Traffic hotline 080 80 15

23. May 2018 at 18:34 NY Second Hand

SECOND HAND 23. & 26. 5. - CARDI B - I LIKE IT / PETE RODRIGUEZ - I LIKE IT LIKE THAT

Foto: Wikipedia

Pozdravljeni v oddaji Second hand.
Danes jo posvečamo svežem hitu, ki se vzpenja po lestvicah po vsem svetu.
Večina naših poslušalcev boste prvič slišali za pevko Cardi B, ki izvaja pesem v ozadju, 'I like it', saj je ta popularna predvsem v ZDA.
Ameriška reperka Cardi B je sicer aktivna že nekaj let, izdala je studijski album, dva mixtape-a, 12 glasbenih videov in 18 singlov, od katerih na desetih nastopa kot gost.
Na pota glasbene kariere se je spustila leta 2015 po njenih nastopih na Love & Hip Hop: New York pri VH1. Leta 2016 je Cardi B izdala prvi mixtape, Gangsta Bitch Music, Vol. 1 pri KSR Group in kasneje pri njih sodelovala na kompilaciji Underestimated: The Album. Sledil je še njen drugi mixtape leta 2017, ki je sproduciral singl "Bronx Season".
Februarja 2017, je na podlagi tega podpisala prvo solo pogodbo z založbo Atlantic Records.
Prvi singl Cardi B z naslovom "Bodak Yellow" je postal hit in dosegel vrh lestvice US Billboard Hot 100 chart, in s tem je Cardi B postala prva reperka s tem uspehom po Lauryn Hill leta 98. Širše gledano, je Cardi B šele peta reperka na vrhu te lestvice v zgodovini. Aprila 2018 je sledil še njen prvi solo album Invasion of Privacy.
S tega albuma je izdana kopica hitov še pred ''I like it'', in sicer "Bartier Cardi", "Drip", "Be carefull" in prej omenjena "Bodak Yellow", ki je dosegla vrh lestvice v ZDA, ni pa požela podobnega uspeha v Evropi.
Izgleda, da je čas, da Cardi B postane popularna tudi zunaj ZDA s pesmijo v ozadju, "I like it". Za ta namen je v pesmi uporabila sempl, ki ste ga zagotovo prepoznali in takšen je tudi njegov namen.
Sempl prihaja iz pesmi "I Like It Like That", ki sta jo napisala Tony Pabon in Manny Rodriguez.
Postala je hit za boogaloo glasbenika Pete Rodriguez-a v letu 67, in to verzijo je uporabila tudi Cardi B in jo poslušamo v ozadju. Rodriguez je leta 67 izdal tudi istoimenski album, pesem pa je postala ena najvplivnejših boogaloo pesmi tega obdobja.
Ob izdaji je obstajala dilema glede dela pesmi "I Like It Like That", v kateri so uporabljeni vokali glasbenikovih otrok kar se je izvajalcem zdelo, da dviguje dinamičnost pesmi. Založbi to ni bilo tako všeč in so želeli, da se ta del odstrani. Je pa verzija z otroškim petjem že prišla v roke radijskemu Disk Jockey-u "Symphony Sid"-u na WEVD New York Radio Station. Posnetek se je v tej obliki predvajal in takoj požel veliko odobravanje poslušalcev ter izredno povpraševanje v glasbenih željah. Založba je na podlagi tega opustila svojo idejo in pesem je ostala v verziji z otroškim petjem in postala velik hit.
In pesem se vedno znova pojavlja v novih preoblekah po letu 67. Zelo uspešno je bila prirejena s strani Latinske superskupine The Blackout All-Stars pod imenom "I Like It'' leta 1994.
To pa ni bilo dovolj, leta 96 jo je Burger King uporabil v svoji reklami in remix pesmi se je začel pojavljati na radijskih postajah. Pridobival je na popularnosti in se začel vzpenjati tudi po lestvicah. Na U.S. Billboard charts je dosegel visoko 25 mesto in Tito Nieves, pevec v tej verziji, je izkoristil moment ter pesem izdal na albumu, ki ga je poimenoval … I Like It Like That.
No, letos pa je privlačnost pesmi izkoristila Cardi B, ki si z njo obeta preboj na Evropski trg po tem, ko je osvojila Ameriko.

Mišel Vugrinec