Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar:  Položaj bolnika v respiratorju, ki so ga leta 1959 izdelali v Tovarni avtomobilov Maribor (TAM). Fotografija časopisnega članka iz zapuščine očeta poslušalke Milene
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Položaj bolnika v respiratorju, ki so ga leta 1959 izdelali v Tovarni avtomobilov Maribor (TAM). Fotografija časopisnega članka iz zapuščine očeta poslušalke Milene

Radijska poslušalka Milena, katere oče je z delom v nekdanji Tovarni letalskih delov v Mariboru začel leta 1944, je v sredo povedala: »Ali veste, da so v Tovarni avtomobilov Maribor pred šestdesetimi leti izdelali respirator«?

Včeraj pa je komaj verjeten podatek, ki ga je slišala kot deklica, podkrepila z Večerovim časopisnim člankom, ohranjenim v orumeneli očetovi mapi. Spomin na pripoved o tem, da so njegovi kolegi izdelali napravo, ki so ji rekli »umetna pljuča« in jo predali v uporabo mariborski bolnišnici je oživel.

»Elektrostrojni klub v Tovarni avtomobilov v Mariboru je izdelal dva zapletena mehanizma, ki bosta odslej reševala v mariborski bolnišnici človeška življenja«. V nadaljevanju beremo, "da mariborska bolnišnica doslej ni imela respiratorja, da pa si danes bolnišnice brez tega pripomočka ne moremo predstavljati".

»Umetna pljuča so uporabljale nekatere bolnišnice že pred vojno, vendar so bile takrat naprave še pomanjkljive in še zdaleč ne tako uspešne, kot so novi proizvodi, ki so se pojavili po vojni in so rešili mnoga življenja bolnikov, obolelih za otroško paralizo«.

Člani Elektrostrojnega kluba TAM so ob skromnih tehničnih podatkih v dobrem letu dni izdelali dva zapletena aparata. Vsak je bil sestavljen iz okoli 500 posameznih delov. Podjetje Elektrokovina je snovalcem respiratorja odstopilo šest elektromotorjev iz lastne proizvodne linije.

Ob koncu je zapisano še, da bodo respiratorja bolnišnici dobavili v prihodnjih dneh – torej v drugi polovici avgusta 1959 - in še, da je "Elektrostrojni klub TAM doslej prejel že več ponudb za izdelavo umetnih pljuč, vendar prosilcem ne bo mogel ustreči, ker je njihovo delo usmerjeno v druga področja, izdelava respiratorja pa zahteva veliko truda in naporov".

To je dokaz, da so bili pred dobrimi šestimi desetletji v Mariboru sposobni izdelati vrhunske naprave primerljive s tistimi, ki so jih tedaj izdelovala visokotehnološka okolja v razvitih delih sveta.