Bernarda po zahtevni preizkušnji prikolesarila domov. Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Bernarda po zahtevni preizkušnji prikolesarila domov. Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Ptujska ultramaratonska kolesarka Bernarda Jurič se je po podvigu, ko ji je kot prvi Slovenki uspelo prevoziti 5500 kilometrov dolgo pot od Pertha do Sydneyja, vrnila v domačo vas Pleterje, kjer so ji sovaščani pripravili sprejem.

Dolgo pot po Avstraliji je Bernarda premagala po 27 dneh, dveh urah in 15 minutah kolesarjenja, pri tem pa je počivala samo en dan. Prav na svoj rojstni dan, 24. marca, je imela veliko smolo in ob padcu poškodovala kolo, oba plašča, zračnici in obroča. Pri tem na srečo ni staknila preveč globoke rane, imela pa je otečeno koleno.

Uradna dirka je bila sicer odpovedana, a se je 45-letna Štajerka vseeno odločila prekolesariti načrtovano pot po Avstraliji. Vozila je tudi pri 43 stopinjah Celzija in si poleg otečenega gležnja nakopala še sončne opekline. Pretežni del poti je bila brez povezave s svetom, borila se je z močnim vetrom, premagala vzpone in mraz in imela še tisoč drobnih težav. Ob tem pa ni pozabila povedati, da je na poti do Sydneyja srečala veliko dobrih ljudi: »Ti ljudje so mi dali energijo za naslednje kilometre. Zadnje kilometre v petek, 13. aprila, sem odpeljala kot princesa,« je povedala Bernarda, ki je v okviru kolesarske avanture Indian Pacific Wheel Race (IPWR) od Fremantla kolesarila skozi Adelaido, Melbourne, Canberro do Sydneyja, kjer so jo pričakali prijatelji.

Njene prve vtise po prihodu domov lahko poslušate v posnetku:

Ogledate si lahko tudi videoposnetek s sprejema: