Celodnevni kulturni program na Radiu Slovenija!
Celodnevni kulturni program na Radiu Slovenija!

Kulturni praznik bomo letos proslavili na varni razdalji, zato so se na Radiu Slovenija odločili, da bodo s skupnimi močmi za vse poslušalce pripravili raznolik kulturni program.

Kulturno dopoldne na regionalnih radijskih postajah RTV Slovenija

Na Radiu Maribor bodo pripravili kratke pogovore o doživljanju kulture, umetnosti, ustvarjanja in življenja v teh trenutno težkih časih z izbranimi ustvarjalci različnih generacij.
Prav tako bo v dopoldanskih urah moč prisluhniti prispevku o letošnjem Prešernovem nagrajencu, pisatelju, pesniku in scenaristu Feriju Lainščku.

Ob 11. uri boste lahko na Radiu Koper priča polurnemu koncertu vsestranske kantavtorice Nike Solce, ki bo nastopila z uglasbljeno poezijo Franceta Prešerna, Srečka Kosovela in Alme Karlin.

35. recital Prešernove poezije v neposrednem radijskem prenosu

Zaradi epidemioloških ukrepov za zajezitev okužbe s koronavirusom COVID19, bo letošnji recital potekal v živo iz studiev Radia Slovenija. Foto: Alen Jelen
Zaradi epidemioloških ukrepov za zajezitev okužbe s koronavirusom COVID19, bo letošnji recital potekal v živo iz studiev Radia Slovenija. Foto: Alen Jelen

Na Tretjem programu Radia Slovenija – Radiu ARS bo ob 12. uri na sporedu osrednja kulturna prireditev, tradicionalni, 35. recital Prešernove poezije Združenja dramskih umetnikov Slovenije, ki bo letos potekal v živo iz studia Radia Slovenija in Radia Maribor. Izbrane pesmi našega največjega pesnika, ki jih bo interpretiralo kar trideset priznanih dramskih igralk in igralcev z domala vseh poklicnih slovenskih gledališč, bo moč slišati tudi v mestnih središčih Ljubljane, Celja, Maribora, Kopra in Nove Gorice. Z glasbo bo recital pospremil violončelist Gregor Fele, član simfoničnega orkestra RTV Slovenija, pod režijo letošnjega recitala pa se je podpisal Alen Jelen.

S skupaj usmerjeno vztrajnostjo in upornostjo lahko dosežemo in osvojimo vsak cilj, naj bo zato svetloba, ki jo danes med nas prinaša pesem, začetek nove prihodnosti.

Boris Mihalj, Boris Mihalj, predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije

Glasbeno obarvano popoldne na Radiu Prvi in Valu 202

Prisluhnite koncertu Big Banda RTV Slovenija, ki bo posvečen delom slovenskih avtorjev.
Prisluhnite koncertu Big Banda RTV Slovenija, ki bo posvečen delom slovenskih avtorjev.

Na Prvem programu Radia Slovenija boste lahko ob 12.30. uri spremljali odlomek koncerta Big Banda RTV Slovenija z naslovom Sprehod po galeriji, celoten koncert pa bo ob 14. uri objavljen na FB profilu Prvega. Na programu bodo dela štirih slovenskih avtorjev, ki so tako ali drugače povezani s Prešernovimi nagradami. To so: Jože Privšek, Janez Gregorc, Milko Lazar in Lojze Krajnčan.

Od vsakega avtorja bo Big Band RTV Slovenija izvedel tri skladbe, ena od teh pa bo priredba slovenske ljudske skladbe v jazzovski maniri. Koncert bo sklenila krstna izvedba dela Osti jarej skladatelja in dirigenta Lojzeta Krajnčana.

Prisluhnite Janiju Kovačiču ob 16.15 na Valu 202! Foto: BoBo
Prisluhnite Janiju Kovačiču ob 16.15 na Valu 202! Foto: BoBo

Ob 16.15. uri vas bo na virtualnem koncertnem odru Vala 202 »Koncerta doma« s svojo neustavljivo energijo pričakal kantavtor Jani Kovačič.

Pred koncertom pa boste lahko med 13. in 15. uro dodobra spoznali življenjsko pot in delo Frana Saleškega Finžgarja. Devetega februarja bo namreč minilo 150 let od rojstva duhovnika in pisatelja, ki je pravil, da je »največja umetnost pisati za ljudstvo tako, da uživa tudi inteligenca«. O njegovem življenju, delu in aktualnosti romana Pod svobodnim soncem bosta 8. februarja spregovorila etnolog Janez Bogataj in literarni zgodovinar Miran Hladnik.

Praznujte kulturni praznik v družbi Radia Slovenija!