Prva vrsta je polurna oddaja, v kateri se vsak torek na Prvem programu Radia Slovenija živo predstavijo izvajalci različnih glasbenih zvrsti. Ob 12.15 v etru Prvega slišimo neposredni prenos, na spletni strani Radio Prvi in Facebooku pa lahko spremljamo tudi video.

Glasbena urednica Alja Kramar, voditelj Milan Krapež, producent Tone Jurca, tonski mojster Grega Samar ter video snemalca Matjaž Šercelj in Jernej Pogačnik so najbolj stalna ekipa radijske oddaje z izvirnim konceptom, ki ga je zasnovala urednica Alja Kramar.

Voditelj Milan Krapež in glasbena urednica Alja Kramar. Foto: Špela Šivic
Voditelj Milan Krapež in glasbena urednica Alja Kramar. Foto: Špela Šivic

Oddaja vsak teden približa poslušalcem radia izkušnjo žive izvedbe glasbenega dela. Ne gre za poenostavljene ali popreproščene izvedbe, oddaja namreč zahteva brezhibno zvočno sliko, tako v tehničnem kot v estetskem pogledu. Glasba, ki nastaja, ima zaradi živega prenosa odlično energijo, zvočni posnetki, ki polnijo arhiv, so na najvišji kakovostni ravni, videoposnetki pa so zaradi neposrednosti prav tako prepričljivi in pristni.

Uredniški izbor glasbenikov izraža prefinjenost. Glede glasbenih zvrsti ni omejitev. Tako v Prvi vrsti slišimo jazz, rock, rap, ljudsko in zborovsko glasbo, etno, pa tudi kantavtorje in izvajalce resne glasbe. Nastopajo tako prekaljeni glasbeniki (mdr. Vlado Kreslin, Zoran Predin, Magnifico, Aleksander Mežek, Milan Kamnik in Šukar) kot tudi mlajši, ki si šele utirajo pot na glasbeno prizorišče (npr. Robert Petan, Pi Jammies, Wckd Nation, Lube Duše, Zajtrk, Mihael Hrustelj).

Zasedba Zajtrk - Laura Krajnc in Sven Horvat v Prvi vrsti. Foto: Špela Šivic
Zasedba Zajtrk - Laura Krajnc in Sven Horvat v Prvi vrsti. Foto: Špela Šivic

Tako neposredni prenos kot posnetki, ki bogatijo glasbeni arhiv Radia Slovenija in so na voljo tudi za poznejše predvajanje, opozarjajo na tehnično producentsko odličnost ekipe in izjemno širino in bogastvo naše glasbene krajine. Ob glasbi, ki je poglavitno vodilo oddaje, pa med živim prenosom nastajajo tudi zelo zanimivi pogovori z glasbeniki, ki zaradi intimnosti prostora razkrijejo svoje najbolj osebne zgodbe.

Spremljajte oddajo Prva vrsta!

Prvo vrsto lahko spremljate vsak torek ob 12.15 živo na Prvem programu Radia Slovenija, preko videoprenosa na spletni strani Radio Prvi in na Facebooku, Lahko pa se tudi naročite na podkast.

V torek, 11. februarja 2020, bo oddaja praznovala stoto izvedbo – to pomeni sto različnih slovenskih glasbenih zasedb, več kot tristo različnih glasbenikov in več kot petsto izvedenih skladb. V oddaji bosta nastopila slovenski harmonikar Borut Mori in avstrijski violinist Igmar Jenner. Avtorska zgoščenka z naslovom Perunika izpred desetletja jima je s prestižno avstrijsko glasbeno nagrado na široko odprla vrata na evropske festivalske in koncertne odre.

Ob stoti oddaji uredništvo pripravlja tudi posebno izdajo posnetkov, ki so nastali v okviru Prve vrste. V začetku junija izide kompilacija na vinilni plošči z nekaterimi najbolj izvirnimi in najprepričljivejšimi izvedbami. Predstavljena bo 2. junija 2020 na dnevu Prve vrste, v radijskem etru pa bo takrat živo nastopilo več zasedb.

Saksofonist Lovro Ravbar, trobentač Tomaž Gajšt, pozavnist Jure Urek, kitarista Miha Koretič in Jernej Trobentar, klaviaturist Rok Lopatič, basist Janez Hace in bobnar David Morgan. Foto: Špela Šivic
Saksofonist Lovro Ravbar, trobentač Tomaž Gajšt, pozavnist Jure Urek, kitarista Miha Koretič in Jernej Trobentar, klaviaturist Rok Lopatič, basist Janez Hace in bobnar David Morgan. Foto: Špela Šivic