Za mladega šefa Evrope se bo novembra na Irskem potegoval Rok Žurman z Bleda z naslednjo kulinarično kreacijo. Foto: Radio Maribor/Mojca Polak
Za mladega šefa Evrope se bo novembra na Irskem potegoval Rok Žurman z Bleda z naslednjo kulinarično kreacijo. Foto: Radio Maribor/Mojca Polak
Mladi kuhar Filip Matjaž
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Dr. Janez Bogataj
Naziv Evropska gastronomska regija je priložnost za našo deželo. Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Zmagovalna jed
Za mladega šefa Evrope se bo novembra na Irskem potegoval Rok Žurman z Bleda. Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Slovenija s svojimi tradicionalnimi jedmi z vseh koncev dežele kandidira za naziv Evropska gastronomska regija 2021. V sklopu projekta poteka tudi vsakoletno evropsko tekmovanje za razglasitev mladega šefa Evrope. Na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru so pripravili predtekmovanje za izbor predstavnika, ki bo Slovenijo zastopal na evropskem tekmovanju novembra na Irskem. Pomerili so se trije mladi kuharji, na Irsko pa pozno jeseni potuje z Bleda.

V preteklosti je bila Slovenija na takih tekmovanjih zelo uspešna

Slovenija je bila tako lani ko predlani na omenjenih tekmovanjih zelo uspešna, saj sta se oba naša predstavnika uvrstila v sam vrh najboljših. Filip Matjaž s Primorske je bil tako lani v Kataloniji tretji. Pravi, da so imeli na tekmovanju 2 uri in pol čas za pripravo jedi, jed pa je morala predstavljati regijo, iz katere so mladi kuharji prišli in zgodbo ljudi, ki tam živijo. »Tekmovanje je temeljilo bolj na tem, ali je kuhar zmožen predstaviti svoje okolje, komisija ni toliko ocenjevala okusov, kot to, ali smo skozi krožnik predstavili destinacijo in svoje korenine,« pripoveduje Filip Matjaž.

Po besedah predavateljice Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Mojce Polak se lahko na tekmovanje prijavijo mladi kuharji, stari med 18 in 26 let, ki imajo kulinarično vizijo svojega okolja. Prav to namreč danes zanima sodobnega gosta, poudarja Mojca Polak: »Skozi krožnik želijo turisti začutiti okuse regije, ne želijo ponavljanja in velikopotezne kulinarike, ampak jedi, ki imajo izpovedno vrednost

Najpomembnejša je inovativnost

Kako pomembno je, da mladi znajo pripraviti inovativne jedi iz lokalnega oziroma regionalnega okolja, poudarja tudi etnolog in predsednik strokovne komisije doktor Janez Bogataj, o kandidaturi naše države za evropsko gastronomsko regijo 2021:»Letošnja kandidatura in od leta 2021 dalje stalno članstvo naše države med evropskimi gastronomskimi regijami ima seveda zelo razvejane pomene. Končno smo začeli usmerjati našo kulinarično projekcijo tudi v svet in ne le obratno. Kandidatura pomeni predvsem veliko obvezo in naloge, ki jih bomo morali opraviti v okviru številnih projektov. Te so prijavila številna ministrstva, turistične organizacije, šole. Vendar tu ni pomembno njihovo število, ampak vsebine, ki naj kulinarično zgodbo Slovenije postavijo na enakovredno mesto z drugimi destinacijami Evrope in tudi sveta. Za to imamo v Sloveniji vse pogoje, žal pa se nekaterih niti dobro ne zavedamo. Obisk mednarodne strokovne komisije, ki bo vsaj dvakrat preverila našo kandidaturo, bo torej odlična priložnost, da pokažemo naše prednosti in s prijavljenimi projekti odpravimo nekatere slabosti. Slednje so temeljni namen projektov, ki se bodo v okviru programa naše kandidature začeli izvajati že letos in bodo končani leta 2021. Torej kandidatura ni le rezultat stanja na področju kulinarike in gastronomije Slovenije, njene dosledne naravnanosti k vzdržnemu zelenemu razvoju, ampak je tudi odlična priložnost, da se določenih področjih še izpopolnimo in tako v letu 2021 vstopimo v mednarodno družbo kot nova, predvsem vsestransko izjemna ter razpoznavna gastronomska destinacija