Foto: Varni na internetu
Foto: Varni na internetu

Z mariborske policijske uprave so danes sporočili, da so bili pred tednom dni obveščeni o poskusu izsiljevanja. Nepridipravi so se namreč dokopali do izgubljenih intimnih posnetkov varnostne kamere v zasebni hiši in z njimi od oškodovanca, s pismom, ki so ga odvrgli v nabiralnik, poskušali izsiliti 30 tisoč evrov.

Osumljenci naj bi posnetke varnostne kamere po naključju pridobili prek spleta, saj naj bi bili objavljeni na enem od internetnih portalov. To so poskušali izkoristiti in od oškodovanca v zameno za nerazkritje posnetkov zahtevali plačilo trideset tisočakov. Žrtev pa je dejanje prijavila policiji. Policija je storilca in sostorilce pridržala po primopredaji zahtevanega denarja. Predstavnik policijske uprave Maribor Miran Šadl pojasni, da so kriminalisti po zbiranju informacij ugotovili, da so poleg prijetega 21 letnika v sostorilstvu delovala še 24 in 22-letnik. Vsi trije iz okolice Maribora.

Pri osumljenih so bile opravljene tudi hišne preiskave. Pri tem so kriminalisti pri dvaindvajsetletniku odkrili snovi, za katere obstaja sum, da gre za prepovedana poživila v športu. Ob tem so pri isti osebi našli še topovski udar, ki je prepovedano orožje. Storilcem za dejanje izsiljevanja tako grozi zaporna kazen od enega do osem let zapora, zaradi proizvodnje in prometa prepovedanih poživil v športu od enega do deset let in zaradi posedovanja orožja od pol leta do pet let zapora.

Policija pa ob dejanju razkritja varnostnih kamer opozarja, naj si ljudje zavarujejo dostop do varnostnih kamer in tako zavarujejo zasebnost.