FILMI - od 29. 12. do 30. 12.

VEČNI LJUBIMEC, italijanski film, 2015

TV SLO 2, 29. 12. ob 21.05

VEČNI LJUBIMEC, italijanski film, 2015
VEČNI LJUBIMEC, italijanski film, 2015

Zabavna komedija z obilo mediteranskega šarma se odlikuje po izjemni mednarodni ženski zasedbi, z ikono italijanskega filma Virno Lisi v njeni zadnji vlogi na čelu.
Saverio Crispo je bil neustavljivo privlačen zvezdnik, ki je zaznamoval zlato obdobje italijanskega filma. Angažirali so ga po vsem svetu in nemiren, kot je bil, se je vedno zaljubljal v sodelavke, zato ima štiri hčerke – Italijanko Suzano, Francozinjo Stephanie, Španko Segundo in Švedinjo Solveig. Na deseto obletnico njegove smrti se na družinskem posestvu v severni Italiji zbere celotna družina, da bi se pripravila na proslavo, ki so jo slavnemu rojaku v čast pripravili njegovi sovaščani. Na dan začnejo vreti stare zamere in zamolčane skrivnosti.

[Film tedna] GLAS DRUŽINE BELIER, francoska komedija

TV SLO 1, 30. 12. ob 20.00

Komedija. V družini Bélier so vsi gluhi, razen 16-letne Paule, ki svojim staršem služi kot zvesta prevajalka, še posebej takrat, ko imajo opravka z družinskim imetjem. Ko njen učitelj za glasbo nekega dne odkrije njen neverjetni pevski talent, se Paula odloči udeležiti avdicije za članico francoskega radijskega zbora …

ŽANDAR IZ SAINT-TROPEZA, fr.-italijanski film, 1964

30. 12. ob 10.45 na TV SLO 1

Ambicioznega žandarja Cruchota premestijo v Saint-Tropez na francoski rivieri. Tam se spusti v vojno z nudisti na plaži in z najstniško hčerjo, ki se prijateljem zlaže, da je njen oče milijonar z jahto. Cruchot se zaplete v njeno laž in se predstavlja kot lastnik jahte. Ko se pojavijo pravi lastniki, pa se izkaže, da niti oni niso to, za kar se izdajajo!)

ŽANDAR V NEW YORKU, fr.-italijanski film, 1965

31. 12. ob 10.40 na TV SLO 1

Žandarji iz Saint-Tropeza so povabljeni v New York na policijsko konferenco. Njihov predstavnik je Cruchot. Na letalo pa se brez dokumentov vtihotapi tudi Cruchotova hči Nicole, ki želi obiskati New York. Mladenko, ki je v Ameriki nezakonito, reši novinar, ki želi o njej napisati senzacionalno zgodbo. Njen oče jo poskuša izslediti in pri tem ameriško velemesto obrne na glavo.

SILVESTRSKI FILMSKI MARATON - od 18.15

Silvestrski filmski maraton, napovednik

31. 12., TV SLO2

Tradicionalni filmski maraton z izbrano, raznovrstno žanrsko ponudbo za vse, ki želijo noč preživeti v družbi televizije. Dvanajst ur, brez premora in brez reklam.

OSCAR JE KRIV ZA VSE, francoski film, 1967

18.15

OSCAR JE KRIV ZA VSE, francoski film, 1967
OSCAR JE KRIV ZA VSE, francoski film, 1967

Še ena briljantna komedija zmešnjav z Louisom de Funèsom.
Bogati industrialec Bertrand Barnier ima izjemno slab dan. Računovodja Christian Martin, ki mu je bil do sedaj zvest, ga izsiljuje za podvojitev plače in se hoče povrhu še poročiti z njegovo hčerjo Colette. Prizna mu, da se že nekaj let okorišča s ponarejanjem računovodskih knjig. Colette pa svojemu očetu Bertrandu pove, da je noseča. Nato pa se v Bertrandovem domu pojavi mlada neznanka, ki trdi, da ljubi Christiana in se hoče poročiti z njim. Bertrand je ogorčen: kdo je potemtakem ljubimec njegove hčere in oče njegovega vnuka? Hči mu razkrije, da ljubi Oscarja, Bertrandovega nekdanjega voznika, ki ga je Bertrand odpustil. Neznanka pa se je pretvarjala, da je Bertrandova hči, da bi ugodila Christianu. A to še ni konec zmešnjav. V Bertrandovem domu krožijo trije identični črni kovčki, a le v enem je milijon frankov, in ta nenehno prihaja v napačne roke. Le kako se bo zmešnjava razpletla?

LED, ruski film, 2018

19.45

LED, ruski film, 2018
LED, ruski film, 2018

Plesna romanca. Sodobna Rusija. Nadja, obetavna drsalka na ledu, se po poškodbi odpove sanjam, da bo postala državna prvakinja. Medtem ko se spoprijema s svojo stisko, spozna Sašo, hokejista, ki se zavzame zanjo in jo nauči ponovno verjeti vase in v svoje sanje ...

