Foto: Promocijsko gradivo
Foto: Promocijsko gradivo
Eko-socialna kmetija Korenika
Foto: Promocijsko gradivo
Eko-socialna kmetija Korenika
Foto: Promocijsko gradivo
Eko-socialna kmetija Korenika
Foto: Promocijsko gradivo

Ideja je nastala dobrih 10 let nazaj, ko so v društvu Mozaik iz Murske Sobote iskali rešitev za takrat zelo visoko brezposelnost, predvsem za osebe iz ranljivih skupin z različnimi oblikami invalidnosti. Poskušali so najti nove vire razvoja in nove dejavnosti, ki bi lahko zaživele na tem območju. V sodelovanju z občino Šalovci na severovzhodu Goričkega so prišli do ideje, da poskušajo obnoviti in ponovno oživiti staro kmetijo v njihovi lasti, ki so jo najprej dobili samo v uporabo. Danes se je to izkazalo kot odlična ideja, pravi direktor Goran Miloševič, saj se je kmetija razširila iz ene na tri sosednje kmetije in zdaj skupaj obdelujejo 25 hektarjev kmetijskih zemljišč: »Zemljišča obdelujemo ekološko, zato imamo tudi ekološki certifikat. Kmetijstvo nadgrajujemo s predelavo, saj imamo široko paleto izdelkov, ki so dostopni na spletu in tudi v trgovinah po vsej Sloveniji. V zadnjem obdobju ponudbo širimo tudi na področje storitev, v turizem. Pri tem izvajamo tudi izobraževanja, tako za šolske skupine, kot za društva. Pred letom smo začeli tudi z dejavnostjo večgeneracijskega centra, to nameravamo v prihodnosti dopolniti s storitvami za starejše. Še vedno pa izvajamo tudi rehabilitacijo in usposabljanje ranljivih skupin

Na kmetiji zaposlujejo skupino ljudi, ki sicer zlahka ne bi prišla do zaposlitve. Vsakodnevno je delovno vključenih kar 50 ljudi, v sezoni se ta številka še poveča. 35 je redno zaposlenih za nedoločen čas, ostali so vključeni v programe socialno-varstvene vključenosti in v rehabilitacijo. »Večina naših zaposlenih ima različne statuse invalidnosti in imajo različne oviranosti. Nekaj je oseb z izkušnjo odvisnosti, nasilja in različnimi socialnimi prikrajšanostmi. Ti se dnevno vključujejo v delo in druge socialne vsebine, « razlaga direktor. Dobro pa so se vključili tudi v lokalno skupnost, saj se jim vsak dan pridružujejo domačini, v glavnem mlajši upokojenci z veliko volje in življenjske energije. Ti iščejo vsebine in prostore za druženja in izvedbo predvsem družbeno koristnih dejavnosti. Dobro pa sodelujejo tudi s šolami v okolici, predvsem z O. Š. Tešanovci. Poleti pripravljajo tudi tabore za mlade, kjer se ti spoznajo z živalmi in življenjem na kmetiji ter tam preživljajo dneve v naravi. Zgodba o uspehu pa je tudi posledica premišljenega delovanja ljudi, ki kmetijo vodijo in jo znajo finančno primerno umestiti, dodaja Goran Miloševič: »Smo socialno podjetje, torej naši učinki niso merljivi neposredno z dobičkom, pač pa s socialnimi učinki. S tržnimi viri pa vseh stroškov ne moremo pokriti. Imamo hibridni model financiranja, del zaslužimo na trgu, kar nas spodbuja, da prisluhnemo potrebam, da smo bolj učinkoviti, da se trudimo izboljšati. To predstavlja 30 – 40 % celotnih prihodkov. Del delovanja, kjer izvajamo socialno varnostne storitve, nam pomaga z rednimi viri subvencionirati država. Motor financiranja pa so sredstva iz evropskih virov, saj smo z njimi lahko dosegli napredek in razvoj na področju razvoja novih izdelkov in storitev.« Z evropskimi viri so delno financirali tudi investicije v obnovo, v razvoj proizvodnih kapacitet, delno pa so si pomagali z dolgoročnimi krediti in lastnimi sredstvi. Pri tem pa so znali pridobiti sredstva iz različnih evropskih virov: iz Sklada za razvoj podeželja, Evropskega socialnega sklada, Kohezijskega in Razvojnega sklada.

V prihodnosti se bodo trudili še bolje umestiti v lokalno okolje in obnoviti zadnjo pridobljeno, tretjo kmetijo. Ta bo usmerjena predvsem v razvoj medgeneracijskih dejavnosti, v razvoj storitev v skupnosti za starejše in prikrajšane. S pomočjo evropskih sredstev pa pravkar s hrvaškimi partnerji pripravljajo tudi nove promocijske materiale, da se bodo lažje predstavili širši skupnosti in obenem bodo razširili zeliščni vrt in uredili živalski park.

Darja Potočan, Radio Si; projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope