Medtem ko je večina slovenskih muzejev že odprla svoja vrata, mariborska Trafika - Muzej za enega paradoksalno ostaja zaprta. Skoraj sto let stari kiosk, kamor so ljudje zahajali poklepetati, kupiti cigarete in spremljati najnovejše novice, je videl že marsikaj, a takšno pandemično stanje v digitalni dobi doživlja prvič. S kustosom najmanjšega muzeja pri nas, z Janom Malcem, smo se pogovarjali o tem, kako so se s sodelavci znašli in česa novega so se domislili.

Če smo nekoč zgodovinsko časovnico definirali z besednima zvezama pred Kristusom in po Kristusu, zdaj podobno rabimo časovne mejnike pred korono, med korono in po koroni. Kakšno pa je poslanstvo trafike znotraj teh mejnikov, odgovarja kustos Jan Malec: »Poslanstvo trafike pred, med in po koroni ostaja enako, spremenile so se zgolj metode zbiranja in zapisovanja zgodb ter tehnike vzpostavitve stika z ljudmi. Preko spleta ostajamo v stiku z obiskovalci. Pa še morda kakšnega novega dobimo. Smo unikatna zgodba, saj smo tukaj zaradi lokalne skupnosti, predvsem pa v službi lokalne skupnosti.«

Mnogo virtualnih obiskovalcev pa je pritegnil aktualni projekt Trafika me mika. Kustos Jan Malec, ki kot pove, ni inšpektor Vrenko, je pa inšpektor Jan, ki rešuje zapletene primere iz daljne preteklosti, spletnemu občinstvu ponuja široko paleto poučnih in šaljivih videoposnetkov. Inšpektor Jan je zamisel za slednji projekt našel v anekdotah iz zgodovine Maribora, ki govorijo o tem, da so pred Trafiko nekateri Mariborčani še posebej radi spletkarili in poizvedovali o najrazličnejših rečeh. Tako je tudi sam nadaljeval tradicijo »firbcanja« in zgodovinske pojave združil v avdiovizualno celoto ter jo lansiral na splet. Projekt Trafika me mika si lahko ogledate na Facebook strani Trafika – Muzej za enega.

Obstaja urbana legenda, ki govori o tem, da morate Trafiko obiskati tudi, če hrepenite po večni ljubezni. V preteklosti je namreč zakrivila številne ljubezenske zgodbe. »Živa manifestacija tega sem tudi jaz sam, saj sem tudi jaz tukaj našel svojo boljšo polovico. Oziroma je ona našla mene,« je še s ponosom pristavi Jan Malec.