FILMI (od 23. 12. do 25. 12.)

LOUIS VAN BEETHOVEN, nemški film 2020

TV SLO 2, 23. 12. ob 20.00

LOUIS VAN BEETHOVEN, nemški film 2020
LOUIS VAN BEETHOVEN, nemški film 2020

Biografski televizijski film. Piše se leto 1779. O osemletnem Ludwigu van Beethovnu, ki so ga klicali "Louis", se že govori kot o glasbenem geniju. Izbral je svojo, samostojno pot, v nasprotju z željami in hotenji svojih bližnjih. V času evropskih družbenopolitičnih vrenj spozna Mozarta. Nekonvencionalni genij in francoska revolucija razvnameta Louisovo ustvarjalno domišljijo. Louis se odvrne od avtoritet in hoče služiti samo umetnosti. Sledi čas družinskih tragedij, tudi v ljubezni ni uslišan. Ko se že zdi, da se bo zlomil, si Beethoven opomore, se leta 1792 odpravi na Dunaj in postane Haydnov študent. Odtlej se je njegova glasba dotaknila številnih ljudi in postala sinonim za vrhunsko klasično ustvarjalnost.

BOŽIČ Z BLISKOM, kanadski film, 2013

TV SLO 1, 24. 12. OB 21.00

BOŽIČ Z BLISKOM, kanadski film, 2013
BOŽIČ Z BLISKOM, kanadski film, 2013

Drama. Film je posnet po priljubljeni knjigi pisatelja Grega Kincaida z istim naslovom.
George je star 13 let, ko mu oče umre v traktorski nesreči. Georgeeva mama se nikakor ne more potolažiti, zato se preseli v Minnesoto, kjer naj bi se umirila. George pa ostane s starimi starši Bojem in Coro, saj je treba poskrbeti za pridelke in domače živali. Potem pa George prevzame še skrb za Tuckerja, sosedovega psa, ker je moral sosed v zapor zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Bliža se božič, ki pa za Georgea ne bo brezskrben kakor prej.

SREČA NA VRVICI, slovenski film, na novo restavriran

25. 12. ob 20.00 na TV SLO 1

Družinska komedija. Glavni junak filma je deček Matic, ki ga ima mama sicer rada, a kaj, ko ima preveč opravkov sama s seboj in s svojim delom v službi. Maticev oče pa je službeno v Libiji. Razumljivo je, da njegov najboljši prijatelj postane Rok, fant njegovih let. Nenadoma pa se Maticevo življenje spremeni. Filmarji ga povabijo k sodelovanju, postane glavni junak filma. Ob njem je pes, velik in črn - novo fundlandec, pa še Milena, deklica njegovih let. Matic se med snemanjem filma močno naveže na psa in filmarji mu ga ob koncu podarijo. Kam s psom v betonskem naselju?

KOLJA, koprodukcijski film, 1996

TV SLO 1, 25. 12. OB 22.15

Grenko-sladka komedija je v 90. letih osvojila srca filmskega občinstva po svetu in oskarja za najboljši tujejezični film.

Praga v poznih 80. letih, tik pred padcem komunizma. Jan Louka je samotar, ki ima rad občasno žensko družbo, preživlja pa se kot glasbenik. V zadnjem času je v finančnih škripcih, saj je ves denar vložil v popravilo materine hiše. Prijatelj mu predlaga, da se v zameno za plačilo poroči z mlado sovjetsko žensko, ki želi zase in za sinčka Koljo dobiti češki potni list. Jan se končno vda in se poroči, v naslednjem hipu pa njegova žena izgine v Nemčijo in pusti svojega otroka pri Janu. Ta se poskuša dečka znebiti in pokliče socialne delavce. Medtem ko čaka na njihov obisk, mora skrbeti za dečka in postopoma se mu ta prikupi. Ko žametna revolucija leta 1989 omogoči, da se dečkova mati vrne ponj v Prago, se s tem konča tudi najlepše obdobje v Janovem življenju.

SERIJE

FINA GOSPA, Posebne epizode britanske humoristične nan., 1991 – 1995

TV SLO 1

24. 12. ob 17.30

Hyacinth je zajel praznični duh. Navdušenja nad številom prejetih voščilnic ne more skriti, čeprav Richard pripomni, da si jih je pošiljala kar sama. Priprave na Božič so v polnem teku, vse je do potankosti premišljeno. Richardu je namenjena vloga Božička, za kar je Hyacinth že priskrbela vso potrebno opremo. A stvari se zapletejo ...

25. 12. ob 15.45

Hyacinth se pripravlja na križarjenje na razkošni Queen Elizabeth II. Na poti do pristanišča zaradi dela na cesti ubereta stransko, panoramsko pot. Hyacinth ju s svojim znanjem branja zemljevida odpelje v čisto drugo smer. Na elegantni ladji zgrožena ugotovi, da sta na njej slepa potnika, njena sestra Daisy in svak Onslow. Odloči se, da ju mora najti in skriti, preden ju dobi posadka in kapitan ugotovi, da so sorodniki.

