Foto:
Foto:

Naša družba se stara, delež starejših od 60 let se bo namreč po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije do leta 2050 povišal na 22 odstotkov, kar je skoraj enkrat več kot sedaj. Na prostor v domovih za starejše se zelo dolgo čaka, oskrba na domu pa zaradi visoke cene ni dostopna vsem. Starejši želijo dalje samostojno živeti v lastnem domu in k temu jim lahko pomaga tudi razvoj tehnologije, ki ga trenutno spodbuja tudi mednarodni evropski projekt i-evAAlution. Ta bo namreč starejšim ponudil komplet pametnih rešitev, ki podaljšujejo samostojnost in omogočajo več varnosti v lastnem domu. V paketu, ki nastaja v domeni slovenskih partnerjev, podjetja Eurotronik Kranj in Centra za družboslovno informatiko na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, je namreč kup koristnih pripomočkov. Simona Brezar iz podjetja Eurotronik: »V sklopu projekta smo slovenski partnerji razvili varovalni telefon z zaslonom na dotik, ki uporabniku na preprost in prijazen način omogoča komunikacijo z družino in pomoč kontaktne osebe. Varnostna ura, ki jo je razvil avstrijski partner, pa uporabniku omogoča vzpostavitev stika v nujnih primerih, če oseba pade, se namreč samodejno sproži alarm. Vključeni pa so tudi senzorji, ki poročajo, kdaj se pojavijo nepravilnosti v vsakodnevni rutini.«

Te rešitve so cenovno dostopne, uporabniku prijazne, varne in zanesljive, pravijo Centru za družboslovno informatiko, enemu od desetih partnerjev projekta, ki povezuje znanje iz Slovenije, Avstrije, Italije in Nizozemske. Zdaj opravljajo pilotno raziskavo, v kateri bodo starejši lahko leto dni brezplačno preizkušali ta paket pametnih rešitev. Nato bodo skušali z rezultati pripomočke izboljšati in jih ob koncu projekta tudi zares pripeljati v življenje.

Mednarodni projekt i-evAAlution je denarno podprt v okviru programa AAL, ki ga sofinancirata ministrstvo za javno upravo in Evropska komisija.