Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija

Studio 13

studiji za glasbena snemanja

Prvi digitalni studio za snemanje glasbe na Radiu Slovenija

Studio 13 je bil prvi popolnoma digitaliziran glasbeno snemalno produkcijski studio v Sloveniji. Leta 1995 je bil arhitekturno, akustično in tehnično tehnološko popolnoma prenovljen. Posebnost  studijskega dela kompleksa S13 je variabilna akustika prostora, kar pomeni, da je studio opremljen z variabilnimi/rotirajočimi  akustičnimi paneli, ki omogočajo spremembo odmevnega časa prostora v področju  od 0,5 do 0,9 sekunde. Omenjen časovni odmev je primeren predvsem za komorna snemanja klasične glasbe manjših zasedb.

Trenutna tehnološka oprema je bila proizvedena v 90. letih prešnjega stoletja. Srce celotnega sistema je bila digitalna mešalna miza DMC 1000 japonskega proizvajlaca Yamaha, ki je bila v obdobju 90. let vodilni proizvajalec na področju digitalne tehnologije mešalnih miz za manjša studijska okolja. Poleg ustrezne tehnološke opreme je prednost studia pred ostalimi tudi vrhunska akustična obdelava režije, v kateri je vgrajen aktivni monitoring Genelec 1035.

Po navedbah revije Radio World je bil leta 1995 studio 13 triinosemdeseti zaporedni digitalni studio na svetu, kar je uvrščalo Radijsko produkcijo visoko na lestvici inovativnih tehnologij. Kljub brezhibnemu delovanju celotne avdio tehnologije, je obstoječa snemalna oprema za današnji čas žal tehnološko že zastarela, zato bo studio v letošnjem letu doživel popolno prenovo, ki bo po pričakovanjih zadostila tudi najzahtevnejšim snemalnim standardom prostorskega zvoka 5.1 ter visokoresolucijskih posnetkov ( 24bit/96Khz) na področju glasbenega snemanja.

Tehnično tehnološka oprema Studia 13

 

mešalna miza

Yamaha DMC 1000

zvočniki

Genelec 1035, 8010

večkanalna snemalna tehnika

Sadie 5

mikrofoni

Neumann, Schoeps, AKG

procesorji za obdelavo zvoka

Lexicon 480L
Dbx Quantum II

veliki koncertni klavirji

Steinway & Sons model D

 

Dimenzije studia

Max dolžina: 8 m
Max. širina: 7 m
Max. višina: 4 m
Površina studia: 56 m2
Prostornina studia z upoštevanjem
akustične geometrije prostora:  225 m3
Povrprečni odmevni čas ( 1 khz ):
0,5 – 0,9 s (variabilna akustika)