TrueGrid je zanimiv primer eksperimentalnega modularnega sintetizatorja na spletu. Foto: Davor Lonzarič
TrueGrid je zanimiv primer eksperimentalnega modularnega sintetizatorja na spletu. Foto: Davor Lonzarič
Heisenberg je dokaz, da je kvaliteta sinteze zvoka na spletu hitro napredovala.
Heisenberg je dokaz, da je kvaliteta sinteze zvoka na spletu hitro napredovala. Foto: Davor Lonzarič
S pomočjo orodja Vult lahko napišemo svoj zvočni učinek (FX) ali sprogramiramo unikaten sintetizator zvoka.
S pomočjo orodja Vult lahko napišemo svoj zvočni učinek (FX) ali sprogramiramo unikaten sintetizator zvoka. Foto: Davor Lonzarič

Kaj je HTML5?

HTML5 je skupek standardov za oblikovanje in strukturiranje spletnih vsebin na spletu, ki je dobil svojo prvo idejno zasnovo že leta 2008 in končno podobo šele 2014. Standard se z leti in potrebami nadgrajuje, ena njegovih glavnih poslanstev pa je končna rešitev prikazovanja multimedijskih vsebin na spletu. Rešitev, ki bo neodvisna od posamezne naprave ali brskalnika, ter bo za vselej poenostavila prikazovanje in rokovanje s tovrstnimi vsebinami.

Prvi koraki na področju obdelave zvoka na spletu

Eden izmed HTML5 standardov je tudi aplikacijski nivo rokovanja z zvokom oz. Web Audio API. Ta omogoča povezovanje z zunanjimi MIDI napravami (npr. klaviaturo), zvočne učinke, sintezo zvoka, branje zvočnih datotek iz lokalnega diska ali spleta, ter mnogo drugega. Lahko bi rekli, da je to prvi resen korak na področju obdelave zvoka na spletu.

Ustvarjajte glasbo brezplačno in povsod – kar v brskalniku

Kljub nekaterim pomanjkljivostim napram namenski programski opremi za avdio obdelavo, je zelo impresivno videti kako delujejo aplikacije, ki že uporabljajo izključno moč brskalnika (brez Flash predvajalnika). Ena izmed takih sta sintetizatorja zvoka Heisenberg in Pulverisateur ki nam v povezavi z brskalnikom Chrome omogočata tudi povezljivost z zunanjimi napravami. Če imamo doma starejšo klaviaturo s priključkom MIDI, jo lahko preko vmesnika povežemo z računalnikom in tako ustvarjamo glasbo kar prek spletne strani. Zahtevnejši uporabniki lahko na app.hya.io sestavijo svoj lasten modularni sistem vključujoč sintetizatorje, samplerje, učinke itd., tega pa shranijo za kasnejšo uporabo.

Za ljubitelje sinteze je zanimiva različica Websynths, ki uporabnikom omogoča natančnejše upravljanje s parametri in s tem ustvarjanje posebnih, lahko tudi neobičajnih zvokov. Nekatere prednastavitve (angl. preset) se lahko primerjajo s kompleksnejšimi zvoki znanih proizvajalcev sintetizatorjev (glej »19: kubrick«, »20: lost satellite«, »65: slippy riser« itd.). Tudi kvaliteta zvoka je več kot zadovoljiva.

Eno najzahtevnejših orodij, ki ga je vredno omeniti je Vult. Za razliko od zgoraj omenjenih sintetizatorjev je to močno programsko orodje s katerim lahko, če imamo nekaj programerskega znanja, ustvarimo svoj lastni inštrument ali zvočni učinek (angl. DSP - Digital Signal Processing). S pomočjo lastnega algoritma lahko dosežemo povsem unikatne rezultate in to brez dodatne programske opreme.

Med enega večjih avdio spletnih projektov spada tudi Soundation, ki pa trenutno deluje le znotraj brskalnika Google Chrome. Aplikacija ni povsem brezplačna, saj je treba dodatne zvoke (angl. samples) kupiti. Po namembnosti je zelo podobna znanim avdio orodjem, kot so Cubase, Protools ali Logic. Njena moč še ni primerljiva z naštetimi, toda je lep primer kaj nas čaka v prihodnosti. Uporabniku nudi vse osnovne funkcije, ki jih potrebuje mešalec zvoka.

Prihodnost je naklonjena tako ljubiteljem kot profesionalcem

Toliko očitkov, kot je bilo na račun programske avdio opreme v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, je pričakovati tudi na račun spletnih avdio aplikacij danes. Z leti je tehnologija napredovala in studii, ki ne uporabljajo računalnika pri svojem delu, so že prava redkost. Podobno bo verjetno tudi s spletnimi aplikacijami. Z razvojem spleta in vse bolj popularnimi oblaki (angl. cloud) lahko pričakujemo, da bomo kmalu pozabili na velike namestitvene datoteke in shranjevanje glasbe lokalno na trdem disku. Tudi ustvarjanje glasbe bo postalo del spleta, tako kot je trenutno pregledovanje e-pošte ali pisanje prek Facebook-a. Edina meja bo še ideja – ta je in bo ločila dobro od povprečnega glasbenega dela.

Spisek ostalih zanimivh projektov

Pri uporabi spodaj navedenih aplikacij svetujemo uporabo zadnje različe brskalnika, zaželjen je Google Chrome.

  • WebSID - Emulator popularnega čipa SID, ki ga je za generiranje zvoka uporabljal računalnik Commodore 64
  • MZ-101 - Monofoničen sintetizator zvoka
  • PatternSketch - Generator ritma (pogovorno "ritem mašina")
  • TrueGrid - Modularni sintetizator zvoka za eksperimentalce
  • WebModular - Še eden tipičen primer modularnega sintetizatorja
  • Acid Machine - Urejevalnik na osnovi popularnega TR-909 in TB-303 (@Matic_77)

Smo pozabili na še kakšno omembe vredno orodje? Pišite nam pod komentarje!