Foto: Promocijsko gradivo/Evropska komisija
Foto: Promocijsko gradivo/Evropska komisija

Ena ključnih točk za uspeh podjetij je razviti dobro zmožnost povezovanja in se odpirati novim trgom. Prav k temu jim pomaga Enterprise Europe Network, projektno organizirana poslovna mreža, ki je nastala pod okriljem Evropske komisije.

Gospodarstvo Evropske unije v veliki meri sloni na uspešnosti malih in srednje velikih podjetij. Zato jih skuša pri tem z mnogimi vzvodi podpreti tudi Evropska komisija, eden od teh je tudi projektno organizirana poslovna mreža Enterprise Europe Network. Ustanovil jo je Generalni direktorat za podjetništvo in industrijo Evropske komisije. Koordinatorka mreže za Slovenijo, dr. Špela Stres, vodja Centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu Jožefa Stefana razloži delovanje: »EEN je mreža, ki deluje v vseh državah EU in drugod – na Kitajskem, v ZDA, v Indiji in v Severni Afriki. Njen namen je pomoč majhnim in srednjim podjetjem. Pomagamo jim pri vstopu na skupni evropski trg in pri pridobivanju evropskih projektnih sredstev ter pri mednarodnem prenosu tehnologij.«

Enterprise Europe Network je največja mreža v Evropski uniji na področju nudenja strokovnega znanja in storitev podjetjem, univerzam, raziskovalnim organizacijam, tehnološkim centrom in drugim poslovnim in inovacijskim institucijam, saj ima kar 600 centrov v več kot 50 evropskih državah, v njej pa sodeluje približno 4.000 izkušenih strokovnjakov. Člani mreže torej niso podjetniki, pač pa tisti, ki jim pri poslovanju lahko pomagajo, dodaja dr. Stres: »Ponujamo veliko možnosti za povezovanja – podjetniki se lahko preko mreže povezujejo s partnerji člani mreže v obliki dogovorov o distribuciji, zastopanju, proizvodnji, podizvajalstvu, itd. To pomeni, da lahko podjetjem, raziskovalcem, združenjem in drugim, ki jih zanima mednarodno sodelovanje, pomagamo na njihovih lokacijah.«

Podjetniki se lahko na mrežo obrnejo s konkretnimi vprašanji glede vstopa na trg Evropske unije ali na trg posamezne države, nudijo jim tudi nasvete o primerni zaščiti intelektualne lastnine in pomoč pri iskanju raziskovalnih, razvojnih in komercialnih partnerjev. Mreža deluje preko neposrednih obiskov svetovalcev ali svetovanja preko elektronske pošte in telefona. Nudijo tudi vpis v bazo ponudb in povpraševanj. »Ta baza je brezplačna, podjetje lahko vanjo vpiše svojo ponudbo ali povpraševanje, pri tem jim lahko tudi pomagamo. Tega smo zelo veseli, saj imajo dostop do baze kolegi po drugih državah in če opazijo ujemanje med dvema različnima državama, pomagamo pri vzpostavitvi povezave med dvema konkretnim podjetjema. Prav to je naš cilj – vzpostaviti konkretne povezave med podjetji,« še dodaja dr. Špela Stres.

V Sloveniji je Enterprise Europe Network prisoten v konzorciju sedmih partnerjev, ki jih sestavljajo Institut "Jožef Stefan", Univerza v Mariboru, Gospodarska zbornica Slovenija, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Mariborska razvojna agencija, Univerza na Primorskem in Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije - SPIRIT Slovenija.

Projekt Euranet Plus - za boljše razumevanje Evrope

EuranetPlus #EuranetPlusSlovenija