Giuseppe Tartini se je v Piranu rodil in tam preživel svoja otroška in mladostna leta, največji del svojega življenja pa je živel v Padovi. Izjemen ugled je kot violinski virtuoz, skladatelj in glasbeni teoretik užival po vsej Evropi. Jutranja oddaja je del programskih vsebin, ki jih sodelavci iz Regionalnega RTV-centra Koper -Capodistria v celotnem letu pripravljajo ob 250. obletnici njegove smrti.

Foto: Alan Radin, RTV SLO
Foto: Alan Radin, RTV SLO

Karin Sabadin in Erter Pust bosta skupaj vodili oddajo Dobro jutro, ki bo med 8. in 10. uro potekala na trgu, poimenovanem po slavnem umetniku in ulicah Pirana ter predstavljala njegovo življenje in zapuščino.

Foto: Ubald Trnkoczy/arhiv občine Piran
Foto: Ubald Trnkoczy/arhiv občine Piran

V improviziranem studiu na Tartinijevem trgu, na piranskih ulicah in različnih lokacijah bosta voditeljici pred mikrofon povabili številne goste, med njimi glasbenike, ki bodo igrali Tartinijevo glasbo, plesno skupino Al tempo di Tartini –V času Tartinija, ki ne samo z glasbo in plesom, ampak tudi s kostumi popelje gledalce v čase izpred 300 let in številne strokovnjake, ki bodo z različnih zornih kotov predstavili Tartinijevo delo, čas, v katerem je živel, in sledi, ki jih je kot pomemben umetnik pustil zanamcem. Predstavili bosta dogodke, ki so jih organizirali številna društva, ustanove in zavodi v obletniškem letu, pa tudi dogodke v okviru vsakoletnega Festivala Tartini. Festival, ki ima letos še posebej bogat program, ljubitelje klasične glasbe navdušuje tudi s tem, da imajo priložnost prisluhniti glasbi baroka na izvirnih glasbilih in celo na Tartinijevi violini, ki je del stalne muzejske zbirke piranskega Pomorskega muzeja. Obiskali bodo tudi stavbe, ki so tako ali drugače povezane z življenjem avtorja Hudičevega trilčka: njegovo rojstno hišo, prostorno domovanje v starem mestnem jedru, ki je ena najstarejših stavb, ki tvorijo stavbno kuliso Tartinijevega trga, glavnega mestnega trga v Piranu, krstilnico Sv. Janeza Krstnika ob piranski župnijski cerkvi sv. Jurija, kjer je bil krščen, gledališče, ki nosi ime po priznanem umetniku, ki letos praznuje 110-letnico delovanja, in druge. Predstavili pa bodo tudi solinarski muzej na prostem, kulinariko in rokodelstvo tistega časa na tem področju.

Foto: Alan Radin, RTV SLO
Foto: Alan Radin, RTV SLO

Oddaja Dobro jutro je le eden od kamenčkov v mozaiku programskih vsebin RTV Slovenija v okviru praznovanja obletnice glasbenika, ki je bil eden najboljših violinistov svojega časa in priznan glasbeni teoretik, ki je zapustil tudi bogato skladateljsko bero, katere temeljni inštrument je violina in s tem vplival na razvoj klasične glasbe.

Regionalni program TV Koper - Capodistria že vse leto pripravlja prispevke o dogajanju v povezavi z 250. obletnico za lastne in informativne oddaje na TV Slovenija, za oddajo kulturnega uredništva Osmi dan in druge programske sklope.

Radio Koper je številne oddaje letos namenil pomembnemu jubileju piranskega umetnika. Februarja, ob 250. obletnici njegove smrti, so mu posvetili ves teden in pripravili radijski kviz ter druge izobraževalne rubrike, s katerimi so spoznavali njegovo delo in življenje. Dogodke, ki so posvečeni okrogli obletnici, z mikrofoni spremljajo čez vse leto. V teh dneh pa, tako kot vsako leto, poročajo o glasbenem festivalu Tartini, tako na svojih frekvencah, kot za nacionalne radijske programe.

Foto: Ubald Trnkoczy/arhiv občine Piran
Foto: Ubald Trnkoczy/arhiv občine Piran

Ob 250. obletnici Tartinijeve smrti so v Piranu pripravili raznovrstno in bogato ponudbo. V polurni reportaži bodo v okviru televizijskega programa za italijansko narodnostno skupnost predstavili različne koncerte, ki so popestrili piransko poletje. Ob glasbenem delu bodo številni glasbeniki spregovorili o tem, kako doživljajo Tartinijeve skladbe (italijanski violinisti Uto Ughi, Giorgio Fava, Tommaso Luison) in muzikologi (Sergio Durante) pa bodo predstavili najnovejše raziskave s področja glasbenega ustvarjanja Giuseppeja Tartinija.

Na Radiu Capodistria so začeli obširno poročati o dogajanjih v povezavi z obletnico v osrednji in drugih informativnih oddajah že februarja, nanjo pa so opozarjali tudi v razvedrilnih in glasbenih oddajah. Poročali so o dogodkih in razstavah , ki so se dogajali na obali, oziroma v Piranu. V sklopu radijske oddaje Radio Live educa načrtujejo v koprskem studiu jeseni izvedbo dveh koncertov (violinista Črtomirja Šiškoviča in Francesco Squarcia), ki bodo namenjeni počastitvi tega pomembnega jubileja.