100.000 evrov na mesec stanejo nadomestila poslancem in ministrom državni proračun. Foto: BoBo
100.000 evrov na mesec stanejo nadomestila poslancem in ministrom državni proračun. Foto: BoBo
Nadomestilo plače prejema 30 nekdanjih poslancev in poslank, pridružili pa so se jim trije ministri iz prejšnje vlade. Foto: BoBo

Štirje ministri v vladi Alenke Bratušek so tudi člani vlade Mira Cerarja. Karl Erjavec je tako še naprej zunanji minister, Dejan Židan minister za kmetijstvo, Anja Kopač Mrak ministrica za delo, Gorazd Žmavc pa minister za Slovence po svetu.

Nekdanji notranji minister Gregor Virant si je zagotovil službo predavatelja na Fakulteti za upravo, pravosodni minister Senko Pličanič na Pravni fakulteti, šolski minister Jernej Pikalo pa na Fakulteti za družbene vede. Nekdanji minister za kulturo Uroš Grilc e je vrnil na Mestno občino Ljubljana kot vodja urada za mladino.

Novo službo si je našel tudi nekdanji gospodarski minister Metod Dragonja, ki je postal državni sekretar v kabinetu premierja Mira Cerarja. Pred tem je pet dni prejemal nadomestilo plače.

Nadomestilo plače pa še vedno prejema nekdanji minister za finance Uroš Čufer. Tako bo do konca novembra, saj se bo decembra vrnil v Novo Ljubljansko banko. Brez zaposlitve sta še vedno nekdanji obrambni minister Roman Jakič in minister za infrastrukturo Samo Omerzel, ki bosta nadomestilo prejemala najdlje do marca prihodnje leto.

30 poslancev prejema nadomestilo
Pravico do nadomestila plače še vedno uveljavlja tudi 30 nekdanjih poslank in poslancev. Med njimi je osem nekdanjih poslancev PS-ja (Alenka Bikar, Renata Brunskole, Branko Ficko, Jožef Kavtičnik, Tina Komel, Aleksandra Osterman, Barbara Žgajner in Melita Župevc) in šest nekdanjih poslancev SDS-a (Zvonko Černač, Ivan Grill, Robert Hrovat, Alenka Jeraj, Dragutin Mate in Janja Napast).

Iz ZaAB-a nadomestilo uveljavljajo Maja Dimitrovski, Darko Jazbec, Aljoša Jerič in Alenka Pavlič. Tudi iz SLS-a nadomestilo uveljavljajo štirje nekdanji poslanci, in sicer Jasmina Opec, Mihael Prevc, Franc Pukšič in Janez Ribič.

Nadomestilo uveljavljata tudi dva nekdanja poslanca SD-ja Samo Bevk in Matevž Frangež ter trije nekdanji poslanci DL-ja (Rihard Braniselj, Marko Pavlišič in Kristina Valenčič). Nadomestilo še vedno prejemajo tudi trije nekdanji nepovezani poslanci, in sicer Borut Ambrožič, Brane Golubović in Ivan Vogrin.

Mesec dni, do konca avgusta, so nadomestilo prejemali še poslanec SD-ja Branko Smodiš ter nepovezana poslanca Dragan Bosnić in Ivan Simčič. Nekdanji poslanec SDS-a Andrej Vizjak pa je nadomestilo prejemal do sredine septembra.

100.000 evrov na mesec
Glede na to, da je za september povprečna višina nadomestila znašala 3.200 evrov bruto, pomeni, da bo za nadomestila poslanskih plač iz proračuna na mesec namenjenih okrog 100.000 evrov.