Foto: Promocijsko gradivo
Foto: Promocijsko gradivo
Projekt Zvitorepec
Foto: Promocijsko gradivo

Dr. Milan Franc iz zavoda Razvoj Maribor pravi, da je Miki Muster velikodušno odstopil avtorske pravice zavodu Razvoj, pod pogojem, da se ne spreminja njegovih avtorskih stripov in da se ohranijo karakterji likov: Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik.

»Odločili smo se, da bomo na podlagi teh junakov ustvarjali tudi v našem projektu in od tod ime projekta Zvitorepec,« pravi dr. Milan Franc.

Ključen namen projekta je zaposlovanje invalidov v kulturni dejavnosti.

»Gre za pionirski projekt, saj take oblike zaposlovanja invalidov na področju kulture v Sloveniji ne poznamo, » pravi dr. Milan Franc. »Projekt se je začel izvajati avgusta lani in v 13ih mesecih so nastale 3 lutkovne predstave, nastajajo slikanice od katerih je ena že izšla, druga je še v pripravi. Te slikanice nastajajo po vsebini lutkovnih predstav in trenutno so v načrtu še tri.«

V zavodu Razvoj so zelo dejavni tudi na področju proizvodnje spominkov, igrač, raznih maskot in lutk. Njihova želja je, da bi sčasoma postale prepoznavni znak, ne samo projekta Zvitorepec, ampak tudi prepoznavni znak Slovenije.

»Da bi vsak, ki bi videl Zvitorepca, Lakotnika in Trdonjo pomislil: to pa je iz Slovenije!« dodaja dr. Franc.

Ena od poglavitnih naložb projekta Zvitorepec pa je prvo slovensko paragledališče Zvitorepec in dr. Franc pravi, da so trenutno že v procesu pridobivanja prostorov.

»Lutkovno paragledališče je gledališče, v katerem so vsi ustvarjalci - od proizvajalcev lutk, do igralcev, scenografa, režiserja, dramaturgov - invalidi,« pojasnjuje dr. Milan Franc.

Projekt Zvitorepec, ki se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, sofinancirata Evropska unija iz evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija. Okvirna vsota, pravi dr. Milan Franc iz Zavoda za razvoj Maribor, ki so jo pridobili za projekt Zvitorepec, je bila okoli 100.000 evrov.

Nataša Godec, Radio Si; Euranet Plus – Boljše razumevanje Evrope