Sinica. foto: shutterstock
Sinica. foto: shutterstock

V mednarodnem programu bo letos sodelovalo več evropskih radiotelevizij, pridružile se jim bodo tudi radijske ekipe iz Kazahstana, Izraela, Indije. Na 1. programu bodo v svet poslali petje ptic iz okolice Cerkniškega jezera.

Ptičjo simfonijo (v izvirniku Dawn chorus) pripravljajo vedno prvo nedeljo v maju, saj je to čas, ko se v večini držav po Evropi že začne sezona ptičjega petja. Najprej so jo predvajali v krajši obliki, pozneje pa je projekt prerasel v pravi radijski maraton, saj ptičje petje predvajajo sedem ur skupaj. Kmalu je prerasel tudi državne okvire.

Derek Mooney, idejni oče projekta, pravi: »Gre za edinstven radijski praznik, saj se toliko evropskih radijskih postaj poveže le redko. Gre za preprost koncept, ki v poslušalcih vzbudi domišljijo. To je priložnost, da prisluhnemo naravi. S tem pa opozarjamo tudi na to, da bi morali biti pozornejši na to, kaj se dogaja v naravi.«

Ekipa prenosa ptičjega petja. foto: arhiv 1. programa RAS
Ekipa prenosa ptičjega petja. foto: arhiv 1. programa RAS

Zaradi dobrega odziva slovenskih poslušalcev se Prvi tudi letos pridružuje projektu. Lansko leto so radijci mikrofone postavili v parku Tivoli, letos bodo pred radijskimi valovi prepevale ptice iz Notranjskega parka, točneje iz okolice Cerkniškega jezera. Jezero je pomembno območje gnezditve ptic, zlasti kosca - ptice, ki je ogrožena v svetovnem merilu. Sicer pa je bilo do zdaj na Cerkniškem jezeru in v njegovi okolici naštetih več kot 250 vrst ptic (okvirno polovica vseh evropskih vrst), okoli 100 naj bi jih tu gnezdilo ves čas.

Radijski mikrofoni v naravi. foto: arhiv 1. programa RAS
Radijski mikrofoni v naravi. foto: arhiv 1. programa RAS

S ptičjo budnico bodo na Prvem pričeli ob 5. uri, saj je jutro čas, ko so ptice najbolj aktivne. Pomlad je zanje čas ljubezni, samci s petjem privabljajo samice in upajo, da bodo svoje gene lahko prenesli na naslednjo generacijo. Z oglašanjem pa drugim samcem sporočajo tudi, da je to njihov teritorij. Petje in drugo oglašanje bodo komentirali strokovni vodja Notranjskega parka Tomaž Jančar ter ornitologa Valentin Schein in Dare Fekonja.