Junijski terenski dan Prvega bomo preživeli v po površini drugi največji slovenski občini, ki jo mnogi prečkajo na poti proti hrvaški Reki, Opatiji in Kvarnerju. Novinarji Sabrina Mulec, Špela Šebenik, Metka Pirc, Rok Valenčič in Andreja Čokl vas bodo s pomočjo zanimivih sogovornikov skušali prepričati, da bi se v Ilirski Bistrici večkrat tudi ustavili ali tam preživeli nekaj dni.

Že zjutraj vam bodo postregli s krompirjem v zevnici in ostalo lokalno kulinariko in vas v Svetovalnem servisu popeljali v svet numizmatike. Gost Intervjuja bo Srečko Šestan, domačin iz Ilirske Bistrice, ki ga gotovo poznate kot poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije. V dopoldnevu vam bo terenska ekipa predstavila mestno četrt Trnovo, ki se lahko kljub temu, da ni samostojen kraj, pohvali z lastno poštno številko, odkrivali bodo staro mestno jedro Ilirske Bistrice, zgrajeno na vodi, in se spomnili legendarnega MKNŽ-ja, mladinskega kluba, ki ga poznate predvsem vsi glasbeni navdušenci.

Popoldanski del programa vas bo najprej popeljal po nekaterih malo bolj oddaljenih točkah občine, ki jih je vredno obiskati, pozneje pa bodo rdeča nit pogovora aktualne težave, s katerimi se srečujejo Bistričani: tranzitni promet in slabe cestne povezave, onesnaževanje, ukinjanje uradov … Tudi na to, da fizične meje med Slovenijo in Hrvaško ni več, ne bodo pozabili in pristojne povprašali, kaj jim je ta sprememba prinesla. Spoznali boste lahko tudi dva uspešna mlada domačina, ki sta svoj posel osredotočila na tradicijo, ročne spretnosti in sobivanje z naravo, v večerni oddaji Gymnasium pa še tamkajšnje srednješolce.

Da boste vse to tudi slišali, bosta poskrbela tonska tehnika David Lap in Vladimir Jovanović, napovedovalec bo Dejan Kaloper. Obiščite radijski tovornjak Prvega in terensko ekipo v središču Ilirske Bistrice ob Bazoviški cesti ali jih poslušajte na Prvem!