NA HLADNO, nemški film, 2018

21.35

Komedija. Ko se nepridiprav Denis pojavi v počitniški hiši bogatega Raimunda, ga zamenjajo za skrbnika Raimundove vnukinje Charlotte. Da bi se izognil obrekovanju, Denis sprejme vlogo in začne igro.

RUMENE OČI KROKODILOV, fr. film, 2014

22.55

Drama. Dve sestri iz Pariza skleneta dogovor, ki preraste v škandal.
Joséphine je obupana, zmedena in raztresena, ko jo zapusti mož, ki se z ljubico odpravi v Kenijo, da bi tam začel nov posel s krokodiljo farmo in obenem tudi novo življenje. Joséphine ostaneta obe hčerki, najstnica in desetletnica, denarja pa je v hiši bolj za vzorec. Kako resen je finančni položaj, se pokaže, ko Joséphine odkrije, da je njen malovredni mož dvignil vse njene prihranke in jih vložil v krokodiljo farmo. Kaj naj stori? Kako naj preživlja sebe in obe hčerki? K sreči je tukaj še njena sestra Iris, za katero se zdi, da ji prav nič ne manjka. Ima ljubečega moža, s katerim imata sina, vsi so dobro preskrbljeni, Iris pa ni srečna; ne more pozabiti ljubezni iz mladosti, njeno življenje je prazno in zlagano. Rada bi si povrnila staro »slavo«, ko se je vse vrtelo okoli njene lepote in mladosti, zato vsem pripoveduje, da piše roman. Zadeva postane resna, ko njeno puhlico zagrabi založnik, možev znanec in prijatelj, in jo prisili, da podpiše pogodbo. Iris je sedaj v zagati in za pomoč poprosi sestro Joséphine, ki je izobraženka. Iris predlaga Joséphine, naj napiše roman namesto nje; denar od knjige pripade Joséphine, slava pa Iris. Dogovor je sklenjen in zadeve gredo svojo pot. Vprašanje pa je, ali se bo vse zgodilo, kakor sta sestri načrtovali. In ali bodo zaradi tega prizadeti njuni najbližji ...

DIVJE POTOVANJE, novozelandski film, 2017

00.55

Film je predelava ene največjih novozelandskih uspešnic vseh časov. Poleg simpatičnih likov in lepo tekoče zgodbe ga odlikujejo spektakularni prizori avtomobilskih pregonov in dih jemajoča freska novozelandskih krajev.

Spoznajmo nenavadno trojico, ki se znajde v ukradenem mini cooperju. Jon je pisatelj z blokado, ki se je pojavila približno takrat, ko je pobegnil z lastne poroke. Zdaj je na poti k svoji bivši, na drugi konec države, da bi popravil napako svojega življenja. Na cesti ga z že omenjenim avtomobilom skoraj povozi mladenič Luke, ki beži pred skupino nevarnih nasilnežev. Med potjo ju zagrabi lakota, tako da v obratu s hitro prehrano naletita še na Keiro, aktivistično vegetarijanko.

Na poti proti Južnemu otoku se med okoljevarstvenim protestom zapletejo v nevarno dirko po ulicah Wellingtona. Nekako jim uspe pobegniti na trajekt, Keira pa začne njihove podvige objavljati na družbenih omrežjih in trojica, ki na poti srečuje najrazličnejše čudake, kmalu postane glavna tarča tako policije kot medijev.

LAHKO DEKLE, francoski film, 2019

02.35

LAHKO DEKLE, francoski film, 2019
LAHKO DEKLE, francoski film, 2019

Erotična drama. Šestnajstletna Naima je hči čistilke na Azurni obali. Šolskega leta je konec in Naima se s prijateljico Dodo pripravlja na avdicijo v Cannesu. Tedaj pa jo nepričakovano obišče sestrična Sofia iz Pariza, dvaindvajsetletno dekle, ki sproščeno dojema spolnost in je brez pomislekov pripravljena izkoristiti svoje čare »Ujemi trenutek« je njeno vodilo, s katerim se predstavi Naimi. Dekleti se skupaj predata sladkostim cannskega življenja; plaže, nočni klubi, jahte … Spoznata bogatega Andresa in njegovega prijatelja, zbiratelja umetnin Philippa, ki ju povabita na svojo jahto. Sofia se v svetu bogatašev dobro znajde in vanj vpelje tudi manj samozavestno Naimo. Pred njima oživi svet blišča, obilja, izjemnih restavracij in razkošnih obmorskih vil … Svet, v katerem se zdi vse mogoče.

ABBA ZA VEDNO, britansko-švedska dok. oddaja, 2019

04.05

Agnetha, Bjorn, Benny in Anni-Frid so se srečali pred petimi desetletji in ustanovili zasedbo Abba; ime skupine je sestavljeno iz začetnic njihovih imen. Prodali so več kot 400 milijonov plošč, pred dvajsetimi leti pa je na londonskem West Endu zaživel še muzikal s 27 njihovimi pesmimi. Predstavo Mamma Mia! si je ogledalo kar 60 milijonov ljudi. Čeravno je Abba obstajala le približno desetletje – razšli so se leta 1982 –, člani še danes dobivajo pisma najstniških oboževalcev. Dokumentarna oddaja prikaže prehojeno pot skupine Abba tudi z izjavami vseh njenih članov.

