Trenutno se predvaja:
Maribor 14
11. julij 2019 ob 11:55 Maribor Poglej in povej

Pred 30. leti sta se rodila prva mariborska dvojčka "iz epruvete"

Maribor je bil za Zagrebom in Ljubljano tretji center programa izventelesne oploditev v nekdnaji državi
Foto: BoBo
Foto: BoBo

V nedeljo, 21. julija bo minilo 30 let od rojstva dvojčkov Jureta in Marka, ki ju je njuna mama, tedaj 36-letna Mariborčanka M.G. rodila s carskim rezom. Jure s 47 centimetri je tehtal 2530 gramov, centimeter krajši Marko pa 2280 gramov. Ob porodu sta bila navzoča Anton Veingerl, dr. med. in dr. Vida Gavrič, dr. med. Na videz nič posebnega.

Sta pa bila Jure in Matjaž deležna izjemne pozornosti, saj sta bila prva v Mariboru rojena »otroka iz epruvete«, kot se je tedaj uveljavil izraz za otroke, spočete v okviru programov izventelesne oploditve. Za Zagrebom in Ljubljano je bil Maribor pred 30. leti tretje medicinsko središče v nekdanji skupni državi, kjer so osvojili metodo oploditve z biomedicinsko pomočjo. Kot pravi prof. dr. Elko Borko, upokojeni predstojnik Oddelka za ginekologijo in porodništvo tedanje še Splošne bolnišnice v Mariboru se je to zgodilo le 11 let po tistem, ko se je Veliki Britaniji rodila Luise Brown, prvi na ta način spočeti otrok. Uspeh mariborske medicinske stroke sta pred 30. leti predstavila tedanji predstojnik oddelka in operativni vodja projekta oploditve z biomedicinsko pomočjo tedaj še docent dr. Veljko Vlaisavljević. Prav on je poskrbel, da je zaživelo tudi posebno društvo, ki je povezalo pare odločene za sodelovanje v projektu. Dodajmo še, da se je po podatkih Oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo UKC MB do leta 2017 rodilo 7.500 tam z biomedicinsko pomočjo spočetih otrok, v Evropi pa danes živi več kot štiri milijone na tak način spočetih ljudi. V Mariboru sta julija 1989 prva Jure in Matjaž, ker pa so osebni podatki sveta stvar o njiju ne vemo nič več kot to kar je bilo znano že pred tridesetimi leti. V trdnem prepričanju, da pa je tudi danes vse v najlepšem redu jima želimo lepo praznovanje okrogle obletnice ... Prisluhnite v rubriki "Pogelj in povej" ...

Rojstni dan prvih mariborskih dvojčkov, spočetih z biomedicinsko pomočjo

Poudarki

  • Po podatkih Oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo UKC MB se je do leta 2017 rodilo 7.500 tam z biomedicinsko pomočjo spočetih otrok, v Evropi pa danes živi več kot štiri milijone tako spočetih ljudi.
Stane Kocutar

Nazaj na vrh