Traffic hotline 080 80 15

17. May 2017 at 17:14 Second Hand

SECOND HAND 17. & 20. 5. - JIMI HENDRIX - ARE YOU EXPIRIENCED TRIBUTE

false

Pozdravljeni v oddaji Second hand.
Danes se posvečamo enemu najpomembnejših albumov v zgodovini glasbe, ki letos praznuje 50 letnico izdaje, Are you experienced Jimi Hendrixa.
Da najprej odpravimo morebitne nesporazume glede pesmi, ki jih bomo predstavili v oddaji, omenimo, da je album od nastanka leta 67 izdan v šestih različnih verzijah in morda na vašem albumu katere od pesmi ni. Ena takšnih je na primer tudi Purple haze, ki se pojavi na Ameriški izdaji, ne pa tudi na mednarodni. Pesem je imela velik vpliv na nadaljnje glasbenike, kar se vidi tudi iz dejstva, da jo je semplalo preko 20 glasbenikov priredilo pa več kot 35. Od leta 97 je sicer na trgu poenotena izdaja, ki vključuje vseh 17 pesmi, ki se pojavljajo na različnih verzijah.
Kritiki složno ocenjujejo, da gre za enega najpomembnejših albumov v zgodovini Rock'n'rolla in enega najpomembnejših v glasbeni zgodovini sploh. Tudi poslušalci so bili enakega mnenja, saj je album že v sedmih mescih od izdaje dosegel naklado 1 milijona.
Are You Experienced je tudi prvi album s strani Jimija in njegove skupine, kar njegov dosežek še toliko poveča. Pred tem se je Jimi komajda preživljal z igranjem kitare kot pomožni kitarist v RNB krogih. Njegov talent je prepoznal Chas Chandler, ki je zapuščal The Animals, in se pričel ukvarjati s menadžerstvom glasbenikov. Jimija je peljal v London in okoli njega nabral glasbenike, ki bi omogočili razvoj kitaristovega talenta. Ko jih je oktobra zavrnila založba Decca, so podpisali z založbo Track, ki sta jo zagnala bivša menedžerja od The Who.
Z albuma Are You Experienced prihajajo same legendarne pesmi, ki so bile tudi veliki komercialni hiti: "Purple Haze", "Hey Joe", "Foxy Lady" in "The Wind Cries Mary". Ena od teh na albumu izstopa kot edina priredba, Hey Joe.
Hey Joe je priredba istoimenske pesmi, ki jo je leta 66 izdal Tim Rose.
Od najbolj znanih Hendrixovih pesmi nam je ostala še Foxy Lady, ki jo je Jimi tudi zelo rad vključeval v koncerte skozi celotno kariero. Kritik Thomas Ward je izjavil, da če bi morali izbrati eno pesem, ki bi predstavila Hendrixa v celoti, bi bila temu najbliže prav Foxy Lady. Kot pri drugih njegovih pesmih, so tudi Foxy Lady radi prirejali in tudi semplali, oboje v več kot 20 primerih. Hendrixa so radi semplali tudi Beastie Boys, katerim se posvetimo naslednji teden.

Mišel Vugrinec