Ekipa Studia City vsak ponedeljek gledalcem pripravi zanimive pogovore z gosti, reportaže in komentarje. Foto: Luka Ovčar
Ekipa Studia City vsak ponedeljek gledalcem pripravi zanimive pogovore z gosti, reportaže in komentarje. Foto: Luka Ovčar
Alenka Kotnik in Marcel Štefančič
Zdajšnja urednica Studia City Alenka Kotnik in voditelj Marcel Štefančič. Foto: Luka Ovčar
Studio city
Studio City je danes edina oddaja na Televiziji Slovenija, ki še vedno goji komentatorsko zvrst s štirimi komentatorji, ki se izmenjujejo skozi mesec. Z visokim jubilejem se uvršča med oddaje z najdaljšim stažem na Televiziji Slovenija. Foto: RTV SLO
Alenka Kotnik, urednica Studia City
Urednica Studia City Alenka Kotnik je dejala, da političnih pritiskov, tudi če bi bili, ne bi upoštevali. Foto: Stane Sršen

Prva oddaja Studia City, takrat še pod imenom Studio Ljubljana, je bila na sporedu 6. julija 1989, leta 1993 pa je dobila zdajšnje ime. Studio City je ves čas slovel po svoji alternativnosti tako glede izbora obravnavanih tem kot tudi načina njihove obravnave. V določenem obdobju je z odkritimi provokacijami in pozivi k mobilizaciji javnosti (odprti mikrofon na Prešernovem trgu in plakat politika na Prešernovem trgu s pozivom, naj ljudje pridejo vanj metat paradižnike) večkrat poskrbel za dvigovanje prahu in negodovanje oblasti.

Perovič: Pritiski so bili normalni del posla
Prvi urednik in voditelj (v vlogi voditelja je nastopil zgolj v prvi oddaji, kasneje pa oddaje ni več vodil, razen v obdobju osamosvojitvene vojne) Tomaž Perovič je za MMC povedal, da se je kot urednik sicer srečeval s političnimi pritiski, vendar jih je jemal kot "normalni del posla", ki ni bistveno vplival na potek njihovega dela. Po njegovih besedah se je oddaja v teh letih spremenila le toliko, "kolikor se je okolica, sicer pa so v oddaji še vedno pameten voditelj, pametna vprašanja in dobre reportaže".

Kranjc: Od blagih nasvetov do resnih groženj
O političnih pritiskih v času urejanja oddaje pa smo vprašali tudi nekdanjega urednika in voditelja Bojana Kranjca, ki je oddajo urejal med letoma 1993 in 2001. Kranjc je dejal, da se je srečeval z različnimi oblikami pritiskov, "od blagih nasvetov do resnih groženj". Z njimi se je spoprijemal na ta način, da jih je skušal razumeti, vendar pa jih ni upošteval, če niso bili skladni z uredniško politiko oziroma etičnimi standardi, ki veljajo v novinarstvu.

Po njegovih besedah se je oddaja vizualno in vsebinsko spreminjala ves čas, tudi ko jo je urejal sam, saj je bila različna že sama dolžina oddaje, "rdeča nit pa sta bila vedno socialno-politični in popkulturni aspekt, ki smo ju potem glede na dolžino oddaje še širili". Oddaja pa se z izjemo nekaterih novih rubrik v osmih letih od njegovega odhoda z mesta urednika ni veliko spremenila.

Jakopič: Večinoma je šlo za predloge o ukinitvi oddaje
Večjih sprememb oddaja ni doživela tudi po mnenju nekdanje urednice Kaje Jakopič, ki je na uredniškem mestu nasledila Kranjca. Spremembe sicer težko konkretno komentira, saj si jo zaradi stiske s časom redko ogleda. Kot je še dodala, so sam format oddaje in rubrike ostali nespremenjeni od njenega urednikovanja, pa tudi špica in scena sta ostali isti. "Je pa Marcel še vedno odličen," je dodala Jakopičeva.

Kot urednica se je tudi ona srečevala predvsem s posrednimi političnimi pritiski. "Šlo je večinoma za predloge oz. zahteve po ukinitvi oddaje ali 'milejši obliki', ko so oddajo želeli premakniti na različne dneve in ure predvajanja," je pojasnila Jakopičeva in dodala, da so se s temi "predlogi" srečevali "skoraj na dnevni bazi, torej v okviru vsake oddaje".

Kotnik: Tudi če bi bili pritiski, jih ne bi upoštevali
Zdajšnja urednica Studia City Alenka Kotnik pa je dejala, da neposrednih političnih pritiskov ne čutijo, "imamo pa kdaj težave z gosti, ko se ne odzovejo vabilu v oddajo". Pri tem je Kotnikova kot zanimivost navedla, da se tako prejšnji kot zdajšnji premier pa tudi predsednik države niso odzvali vabilu, "medtem ko so pred nastopom funkcije brez težav prišli".

Glede novosti je Kotnikova za MMC dejala, da rubrike sprotno prilagajajo, najbolj pa si želijo nove scene in grafične podobe, ki ostaja enaka že šest let, medtem ko se je podoba oddaje v preteklosti pogosteje spreminjala.

Daljša jubiljena oddaja z zanimivimi gosti
Sicer pa je ekipa Studia City ob obletnici pripravila posebno in tokrat tudi daljšo oddajo. Gostje bodo Tomaž Perovič, prvi voditeljski par Leon Magdalenc in Bojana Leskovar ter Bojan Krajnc, druge soustvarjalce pa bo zdajšnja ekipa predstavila med prispevki. Posebna gosta jubilejne oddaje pa bosta tudi nekdanja sodelavca Miša Molk in Jonas Žnidaršič.

Poleg Bojane Leskovar in Leona Magdalenca sta oddajo v paru vodila tudi Špela Predan in Bojan Kranjc, kasneje pa je oddajo vodil sam Kranjc, ki je bil takrat tudi urednik oddaje. Nekaj časa so se na voditeljskem stolčku menjavali trije voditelji, in sicer Bojan Traven, Marcel Štefančič in Saša Šavel, medijski kotiček pa je imela tudi nekdanja urednica oddaje Kaja Jakopič.

V spodnji galeriji si lahko ogledate še nekaj fotografij voditeljev Marcela Štefančiča in Saše Šavel. Ogledate si lahko tudi del 1. oddaje z Bojano Leskovar, Leonom Magdalencem in Tomažem Perovičem v voditeljski vlogi ter začetke Marcela Štefančiča.