Zoki Poki
Zoki Poki

Tokratne krompirjeve počitnice se bodo lahko šolarji vseh starosti na TV SLO 1 znova prepustili sproščenim in zabavnim zgodbam risanih in filmskih junakov z velikimi življenjskimi sporočili. Čakajo jih premierne mladinske nadaljevanke ter filmske in animirane uspešnice. Konec tedna pa bo že tradicionalno pester in razigran.

Mladi gledalci se bodo od 25. 10 do 1. 11. prebujali ob najlepših risanih zgodbah, sledila pa jim bo premierno predvajanje makedonske otroške nadaljevanke Zoki Poki, posnete po istoimenski otroški knjigi makedonske pisateljice Olivere Nikolove. Knjiga je bila prvič objavljena leta 1963 in ob njej so odrasle številne generacije. Deset epizod prve sezone obravnava skrbno izbrane teme in zgodbe iz knjige, ki so prilagojene sodobnemu času in se obenem vračajo k vrednotam, ki počasi izginjajo, vendar so še kako pomembne. Dogodivščine dečka Zokija in njegovih prijateljev Lidije, Bokija in Gokija so polne zabavnih in poučnih izkušenj iz otroškega vsakdana. Svet Zokija Pokija je čaroben in zabaven, hkrati pa prinaša pomembna človeška sporočila.

Zadnji
Zadnji

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji nenavadnih obiskovalcev iz vesolja. Kanadska mladinska nadaljevanka Zadnji jih bo odpeljala na kmetijo gospoda Leopolda, kjer živijo njegovi rejenci. Njihov vsakdan prekine nekaj nenavadnega. Na njivi strmoglavi vesoljsko plovilo. Štirje rejenci gospoda Leopolda se vpletejo v reševanje nezemljana. Pri tem ugotovijo, da vesoljska ladja prevaža “zadnje” primerke živalskih vrst in da je bila na Zemlji že velikokrat.

Počitniški dopoldan pa se bo zaključil z izjemnimi filmskimi in animiranimi uspešnicami, ki bodo nedvomno pritegnile tudi starše in stare starše šolarjev.

BINTI, BELGIJSKI FILM
25. 10. ob 10.55

12-letna Binti živi v Belgiji in navdušeno ustvarja svoj vlog. Z očetom sta brez dokumentov prišla iz Konga in se morata skrivati, saj oblasti neusmiljeno preganjajo prebežnike brez dokumentov in jih deportirajo nazaj v okolje, iz katerega so pobegnili. V njeno življenje, v katerem se prepletajo sanje in krute okoliščine, vstopi deček Elias. Ta ima svojo hišo na drevesu in vodi Klub za rešitev okapijev, izumirajočih žiraf iz Konga. Binti se pridruži njegovemu ekološkemu projektu in začne ustvarjati družbeno angažiran vlog.

SOVA IN MIŠKA, NIZOZEMSKI FILM
26. 10. ob 11.05

Osemletna deklica Meral se s starši preseli v novo mesto. Veseli se novih sošolcev in prijateljev, vendar sklepanje prijateljstev ni tako enostavno, kot si predstavlja. Še najlažje se je spoprijateljiti z drobno sivo miško, ki živi v luknjici njene sobe in jo Meral poimenuje Pipip. Ko se z razredom odpravi na šolski tabor, miško na skrivaj vzame s seboj. Skrivnost o mišjem slepem potniku deklico zbliža z novimi sošolci Desi, Vitom in Jasonom. Skupaj se podajo na vznemirljivo gozdno odpravo, na kateri odkrivajo pravila in lepote narave ter pravega prijateljstva.

Film je primeren za najmlajše otroke, saj vključuje pripovedovanje v slovenščini.

ZVERINICE IZ GOZDA HOKIPOKI, NORVEŠKI LUTKOVNI ANIMIRANI FILM
27. 10. ob 11.05

Mišek Lenivšek nima nič in ima hkrati vse. Ni mu do običajnega življenja, v katerem se veliko dela. Raje se potepa po svetu s kitaro in pesmijo ter tisto, kar potrebuje, poišče pri prijateljih. Teh je v gozdu Hokipoki veliko, sem in tja pa jim ponagaja zviti in nekoliko črnogledi lisjak Zmikavt. Miškam povzroča skrbi, saj je mesojedec. Gozdne živalce se želijo dogovoriti za pravila, ki bi vsem omogočila življenje v miru: vse živali naj bodo prijateljice, nihče ne sme jesti živih bitij; kdor je len in si ne najde hrane sam, je ne sme vzeti drugemu. Zmikavta zelo skrbi, kaj bo odslej jedel. Mišek Polde pa pravi: samo če držimo skupaj in smo prijatelji, si lahko tudi pomagamo.

STEKLENA DEŽELA, DANSKI FILM
28. 10. ob 10.05

13-letni Jas neki konec tedna, ko ga starši pustijo samega na domači kmetiji, v hlevu najde deklico in njeno babico. Izkaže se, da gre za vilinki, ki sta v njegovem hlevu našli zatočišče pred lovci. Ti v gozdu prežijo na vilince in jim poskušajo odvzeti biser, ki jim daje čarobno moč in s tem življenje. Jas in njegov prijatelj poskušata čarobna bitja rešiti pred zlimi silami. Mala vilinka pa prvič spoznava čudeže človeškega sveta, od televizije do opekača, in novima prijateljema v zameno predstavi svoj svet, v katerem je vse mogoče.

ROCCA SPREMINJA SVET, NEMŠKI FILM
29. 10. ob 10.45

Rocca je 11-letna mladenka, katere mama je umrla ob rojstvu, zato jo je oče, astronavt, vzgajal kar na vesoljski postaji. Nič blazno nenavadnega, bi rekla Rocca. A Rocca je zanesljivo eno bolj nenavadnih deklet na Zemlji (pa tudi v vesolju). Nekega dne se iz svojega vesoljskega domovanja vrne na Zemljo med običajne smrtnike in vseli k babici, ki do svojega sina in vnukinje goji strašanske zamere. Rocco zanemarja in jo pošlje v čisto običajno šolo. Sledijo neverjetne pustolovščine in čudeži. Rocca postane glavna zanimivost v šoli in zunaj nje, saj obvlada veščine, ki pritičejo vrhunskim svetovnim inženirjem. Poleg tega ne more prezreti družbenih krivic, brezdomcev in brezposelnih, ki jih prvič v življenju sreča na ulici in s katerimi se hitro spoprijatelji. Iznajdljiva Rocca najde rešitev za razredna nasprotja. Ne reši pa le družbenih težav, pobota se tudi z babico in pomaga sošolcem v stiskah.

JAZ SEM LOTTA: NA FREKVENCI S PLAMENCI
1. 11 ob 10.50

Osemletnica Lotta živi v stalnem kaosu. Njena mama obsedeno študira ajurvedo, njen oče je izgubljen v svojem svetu, ker toliko dela, brata jo nenehno jezita. K sreči ima Lotta najboljšo prijateljico Cheyenne in skupaj z bistrim sošolcem Paulom sestavljajo bando Divjih zajcev. Banda ima tudi naravnega sovražnika, skupino Glamuroznih punc. Ko Berenike, njihova vodja, deli vabila na rojstnodnevno zabavo, pa Lotte, Cheyenne in Paul niso med povabljenci. Zato skujejo načrt, kako se vendarle pritihotapiti na praznovanje.