Trenutno se predvaja:
Maribor 18
17. november 2018 ob 09:59 Maribor Zgodbe

Folkart pripelje vsako leto v Maribor največje bisere ohranjevalcev ljudskega izročila z vsega sveta

Alenka Klemenčič, Folkart
Foto: Radio Maribor/Alenka Klemenčič osebni arhiv

»Folkart uspeva zaradi iskrenosti in želje, narediti najboljše, in zato, ker se skupine pri nas zelo dobro počutijo. Folkloristi so zelo odprti, srčni ljudje.«

Alenka Klemenčič je producentka mariborskega festivala Folkart, največjega slovenskega in tudi srednjeevropskega festivala folklornih skupin, ki razveseljuje z živopisnimi radoživimi nastopi že 30 let in navduši slehernega obiskovalca plavajočega odra na Dravi.

Je pa to tudi prvi festival na svetu, ki je na konvenciji o nesnovni kulturni dediščini dobil pokroviteljstvo Unesca. Za vse to je zaslužna Alenka Klemenčič, ki je spletla razvejano folklorno mrežo po vsem svetu, kar ji omogoča, da pripelje v okviru festivala Lent v Maribor vsako leto največje bisere ohranjevalcev ljudskega izročila z vsega sveta.

Folkart je projekt, ki so ga začeli člani mariborske Akademske folklorne skupine Študent, pred 30-imi leti, ko so tudi sami potovali po svetu s sodelovanjem na podobnih festivalih. Takrat so začeli razmišljati, zakaj ne bi česa podobnega naredili tudi v Mariboru. »Začetki Folkarta segajo v čas izjemne generacije te mariborske folklorne skupine. Štiri leta je trajalo, da je občina ustanovila kulturnoprireditveni center Narodni dom Maribor, in takrat je Folkart prešel v naše roke, še naprej pa smo sodelovali s številnimi člani, ki so festival začeli,« pripoveduje Alenka Klemenčič.

Z Alenko Klemenčič se je v oddaji Obrazi sosednje ulice pogovarjala Nataša Kuhar.

Nataša Kuhar

Nazaj na vrh