Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija Radio Slovenija

Studio 14

studiji za glasbena snemanja

Legenda slovenskega glasbeno snemalnega studijskega okolja

Legenda slovenskega glasbeno snemalnega studijskega okolja, ki še dandanes mnogim obiskovalcem koncertov  pričara prijetne občutke nostalgije iz obdobja 50 let. Arhaični videz studia s popolnoma akustično prenovljeno in tehnološko posodoblejno kontrolno sobo nudi izvajalcem  ustrezne pogoje za umetniško izražanje na različnih področjih glasbeno snemalne produkcije.

Trenutno domicilni studio hišnega “ RTV Big banda” je v času 60. in 70. let gostil najbolj znana in prestižna  imena Jugoslovanke estrade, saj je bil prvi glasbeno-snemalni studio na širšem območju Jugoslavije, ki je ponujal možnost večkanalnega analognega snemanja. Poleg omenjene produkcije je bil deležen mnogotere zborovske in operne produkcije ter narodno zabavne glasbe . Gostil je tudi velike zasedbe pihalnih godb in revijskih orkestrov. Pomeben delež produkcije studia so bili glasbeni  koncerti solistov ter manjših ali večjih glasbenih skupin, kakor tudi javne govorne oddaje za potrebe RTV Slovenija. (Pokaži kaj znaš, Veseli tobogan, koncerti jazz zasedb, koncerti plesnega orkestra RTV, glasbena tekmovanja , Izštekani )

Akustično arhitektonska zasnova in projektiranje je zasluga domačih akustikov in strokovnjakov na področju arhitekture iz obdobja pedesetih let prejšnjega stoletja. Arhaični videz in zvočno uravnotežena akustična atmosfera studia glasbenim umetnikom še vedno ponuja možnost specifičnega umetniška izraza. Videz in funkcionalnost studia se zaradi prijetnega počutja izvajalcev s časom ni spreminjala, vendar bo potrebno studio zaradi  iztrošenosti kmalu temeljito obnoviti.

Na prehodu v novo tisočletje je bil tehnično tehnološki del studijskega kompleksa, v smeri popolne digitalizacije režijskega dela, že popolnoma prenovljen. Oprema režijskega dela studia 14 je trenutno enakovredna prestižnim glasbenim studiem v Evropi in Ameriki. Skupaj s studijskim kompleksom Studia 26 predstavlja komplementarno ponudbo za vse vrste glasbeno-snemalne produkcije in javnih nastopov za potrebe RTV Slovenija in zunanjih naročnikov.

Tehnično tehnološka oprema Studia 14
mešalna miza

Euphonix System 5

zvočniki

Genelec 1034, Focal

večkanalna snemalna tehnika

Sadie 5 H64
Tascam MX2424

mikrofoni

Neumann, Schoeps, AKG,
Sennheiser, B&K, EV, Shure

procesorji za obdelavo zvoka

Lexicon 960L
Focusrite RED 3
Focusrite RED 7
Tube-Tech CL 2A
Dbx Quantum II

monitorski sistem slušalk

Furman

ozvočnje

Kling & Freitag

veliki koncertni klavirji

Steinway & Sons model D 

 

Dimenzije studia 

max. dolžilna: 19,5m
max. širina: 11m
max. višina: 6-7m
površina studia: 190m2
prostornina studia z upoštevanjem
akustične geometrije prostora: 1400 m3
povprečni odmevni čas (1khz): 0,8s