Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Pogled v zgodovino - Arhiv

Radio na Slovenskem med 2. svetovno vojno

Na začetku leta 1940 je tednik Radio Ljubljana v nepodpisanem uredniškem uvodniku z žalostjo ugotavljal, kam gre radio v vojnih razmerah in da bi radio moral predvsem združevati, ne ločevati, da "je ...

Zanos radioamaterjev je pred 90 leti omogočil nastanek Radia Slovenija

Radio Ljubljana/Slovenija je začel redno oddajati 1. septembra 1928. Takrat so odprli v Ljubljani tudi velesejem. Na predvečer pa je bila v Unionu intimnejša proslava.

Pred pol stoletja prvič v slovenščini: TV-Dnevnik!

Danes je za Informativni program TV Slovenija velik dan – TV-Dnevnik praznuje, star je natanko 50 let.

Bitka za slovenizacijo slovenske televizije je bila dolgotrajna

Dve minuti pred osmo zvečer je 15. aprila 1968 Olga Rems napovedala prvi slovenski televizijski dnevnik in prebrala večerni spored.

Video: Televizijski Dnevnik - neločljivi del slovenske samobitnosti

Začelo se je čez cesto, v petem nadstropju današnje radijske hiše.

Radio - škatla, ki govori

Radio se je razvil ob koncu prve svetovne vojne, ko so se znanstvena odkritja kar vrstila, ko tako na svojo zmagovito pot vedno odločneje stopajo elektrika, nafta, avtomobilizem, letalstvo, ko ...

Televizija in kulturna dediščina

Arhivsko gradivo TV Slovenija je pomemben del slovenske kulturne dediščine. Dokumentarni film Andreja Dobleharja predstavlja izbrane avtorje in pregled oddaj o kulturni dediščini.

Radio se je znova oglasil

8. maja 1945 so Nemci onesposobili ljubljansko radijsko postajo. Čez noč so jo tehniki le popravili. Na Radiu Svobodna Ljubljana se je 9. maja oglasila kukavica in napovedovalka Štefka Vendramin.

Prvi studio je bil v skladišču soli

Kukamo v zgodovino radia. Kako se tistih začetnih dni spominja prvi tehnik slovenskega radia, Franc Kramar – Rado?

Kakšen je bil program Radia Ljubljana pred 2. svetovno vojno?

Zelo veliko pozornosti so v dvajsetih letih posvečali tehnološki plati radia, na tem področju je imela Slovenija tudi zelo strokoven kader, manj pa na programskem področju.

Ko je slovenska beseda "prvič razpela krila, da poleti iz Ljubljane ... "

90 let Radia Slovenija in njegov pomen za slovensko besedo.

Naš radio ima dva rojstna dneva

Radio Slovenija ima dva rojstna dneva: 1. septembra in 28. oktobra. Zakaj je tako, se je Tatjana Pirc pogovarjala z Ljudmilo Bezlaj Krevel, upokojeno zgodovinarko.

'Ku-Ku' je bil znameniti pavzni znak od začetka Radia Ljubljana

Kljub borni začetni tehnični opremi pa se je Radio Ljubljana že od vsega začetka ponašal z znamenitim pavznim znakom – kukavico.

Iščemo: Imate še danes doma kultni televizijski sprejemnik minirama?

V Dokumentarnem programu nastaja vrsta oddaj, ki se poklanja 60. obletnici Televizije Slovenija in zlatim časom, ko se je še snemalo na filmski trak.

Blažka Müller Pograjc - obraz televizije od osnovnošolskih let

Periskop je začela voditi, ko je bila še v osnovni šoli. "Vsi se radi spominjamo te oddaje, ker se s tem spominjamo tudi svojega otroštva," je Blažka Müller Pograjc povedala v oddaji Dobro jutro.

V muzejski zbirki RTV Slovenija zbranih več kot 200 eksponatov

Muzejska zbirka je bila ustanovljena spomladi leta 1983, da v najbolj neokrnjeni obliki ohrani številne tehnične predmete, ki jih je zaradi hitrega tehnološkega razvoja "povozil" čas, a so jih ...

90 let Radia Slovenija in 60 let Televizije Slovenija

RTV Slovenija, nekoč RTV Ljubljana, je zavod z dolgo in bogato tradicijo.

Zgodovina radijskih iger

Zgodovino radijskih iger na Slovenskem se je začela 29. aprila leta 1949, ko je bila na Radiu Ljubljana premierno predvajana radijska igra Frana Milčinskega Strme stopnice.

Pred plebiscitarno odločitvijo za samostojnost tedni priprav, tudi za primer vojaške zasedbe

"Na referendum smo se pripravljali z veliko vnemo in v največji tajnosti, ker smo se bali, da ga bo vojska poskušala preprečiti s silo," se dogajanja ob koncu leta 1990 spominja takratni urednik ...

Okrogli jubilej strani rtvslo.si - z vami smo že 20 let

Prvi začetki so bili sramežljivi in izključno predstavitvene narave, od takrat se je spletna stran rtvslo.si precej razvila, saj že dolgo ustvarja tudi lastne vsebine.