Z njo je RTV Slovenija ponovno pridobila pravice za prenos tekem svetovnega pokala v organizaciji Mednarodne smučarske organizacije (FIS).

Pogodba vključuje pravice za prenos vseh športnih disciplin, ki spadajo pod okrilje Mednarodne smučarske organizacije. To so tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju, teku na smučeh, smučarskih skokih, nordijski kombinaciji, deskanju na snegu ter smučanju prostega sloga. Nova pogodba v naslednjih petih letih zagotavlja prenose več kot 1.200 tekem, ki jih bodo gledalci, poslušalci in spletni uporabniki RTV Slovenija lahko spremljali na vseh treh programskih platformah RTV Slovenija.

RTV Slovenija je poleg pravic za prenose tekem svetovnega pokala pridobila tudi pravice za prenose svetovnih prvenstev v alpskem in nordijskem smučanju, deskanju in smučanju prostega sloga leta 2023 in 2025. Posebno vrednost ima nordijsko svetovno prvenstvo leta 2023, ki bo v Planici.

RTV Slovenija je poleg pravic za prenose tekem svetovnega pokala pridobila tudi pravice za prenose svetovnih prvenstev v alpskem in nordijskem smučanju, deskanju in smučanju prostega sloga leta 2023 in 2025. Posebno vrednost ima nordijsko svetovno prvenstvo leta 2023, ki bo v Planici. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
RTV Slovenija je poleg pravic za prenose tekem svetovnega pokala pridobila tudi pravice za prenose svetovnih prvenstev v alpskem in nordijskem smučanju, deskanju in smučanju prostega sloga leta 2023 in 2025. Posebno vrednost ima nordijsko svetovno prvenstvo leta 2023, ki bo v Planici. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Skladno s pogodbo bo RTV Slovenija še naprej proizvajalec mednarodnega signala na vseh tekmah v Sloveniji (Maribor, Rogla, Ljubno, Kranjska Gora, Planica).

Grega Peternel, odgovorni urednik športnega programa na Televiziji Slovenija, je ob tej priliki povedal:
»RTV Slovenija je za nadaljnjih pet let pridobila pravice za prenos tekem alpskega smučanja, teka na smučeh, smučarskih skokov, nordijske kombinacije, deskanja na snegu ter smučanja prostega sloga. To hkrati pomeni, da bo RTV Slovenija še naprej proizvajalec mednarodnega televizijskega signala na vseh domačih tekmah svetovnega pokala. Še naprej bomo lahko dokazovali naše znanje, saj je naša hiša pri produkciji mednarodnega signala zimskih športov zagotovo med tremi najboljšimi na svetu. Tekme svetovnega pokala predstavljajo najbolj gledan športni program pri nas v obdobju med novembrom in marcem, zato sem izredno vesel in ponosen, da bomo lahko tovrstne vsebine še naprej zagotavljali za naše gledalce. Pogodba vključuje tudi pravice za svetovna prvenstva. Na tem mestu bi še posebej rad izpostavil svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah, ki bo leta 2023 v Planici. Za kako velik športni dogodek gre, pa nam pove tudi dejstvo, da ga nekateri imenujejo kar »mini olimpijske igre«.

ODLIČNA GLEDANOST TEKEM SVETOVNEGA POKALA V PRETEKLEM POGODBENEM OBDOBJU
Tekme svetovnega pokala predstavljajo v obdobju med novembrom in marcem najbolj gledan športni program na televiziji, kar dokazujejo tudi podatki o gledanosti letošnje sezone.

Vsaj eno izmed tekem na TV SLO 2 v letošnji zimski sezoni (2020/2021) je spremljalo skoraj 80 odstotkov (79,0 %) oz. preko 1,5 milijona (1.500.100) različnih prebivalcev Slovenije nad 4. letom starosti.

Med prvih pet najbolj gledanih tekem v preteklem petletnem obdobju, ko je RTV Slovenija imela prav tako podpisano pogodbo za prenos vseh športnih disciplin, ki spadajo pod okrilje Mednarodne smučarske organizacije, sodijo tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih. Najbolj gledana je bila druga serija svetovnega pokala v smučarskih skokih za moške iz Innsbrucka (novoletna turneja), ki smo jo na TV SLO 2 prenašali 3. januarja 2021. V povprečju si jo je ogledalo 23,3 odstotkov oz. 442.000 gledalcev nad 4. letom starosti, kar je predstavljalo 60 odstotkov takratnih gledalcev televizije.

Pri gledalcih so bile zelo dobro sprejete tudi domače tekme, na katerih je bila RTV Slovenija proizvajalec mednarodnega televizijskega signala.
Najbolj gledana tekma v smučarskih poletih iz Planice, je bila druga serija tekme, ki smo jo na TV SLO 2 prenašali 24. 3. 2019. V povprečju si jo je ogledalo 23,4 odstotkov oz. 439.400 gledalcev nad 4. letom starosti, kar je predstavljalo res neverjetnih 80 odstotkov takratnih gledalcev televizije.

Najbolj gledana tekma za Zlato lisico je bila tista, ki smo jo na TV SLO 2 prenašali 17. 1. 2021, prenos pa je bil iz Kranjske Gore. V povprečju si jo je ogledalo 18,1 odstotek oz. 343.300 gledalcev nad 4. letom starosti, kar je predstavljalo 51 odstotkov takratnih gledalcev televizije.

Najbolj gledana tekma v smučarskih skokih z Ljubnega, je bila druga serija, ki smo jo na TV SLO 2 prenašali 24. 1. 2021. V povprečju si jo je ogledalo 17,6 odstotkov oz. 335.100 gledalcev nad 4. letom starosti, kar je predstavljalo 45 odstotkov takratnih gledalcev televizije.
(Vir: AGB Nielsen, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta, gledanost znotraj istega dneva)