V vodstvu RTV Slovenija najostreje obsojamo današnje dejanje in bomo uporabili vsa varnostna in pravna sredstva, da se tovrstni incident ne bo več ponovil. Ob tem od vseh institucij pričakujemo, da se bodo na današnji incident ustrezno odzvale in preprečile, da bi se kaj takega ponovilo.

RTV Slovenija je po mesecih nadlegovanja s strani protestnikov t. i. gibanja OPS danes postala tarča nesprejemljivega in zavržnega napada. Protestniki, ki že mesece bivajo pred stavbo Televizije Slovenija in nadlegujejo naše zaposlene ter goste, so nocoj vdrli v glavno stavbo RTV Slovenija in ogrozili varnost naših zaposlenih. Posredovala je policija in protestnike odstranila iz naših prostorov.

Na RTV Slovenija spoštujemo ustavno pravico do svobodnega izražanja, vendar se zavzemamo, da komuniciranje poteka na dostojen način. V teh mesecih so protestniki svojo voljo izražali povsem neprimerno, žalili zaposlene in goste, vdirali v poslopje RTV Slovenija ter motili delovne procese. V vodstvu smo zato uporabili že veliko uradnih poti, med drugim podali številne prijave na policijo in Inšpektorat Mestne občine Ljubljana, da bi zaščitili javni interes in poslanstvo našega medija, predvsem pa naše zaposlene in obiskovalce obvarovali pred morebitnimi nepredvidenimi dogodki. Pravega odziva pristojnih ni bilo.

Napad, ki smo ga danes doživeli na RTV Slovenija, ni primerljiv z nobenim drugim napadom na medije v Sloveniji. Fizičen vdor in napad na RTV Slovenija je ne le napad na našo institucijo, pač pa tudi na svobodno in neodvisno novinarsko delo, ki je eden od temeljnih postulatov demokracije.

Vsaka demokratična družba mora imeti do tovrstnih incidentov ničelno stopnjo tolerance.

Spoštujemo svobodo govora, od vsakogar pa zahtevamo, da spoštuje našo dolžnost profesionalnega dela, osnovne civilizacijske norme in temeljno pravico naših zaposlenih do osebnega dostojanstva, integritete in varnosti.