi Snage. Zdaj ugotavljamo, koliko cene dejansko zaostajajo. S podjetjem Snaga se je vodstvo MO Maribor zato dogovorilo, da iz cen izloči del investicije v t.i. sortirnico in da se dejansko prizna samo upravičeni del stroškov. V tem delu ni neposredne odgovornosti uprave podjetja Snaga.

- Večji del izgube dejansko odpade na investicijo v t.i. sortirnico. Tudi tukaj sta dva razloga za izgubo, in sicer napačno tehnično načrtovanje investicije, kjer se je predvideval bistveno večji izplen kot sedaj dejansko je ter napačno finančno načrtovanje investicije, kjer se je poplačevanje investicije planiralo na 10 let, kar je popolnoma nerealno. Glede zgoraj naštetega se lahko vprašamo po odgovornosti uprave podjetja.

- Dvig cen je nujen, vendar samo toliko, kot je utemeljeno. Na občane nikakor ne moremo valiti bremena slabe investicije.

- Izvesti je potrebno dolgoročne ukrepe – t.i. sortirnico je treba maksimalno obremeniti, torej pridobiti nov posel.

- Ustanovitev holdinga je nujno potrebna, tudi zato da Snago finančno saniramo, potreben je nadzor nad njenim finančnim poslovanjem, nižanje stroškov skupnih služb, kar s holdingom lahko kratkoročno tudi dosežemo.

Kako globoko je zabredla Snaga bo sicer najverjetneje znano v četrtek na izredni seji občinskega Odbora za komunalo. Predsedujoči Stojan Auer je povabil tudi vodstvo družbe in aktualnega župana.