Foto: Ciril Ambrož in arhiv Vinogradniškega muzeja v nastajanju
Foto: Ciril Ambrož in arhiv Vinogradniškega muzeja v nastajanju

Zadnji dan meseca marca je minilo natanko 40 let o takrat, ko se je pred staro trto na mariborskem Lentu zbrala skupina strokovnjakov in začela obdobje redne strokovne skrbi zanjo.

Januarja 1972 sta mariborski naravovarstvenik Mirko Šoštarič in strokovnjak za proučevanje starosti dreves dr. Rihard Erker z Gozdarske fakultete v Ljubljani s pomočjo izvrtka skozi deblo ugotovila, da gre res za posebno trto, katere starost se nahaja v razponu od 350 do 400 let. Ugotovitev se je povsem skladala z zgodovinskima upodobitvama Lenta na mestnih vedutah iz časa okoli 1657 in 1681, ki sta ohranjeni v Štajerskem deželnem arhivu v Gradcu in na pročelju hiše v Vojašniški ulici že prikazujeta razraščeno vinsko trto. O izsledkih je v reviji Sodobno kmetijstvo pisal dr. Lojze Hrček, redni profesor vinogradništva na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, ki je potrdil, da "ni dvoma, da je trta na Lentu najstarejša v Sloveniji, ne zagotavlja pa, da je tudi najstarejša v Jugoslaviji ali celo v Evropi".

Spoznanje, da gre za rastlino častitljive starosti, je zavelo tudi v javnosti in leta 1980 je tedanji direktor Kmetijskega zavoda v Mariboru mag. Jože Protner imenoval posebno strokovno komisijo, ki so jo sestavljali strokovnjak za varstvo rastlin Gustav Matis, strokovnjak za vinogradništvo Anton Vodovnik in Tone Zafošnik, sodelavec Kmetijskega inštituta Slovenije, sicer strokovnjak za trsničarstvo in selekcijo vinske trte. Skupina si je 31. marca 1980 trto pobliže ogledala in ugotovitve zapisala. Sočasno so opravili prvo rez po daljšem času izostanka tega strokovnega opravila in splošno ugotovili, da je trta v slabem stanju.

Zgodba z najstarejšo trto se je nadaljevala in razvila v eno najprepoznavnejših zgodb Maribora. Leta 1987 so pripravili prvo slovesno trgatve – prireditev kot jo poznamo vsa leta doslej, leta 1990 so podarili prvo mlado trto potomko, ki od takrat raste na Ljubljanskem gradu, leta 2004 je bila vpisana v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov, leta 2006 so potomko posadili pred Francoskim muzejem trte in vina v Parizu, deset let kasneje je bil na posesti Biotehniške šole Maribor posajen prvi vinograd 500 potomk najstarejše trte.

Bo pa vse povezano z najstarejšo trto kmalu našlo svoje mesto tudi v nastajajočem Vinogradniškem muzeju, ki bo v isti ulici v kateri že več kot 400 let rase ta mariborska, slovenska in svetovna znamenitost.