Ilinka Todorovski - varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija. Foto: Žiga Culiberg
Ilinka Todorovski - varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija. Foto: Žiga Culiberg
false

je bila včeraj, 19. januarja 2017, za obdobje petih let z možnostjo enkratnega podaljšanja imenovana na mesto varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija. Imenoval jo je v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija mag. Marko Filli na podlagi javnega razpisa in sklepa Programskega sveta RTV Slovenija o izbiri.

Po Miši Molk in Ladu Ambrožiču je Ilinka Todorovski tretja varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija.

Nova varuhinja v viziji napoveduje angažirano posredovanje med uporabniki in ustvarjalci RTV vsebin, zagovorništvo najvišjih standardov javnega medijskega servisa, neposredno in argumentirano obravnavo utemeljenih pritožb, zavezništvo z gledalci, poslušalci in bralci spleta, ki upravičeno zahtevajo odličen program, aktivno sodelovanje v oblikovanju sistemskih rešitev, ki bodo še jasneje opredelile javno poslanstvo ustvarjalcev RTV programov, s tem pa zmanjšale obseg kršitev, nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki uporabnike odvračajo od javnega servisa.

»Farsa za naivneže in fikus v nacionalkini dnevni sobi ali angažiran zagovornik najvišjih programskih standardov v službi javnosti. Dve skrajnosti v razumevanju instituta varuha pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija, kakor sta se izkristalizirali v komentiranju dosedanje prakse, najbolje nakazujeta tudi dve povsem nasprotni smeri možnega nadaljnjega razvoja. Prva kliče k ukinitvi instituta, druga k upoštevanju in krepitvi njegove dejanske vloge. Prepričana sem, da v času vsesplošnega zmanjševanja zaupanja v javne storitve in ob neprikritih poskusih razgradnje javnih družbenih servisov RTV Slovenija institut varuha, kot enega od vogalov, ki podpira zavezanost javnosti, potrebuje še bolj kot kadar koli prej,« je varuhinja med drugim zapisala v svoji viziji, s katero je prepričala člane Programskega sveta RTV, ki so ji med devetimi kandidati namenili največ glasov.

Ilinka Todorovski, rojena 1966 v Novem mestu, je novinarka s tridesetletnim stažem. Večji del poklicne poti je prehodila na RTV Slovenija, s premorom med letoma 2006 in 2011, ko je bila časopisna novinarka pri poslovnem dnevniku Finance. Na Televiziji Slovenija je nazadnje urejala oddajo Tarča in pripravljala projekt regionalnega pasu Po Sloveniji. Pred tem je bila med drugim dopisnica RTV Slovenija iz Zagreba (1993-2001), urednica Uredništva dnevno-informativnih oddaj TV Slovenija (2002-2006) in vodja velikih projektov, kot so denimo volilne oddaje. Je dobitnica stanovskega priznanja Consortium Veritatis /Bratstvo resnice (2000). S Silvinom Jermanom je napisala knjigo Slovenski dom v Zagrebu 1929-1999, s Petro Sovdat pa knjigo Vsa življenja Igorja Bavčarja.