Gologratna jama v Živem muzeju Krasa. Foto: Slomedia
Gologratna jama v Živem muzeju Krasa. Foto: Slomedia
Pastirske hišice v Živem muzeju Krasa so še danes povsem uporabne.
Pastirske hišice v Živem muzeju Krasa so še danes povsem uporabne Foto: Slomedia
Živi muzej Krasa je raj za rekreativce. Vse poti so ustrezno označene.
Živi muzej Krasa je raj za rekreativce. Vse poti so ustrezno označene. Foto: Primorski dnevnik
Kras brez meja

Na slovensko-italijanski meji, med Sežano in Bazovico je zaživel Živi muzej Krasa. Glavna žila muzeja je stara avstro-ogrska cesta med Sežano in Bazovico. Številne označene stranpoti vodijo do vrtač, več kot 200 jam ter drugih naravnih in kulturnih kraških pojavov.

Obiskovalce čakajo obnovljeni suhi zidovi, pastirske hišice, štirna iz začetka 19. stoletja in forma viva. V treh nekdanjih smodnišnicah je za rekreativce postavljena trim oprema. Urejeni so dostopi do kobilarne Lipica, jame Vilenice in Muzeja o vodi v Italiji.

Sprehajalci, kolesarji in jahači se tako srečujejo na 700 hektarih površine in pri tem nezavedno prehajajo državno mejo.

Državnih meja ne pozna niti pokrajina kras in se zato nespremenjena razprostira čez mejnike. Prav zato je nastal čezmejni projekt KRAS-CARSO, pri katerem se 13 slovenskih in italijanskih občin zavzema za trajnostno upravljanje kraških naravnih virov in skupne strategije.

Ob otvoritvi marca 2014 je predsednica tržaške pokrajinske uprave dejala, da je Živi muzej Krasa dokaz, da lahko brez poseganja v naravo dosežemo veliko in da se omejitve lahko spremenijo v priložnosti. Slovensko-italijansko sodelovanje na krasu se bo po besedah župana Občine Sežana Davorina Terčona nadaljevalo, saj že kujejo nov turistično promocijski projekt - kraški geopark.

Kras brez meja