V današnjem evropskem prostoru imajo ženske v glasbi močno vlogo. Seveda pa ni od nekdaj tako. Še pred dvajsetimi leti na primer je bila ženska pred orkestrom prej izjema kot pravilo, prav tako delo skladateljice v programu resne glasbe. Tudi ženske v drugih glasbenih zvrsteh se velikokrat soočajo s težavami, kot so manj plačano delo, diskriminacija in seksizem. V evroradijski mreži EBU, ki je 12. februarja letos praznovala 70-letnico obstoja, teče projekt Ženske v glasbi, ki bo izpostavil neverjetno raznovrsten prispevek žensk v razsežnem glasbenem svetu – skladateljic, dirigentk, izvajalk, literarnih ustvarjalk in vsestranskih umetnic.

Evroradijska mreža EBU letos v projektu Ženske v glasbi izpostavlja neverjetno raznovrsten prispevek žensk v razsežnem glasbenem svetu.
Evroradijska mreža EBU letos v projektu Ženske v glasbi izpostavlja neverjetno raznovrsten prispevek žensk v razsežnem glasbenem svetu.

K projektu je pristopilo kar 373 radijskih postaj. Kot je v navadi, poteka mednarodna izmenjava koncertov vseh zvrsti. Prvi program Radia Slovenija sodeluje z glasbeno zgodbo Nike Solce z naslovom Ko duše pokličem. Nika Solce je vsestranska umetnica, lutkarica in pevka. Že od zgodnje mladosti nastopa z umetniki z vseh koncev sveta, kar se močno odraža v njenem glasbenem izrazu, prežetem z vplivi romske, indijske in balkanske glasbe. V ustvarjalnosti se tako prepletajo ljudsko izročilo, avtorska glasba in poezija Franceta Prešerna, Ferija Lainščka, Srečka Kosovela, Alme Karlin in drugih slovenskih poetov. Interpretacija Nike Solce poslušalca povabi v samosvoje svetove pesnikov, ki skozi uglasbitve zažarijo v povsem novi luči.

Pred kratkim jo je vznemirila poezija Alme Karlin, slovensko-avstrijske pisateljice in intelektualke. Alma se je pred stoletjem podala na pot okoli sveta, svoje izkušnje in razmišljanja o svetu pa je prelila v literaturo. Tudi v pesmi, ki so dolgo ostale skrite pred očmi javnosti, so pred kratkim po zaslugi Jerneje Jezernik in Nike Solce ter v prevodu Boštjana Dvořaka zaživele v slovenskem jeziku. Z Niko Solce (vokal, ukulele, kitara) jih izvajajo Stephan Steiner (nikelharfa, harmonika, violina), Katja Mlinar (flavta, spremljevalni vokal), Matija Solce (harmonika) in Klemen Krajc (kontrabas).

Vsestranska umetnica, lutkarica in pevka Nika Solce.
Vsestranska umetnica, lutkarica in pevka Nika Solce.

Alma Karlin se je na pot po svetu podala pred stoletjem, njeno dušo je v svojo ustvarjalnost priklicala Nika Solce, ki bo zdaj, stoletje zatem ob dnevu žena poletela v svet.

Koncert Nike Solce Ko duše pokličem bodo na Prvem programu Radia Slovenija predvajali malo po 12. uri. Njen nastop bosta dopolnila še dva dogodka: ob 9. uri koncert švedske harmonikarke Lise Långbacke z zasedbo in ob 17. uri koncert Norrbotten Big Banda s pevko Vivian Buczek.

Tematski dan Ženske v glasbi bosta vodili Alja Kramar in Teja Klobčar in ob dnevu žena poskrbeli za prijetno vzdušje in zanimive radijske poslastice.