Traffic hotline 080 80 15

10. Oct 2019 at 07:32 Slovenija,Italija,Hrvaška Euranet Plus

Erasmus+ Šport program za večjo telesno in športno aktivnost

BoBo/Žiga Živulović ml.|
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Slovenija, Hrvaška in Italija so združile moči v skupnem projektu, ki promovira košarko, šport nasploh, telesno dejavnost in zdrav način življenja. To pa je le eden od ciljev, ki so si ga zadale partnerske organizacije. Projekt BASKET 4 ALL je prejel podporo Evropskega programa Erasmus+Šport.

Številne raziskave kažejo, da Slovenci neizmerno cenimo svoje zdravje, pa vendar mu ne posvečamo dovolj pozornosti. Na splošno velja, da za svoje zdravje skrbimo z zdravo prehrano, zadostno količino spanja in z redno telesno aktivnostjo, zlasti v naravi.

Na velik pomen telesne aktivnosti za zdravje so želeli opozoriti tudi sodelujoči v projektu BASKET 4 ALL, v prevodu Košarka za vse.

Koordinator projekta je ljubljanski Zavod Didona, ki je k sodelovanju povabil slovensko Športno društvo Šentvid, hrvaški ŽKK Vindi in italijanski GeaBasketball.

,,Vsak od partnerjev je v svojem lokalnem okolju organiziral dogodek, na katerem so sodelovali vsi trije partnerski klubi. Tudi lokalno prebivalstvo se je lahko udeležilo različnih športnih aktivnosti. Cilj je bil promovirati gibanje in zdrav način življenja, pa tudi evropsko sodelovanje ter izmenjavo praks in znanja med klubi,'' pove vodja projekta Ana Vučković, ki poudari, da so se pri tem osredotočili na mlade športnike, ki so spoznali svoje vrstnike iz drugih držav in se z njimi družili.

Po besedah Vučkovićeve so bile osrednjim dogodkom enakega formata skupne tri komponente: ,,Šlo je za mednarodni turnir mladih košarkarjev in košarkaric iz vseh treh partnerskih klubov, sestanke trenerjev vsakič na drugo temo in športne aktivnosti za lokalno prebivalstvo. Odzivi pa so bili odlični. Vsak od partnerskih klubov se je dogodkov udeležil z veseljem, celo z večjim številom udeležencev od predvidenega. Izmenjave med trenerji so bile zelo plodovite, saj se običajno ne pogovarjajo tako med seboj odkrito in izčrpno. Lokalno prebivalstvo je takšno iniciativo povsod pozdravilo.''

Sodelujoči klubi iz treh omenjenih držav nameravajo podpisati tudi Memorandum o sodelovanju, kar jim bo pomagalo ustanoviti mrežo evropskih košarkarskih klubov, ki bo služila nadaljnjemu sodelovanju in prizadevanju za izboljšanje razmer v tem športu. V primerjavi s Hrvaško in Italijo pa pri nas razmere vendarle niso tako slabe, ugotavljajo, pojasnjuje Vučkovićeva: ,,Šport za mlade je financiran s strani države in občin na različne načine. Prav zato je udeležba v športnih dejavnostih pri nas statistično najvišja izmed vseh teh treh držav. Dejstvo je, da šport postaja vedno bolj profesionaliziran, veliko poudarka je na doseganju vrhunskih rezultatov. Zato v vseh treh državah pogrešamo financiranje in spodbujanje rekreativnega športa, kot smo ga imeli včasih, ko je bil smisel treningov le to, da so otroci in mladi športno aktivni, in nismo samo iskali naslednjega Dončića ali Dragića.''

Enoletni projekt BASKET 4 ALL se uradno zaključi konec tega leta. Po besedah Vučkovićeve, partnerske organizacije sedaj čaka še priprava poročil, oblikovanje smernic za spodbujanje športa in videa: ,,Predlogi bodo šli predvsem v smeri spodbujanja rekreativnih oblik športa, torej športa za vse. Oblikovali bomo tudi predloge za starše, na predlog italijanskega kluba, saj so starši tisti, ki najbolj vplivajo na odnos otrok do športa ter na otrokova pričakovanja. Vse prevečkrat se namreč zgodi, da se mladi zaradi nedoseganja vrhunskih rezultatov, potem v celoti nehajo ukvarjati s športom.''

Vrednost projekta, ki je v celoti financiran s strani EU preko programa Erasmus+Šport, znaša skoraj 60.000 evrov.

Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope @euranetplusslovenija #EuranetPlus

fotografija je simbolična - prvo pametno igrišče v Sloveniji

L.P.