Predsednik vlade Janez Janša je bil nazadnje gost naših programov marca letos, ko še ni imel vlade, gostoval pa je v Odmevih. To je bilo tudi njegovo edino gostovanje v vlogi predsednika vlade doslej. Presodili smo, da obstaja programski interes za daljši pogovor s premierjem, ki mu, skladno s poklicnimi merili, mora slediti pogovor z opozicijo. To možnost je dobil tudi predhodnik zdajšnjega predsednika Marjan Šarec, pa njegov predhodnik Miro Cerar in vsi drugi dosedanji predsedniki vlade.

Poudarjamo, da se oddaja Tarča, ki je običajno na programu ob četrtkih zvečer, ne ukinja.

RTV Slovenija v svoje oddaje vabi funkcionarje in druge člane strank po svoji presoji. Pri tem je dolžna vselej zagotoviti tako zasedbo vabljenih, da bodo predstavljena vsa poglavitna politična mnenja. Ko se v naših radijskih in televizijskih programih odločimo za daljši pogovor s predsednikom vlade o aktualnih vprašanjih, opozicijskim strankam ponudimo možnost, da pojasnijo svoja stališča. Ob 20.00 bo tako na TV SLO 1 pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo, sledil pa mu bo pogovor z opozicijo.

Prepričani smo, da je odločitev o gostovanju predsednika vlade v naših programih ne le skladna z vsemi standardi in merili, temveč tudi programsko dobro premišljena in utemeljena.