ODREŠITEV, izraelski film, 2018

04.55

Drama … Menachem, nekoč »frontman« rock skupine, je sedaj veri predan človek in ovdoveli oče šestletne deklice, ki je žal resno bolna. Skrb zanjo je za Menachema najpomembnejše opravilo v življenju; najprej njegova hči, nato vse ostalo. Toda zdravljenje, ki bo deklici poklonilo novo priložnost je zelo drago in ubogi vdovec si ga ne more privoščiti. Toda ni vse tako črno… Menachem se domisli svojega benda, ki je bil ob svojem času kar uspešen. Sedaj ga ponovno obnovi z namenom zaslužiti za hčerkino terapijo. Ostareli člani benda se mu pridružijo in zdi se, da bo spet kakor v starih časih. Pa seveda ni čisto tako … Med fanti - možmi se odprejo stare rane in nasprotja. Menachem se mora soočiti tudi s svojo sekularno preteklostjo, kar ga vznemiri. Tako postane glasbena turneja tudi njegova nova notranja izkušnja, s katero ne samo pridobi sredstva za uspešno hčerkino terapijo, ampak najde tudi sam pot do notranje pomiritve in odrešitve …

Film je poln zanimive in lepe glasbe …

FILMI - 1. 1. 2021

MALI KAOS, angleški film, 2014

TV SLO 1, 1. 1. ob 14.15

MALI KAOS, angleški film, 2014
MALI KAOS, angleški film, 2014

Drama in romanca. Piše se leto 1682. Sabine De Barra (Kate Winslet) je odločna in nadarjena krajinska arhitektka, ki si služi kruh z urejanjem francoskih vrtov in posesti. Nekega dne jo preseneti nepričakovano povabilo na natečaj za vrtove okoli nove palače Versailles, kralja Ludvika XIV. (Alan Rickman). Znani kraljevi arhitekt André Le Notre (Matthias Schoenaerts) je vznemirjen zaradi Sabininega ostrega očesa, naprednega razmišljanja in posebnega sloga, a sčasoma se privadi njenim rešitvam in prepozna vrednost malega kaosa, ki je tako značilen za njen slog.

SREČNO NOVO LETO, češki film, 2019

TV SLO 2, 1. 1. ob 20.05

Novoletna romantična komedija. Ljubezen ima veliko obrazov, je sporočilo te zimske komične romance, ki se zaplete tik pred božičem in razplete na novoletni dan. Zgodba se dogaja v slikovitih Visokih Tatrah, kjer se v smučarskem središču zberejo štiri prijateljice, ena z družino, druga ločena, tretja prevarana in četrta pred porodom. Vse prinesejo s seboj družinske težave, zamere in nesporazume. Prav med prazniki se klopčič tako zaplete, da ga ne zmore razplesti en sam človek. Vsi morajo sodelovati, povleči za različne konce in zadeve spraviti v red ...

Kinoteka: STROGO NADZOROVANI VLAKI, češkoslovaški film

TV SLO 1, 1. 1. ob 22.05

Vrhunska priredba novele avtorja Bohumila Hrabala iz leta 1965 pripoveduje zgodbo o mladosti neizkušenega Miloša Hrme, ki ob koncu druge svetovne vojne služi kot stražar postaje v osrednji Češki. Plahega mladeniča bistveno bolj kot vojne razmere zanimajo ženske in želi izgubiti nedolžnost z Mašo. Tudi Miloševi kolegi, ki v duhu morda že nasprotujejo nacistom in morajo nadzorovati vlake, se zaradi strogih kazni za odpor raje osredotočajo na zapeljevanje žensk. A celo Miloš, apolitični pubertetnik, mora v ključnem trenutku sodelovati v večji zgodovinski zgodbi.

Hrabalova novela je režiserja Jiříja Menzela nagovarjala zaradi neobičajnega pogleda na vojno, saj v njem ne nastopajo pogumni fantje, pripravljeni za boj, temveč apolitični in hedonistični posamezniki, ki jim je vojna bolj ali manj v nadlogo. Film je leta 1968 prejel oskarja za najboljši tujejezični film.

23 SPREHODOV

TV SLO1, 3. 1. ob 15.15

Romantična komedija o ljubezni v času pasjih sprehodov.
Dave in Fern sta neznanca, ki se vsak dan srečujeta v londonskem parku, kjer sprehajata svoja psa. Najprej je uglajena gospa Fern do Davea zadržana, saj se boji, da bo njegov velik pes poškodoval njeno psičko. Kmalu pa ugotovi, da je njegov pes miroljuben in postopoma postaneta tandem pri pasjem sprehajanju. Vsako novo srečanje v parku poglobi njuno prijateljstvo. Sčasoma se zaljubita, nato pa se spopadeta s težavami, ker prej drug z drugim nista bila povsem iskrena.