26. 12. ob 17.20

Hyacinth se je odločila, da bo prenovila kuhinjo. Za barvo kuhinjskega pulta ima v mislih poseben odtenek modre barve, pri katerem je vikarjevo mnenje osrednjega pomena. Ko Daisy sporoči, da nekdo leži v očkovi postelji, a ni očka, se Hyacinth ne da motiti, nova kuhinja je pač pomembnejša ...

27. 12. ob 17.20

Hyacinth organizira zgodovinsko igro, ki temelji na angleški državljanski vojni. Ona bo seveda kraljica Henrieta Marija, Richard pa Karel II. Ko ugotovi, da na vajo ni prišel noben prostovoljec za vojake, Hyacinth prosi Daisy, naj ji pride pomagat in naj pripelje Onslowa, Rose in kogarkoli hoče, da jih bo čim več. Prideta tudi Violet in Bruce.

DOKUMENTARNI PROGRAM (od 17. 12. do 3. 1.)

KAKO SMO DOBILI BOŽIČKA, francoska dokumentarna oddaja, 2020

KAKO SMO DOBILI BOŽIČKA, francoska dokumentarna oddaja, 2020
KAKO SMO DOBILI BOŽIČKA, francoska dokumentarna oddaja, 2020

TV SLO 2, 17. 12. ob 20.00 in TV SLO 1, 21. 12. ob 13.50

Dokumentarna oddaja raziskuje korenine zgodbe o Božičku, dobrodušnem krepkem možu v običajno rdeči opravi in z mogočno belo brado, ki okoli božiča z darili razveseljuje pridne otroke. Zgodba izhaja iz poganskega praznovanja zimskega solsticija, prepleta se z izročilom starorimskih saturnalij, vanjo pa je odločilno poseglo sodobno potrošništvo. Oddaja prikaže še, kako so Božička svojim potrebam prikrojile politične ideologije in predvsem, kako ta lik sobiva s krščanstvom.

PRVA SVETA NOČ, ameriška dokumentarna oddaja, 2014

TV SLO 1, 24. 12. ob 12.00 in TV SLO 2, 25. 12. ob 23.00

Dokumentarna oddaja Prva Sveta noč bo razveselila in navdala s prazničnim razpoloženjem gledalce z zgodbo, ki se je začela v revnih okoliščinah in končala z najbolj znano in priljubljeno pesmijo, od katere nastanka mineva že več kot 200 let.

Igralec Simon Callow razkriva ganljiv izvor Svete noči, potuje v avstrijsko vas Oberndorf in v mesto Salzburg, na začetek zgodbe o tej svetovno znani pesmi. V i oddaji se predstavita revna otroka Joseph Mohr in Franz Gruber, ki sta odraščala na avstrijskih tlakovanih ulicah in v vasicah z lesenimi hišami. Težka leta, ki so ju oblikovala, so nekega dne pripeljala do njunega srečanja v vaški cerkvici, kjer se je Gruberjeva glasba združila z Mohrovim besedilom v klasično pesem o rojstvu tretjega revnega dečka na mirno noč v starodavni Palestini.

MEDENA DEŽELA, severnomakedonski celovečerni film

TV SLO 1, 27. 12. ob 22.30

MEDENA DEŽELA, severnomakedonski celovečerni film
MEDENA DEŽELA, severnomakedonski celovečerni film

Hatidže Muratova, Turkinja iz odročne in sicer zapuščene vasi v Severni Makedoniji, je ena zadnjih čebelark v Evropi, ki na starodaven način nabira med divjih čebel. V skromnem kamnitem domu brez vode in elektrike živi z ostarelo in bolehno materjo. Sicer trpko rutino vsakdana grobo spremeni prihod nomadske družine s številnimi otroki, ki se za večji zaslužek poleg živinoreje loti še intenzivnega čebelarjenja – a, ker se ne držijo Hatidžinega vodila »pol zame, pol za čebele«, resno ogrozijo Hatidžine čebelje družine in vir njenega preživetja. Dokumentarni celovečerec je postal mednarodno zelo uspešen in je bil nominiran za oskarja za najboljši dokumentarni film in za najboljši mednarodni film.

ČAROBNI ŠTIRJE - NAŠI LETNI ČASI, nemški dokumentarni film

TV SLO 2, 2. 1. ob 20.05

Štirje letni časi, kot jih poznamo tudi pri nas, določajo življenjske cikle v naravi. Prebujanje in rast spomladi, žgoča vročina in zorenje poleti, žetev jeseni in počitek ter pomanjkanje pozimi. Letni časi prinašajo nenehno spreminjanje bivanjskih razmer, kar od živali in rastlin zahteva izredne preživetvene strategije. Dokumentarni film nam približa očarljivo čarobnost narave.