Dokumentarni film v dveh delih Podarim dobim, igra, ki je prebudila tigra scenarista in režiserja Bojana Krajnca govori o nastanku akcije, o ljudeh, ki so si jo izmislili in realizirali, o neverjetnih številkah prodanih darilnih kartic, o socializmu in športnem amaterizmu in dveh različnih generacijah smučarjev, ki so sodelovali v tej kultni akciji.

Podarim dobim – kultna akcija zbiranja pomoči športnikom je nastala po zimskih olimpijskih igrah v Sarajevu leta 1984, torej v času, ko je socialistična Jugoslavija že počasi pokala po šivih. Film govori o nastanku in razvoju akcije v nekem drugem političnem režimu in državi, ki je ni več, in za katero je takrat nastopala ena od dveh generacij v filmu sodelujočih smučarjev.

»Film se dotika vseh najpomembnejših tem takratnega časa – socializma, amaterskih športnikih, prehoda v kapitalizem in demokracijo, nastajanja nove države Slovenije, katere največji promotorji so bili prav športniki. Ne le to, smučarji so bili nekakšni predtekmovalci slovenske osamosvojitve,« je povedal režiser in scenarist Bojan Krajnc.

Napovednik: Podarim dobim - igra, ki je prebudila tigra, 1. del, dokumentarni film

V filmu sodelujejo ključni akterji akcije Podarim dobim; od takratnih direktorjev alpskih in nordijskih reprezentanc, glavnih kreatorjev akcije do direktorjev podjetij, ki so prispevala najbolj atraktivne nagrade (hiše, avtomobili), dobitnikov nagrad in seveda smučarjev, ki so sodelovali pri promociji in žrebanjih ter s svojimi tekmovalnimi uspehi pripomogli k uspešnosti akcije.

V filmu spremljamo vseh 13 let vzpona in razvoja akcije Podarim dobim (do leta 1997) in jo umeščamo vzporedno z največjimi smučarskimi uspehi (zmagami v svetovnem pokalu in medaljami z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev v alpskem smučanju in smučarskih skokih).

Uspešnost akcije Podarim dobim se kaže tudi v številu prodanih darilnih kartic: slovenski ljubitelji smučanja so v najboljših letih pokupili petkrat več srečk kot v primerljivih akcijah Sport Hilfe v Avstriji, Nemčiji ali Švici. V trinajstih letih je bilo prodanih 18 milijonov srečk, kar je za dvomilijonski narod izjemna številka. »Zato ni preveč pretenciozna ugotovitev, da Podarim dobim velja za družbeni, športni in marketinški fenomen novejše slovenske zgodovine,« še dodaja Krajnc.