V datumu 20. 2. 2020 se skrivata dve kombinaciji številke 202, zato so ustvarjalci 2. programa Radia Slovenija današnji dan izkoristili za nekoliko drugačne vsebine v etru in za neposredno nagovarjanje poslušalk in poslušalcev z različnimi dogodki. Na jutranjih vlakih v Ljubljano so se potnikom pridružili znani glasbeniki: z Gorenjske Tomaž Štular (Bordo), s Primorske Rudi Bučar, iz Zasavja Manca Trampuš (Koala Voice) in z Dolenjske Gregor Strasbergar Štras (MRFY). Nekaj svojih pesmi so ob navdušenju potnikov zaigrali že med vožnjo, skupni nastop so imeli tudi na ljubljanski železniški postaji, jutranje glasbeno presenečenje pa so sklenili z mini koncertom v živo v studiu Vala 202.

Koncert Dan 202 na železniški postaji Ljubljana.
Koncert Dan 202 na železniški postaji Ljubljana.

Reporterji Vala 202 so se čez dan odpravili na različne lokacije po Sloveniji. Na OŠ Makole so presenetili učence z obiskom njihovega rojaka, slavnega motokrosista Tima Gajserja. Na OŠ Ptuj so ob pomoči študentov izvedli nekaj eksperimentov in se v živo oglasili v program s posebno rubriko Radiovedni poljudno-znanstvene oddaje Frekvenca X. Val 202 tudi povezuje. Tako so čvrst medgeneracijski dialog zgradili na Gimnaziji Celje – Center, kjer so se jim pridružili mladi zagnani dijaki in starejši Celjani. Osrednja gostja je bila humanitarka, zdravnica, pobudnica pretresljivega projekta Vida in tudi nekdanja dijakinja omenjene gimnazije Ninna Kozorog. Skupaj so zavihali rokave in postavili prve opeke valovskega medgeneracijskega mostu. Šli so tudi med študente, na Fakulteti za družbene vede sta se predavanju pridružila vloger Ciril Komotar in pomočnik direktorja Radia Slovenija Matej Praprotnik, razpravljali so o vlogi vplivnežev in tradicionalnih medijev.

Z vlaka v studio - z Gorenjske Tomaž Štular (Bordo), s Primorske Rudi Bučar, iz Zasavja Manca Trampuš (Koala Voice) in z Dolenjske Gregor Strasbergar Štras (MRFY)
Z vlaka v studio - z Gorenjske Tomaž Štular (Bordo), s Primorske Rudi Bučar, iz Zasavja Manca Trampuš (Koala Voice) in z Dolenjske Gregor Strasbergar Štras (MRFY)

»Praznovanje številk« bodo zaključili z ekskluzivni posnetkom dela včerajšnjega koncerta kantavtorja Iztoka Mlakarja ob 30. obletnici izdaje njegove kasete Štorije in baldorije. Hišna založba ZKP RTV Slovenija je jubilej obeležila s spominsko vinilno ploščo prvega albuma, ki je izšla prav danes, torej 20. 2. 2020. Izid sta pospremila že razprodana koncerta na ljubljanskem gradu in intervju Iztoka Mlakarja na Valu 202.

Poseben radijski dan so spremljali tudi s številnimi aktivnostmi na družabnih omrežjih, k sodelovanju so s ključnikom #Dan202 povabili poslušalke in poslušalce, sledilke in sledilce. Ti so prispevali številne zanimive zgodbe s hišnih številk 202, skupaj so prebirali knjižne odlomke s strani 202 in iskali nove različice slovenskih pregovorov. Zanimiv datum je bil samo povod za vsebinsko nekoliko drugačen in inovativen radijski dan, na Valu 202 sicer poudarjajo, da so v ospredju njihovih novinarskih zgodb vedno najprej ljudje, ne številke.