Jadranka Kosor in Borut Pahor sta se na 12-obletnico spet sešla na Trakošćanu. Foto: Twitter Borut Pahor
Jadranka Kosor in Borut Pahor sta se na 12-obletnico spet sešla na Trakošćanu. Foto: Twitter Borut Pahor

Tako nekdanja hrvaška premierka kot slovenski predsednik sta poudarila velik pomen dogovora izpred 12 let in ob tem zatrdila, da danes ne bi ravnala nič drugače, kot sta takrat.

Kot je dejal Pahor, tudi 12 let pozneje meni, da je bil okvirni dogovor o odpravi slovenske blokade hrvaških pogajanj za vstop v EU in o načinu rešitve mejnega vprašanja "prelomnega pomena", ne le za vstop Hrvaške v EU in reševanje mejnega spora, ampak tudi za "politično, gospodarsko in čisto medčloveško sodelovanje med državama". Po letih incidentov, nesporazumov in varnostnih skrbi je nastopilo nujno potrebno olajšanje, je spomnil.

Obenem je dal obema politikoma takrat neko širšo "avtoriteto", ki jima je omogočila, da sta marca 2010 sklicala prvo srečanje v okviru procesa Brdo-Brioni, ki se nadaljuje in ostaja ena najpomembnejših političnih pobud na Zahodnem Balkanu, je dejal.

Pahor pozdravlja pobudo Open Balkan

V povezavi s tem je pozdravil četrtkovo odločitev srbskega predsednika Aleksandra Vučiča ter premierjev Severne Makedonije in Albanije Zorana Zaeva in Edija Rame za pobudo Open Balkan, saj meni, da to spodbuja vsestransko sodelovanje držav v regiji in bo prispevalo k temu, da EU vidi Zahodni Balkan kot celoto.

Pahor je poudaril, da je kljub še vedno različnim stališčem Slovenije in Hrvaške "problem meje rešen" in "meja določena". Tisto, kar ni rešeno, ostaja demarkacija in te ni mogoče opraviti brez dogovora obeh vlad, a to je veliko manjši problem od mejnega. Izrazil je prepričanje, da bo tudi Hrvaška to slej kot prej uvidela in bo dosežen dogovor o demarkaciji v skladu z odločitvijo arbitražnega sodišča.

Kot drugo ključno sporočilo je predsednik dejal, da podpira vstop Hrvaške v schengen, in to brez pogojevanja Slovenije s sprejetjem arbitražnega sporazuma oziroma demarkacijo meje, saj je ta "v slovenskem, hrvaškem in evropskem interesu".

Foto: Twitter Borut Pahor
Foto: Twitter Borut Pahor

Kosor: Hrvaška danes ne bi bila članica, če ...

Kosorjeva je medtem izrazila prepričanje, da Hrvaška danes ne bi bila članica EU-ja, če se jima s Pahorjem pred 12 leti ne bi uspelo dogovoriti o načinu reševanja mejnega spora in če ne bi premogla "dovolj poguma in modrosti", da sta nato vztrajala naprej. Okoliščine so se namreč vmes bistveno spremenile, kar dokazuje položaj, v katerem so danes države Zahodnega Balkana.

Današnje sporočilo nekdanje hrvaške premierke drugim politikom je bilo, da naj "gradijo mostove zaupanja", tako kot sta jih ona in Pahor. Kot je še dodala, sta prav ona dva dokaz, da so celo v politiki prijateljstva mogoča in da lahko trajajo.

Oba s Pahorjem sta spomnila, da je njuno ravnanje terjalo obilico poguma in medsebojnega zaupanja, in zatrdila, da danes ne bi ravnala nič drugače, kot sta pred 12 leti. Pahor je njun odnos od Trakošćana pa vse do podpisa arbitražnega sporazuma in poznejšega vstopa Hrvaške v EU označil kot "vzor zaupanja, dialoga, sodelovanja, ki je neki navdih tudi za prihodnje rodove".

Pobudo za današnje srečanje, ki je potekalo dan pred 12. obletnico dogovora na Trakošćanu, 31. julija 2009, je dala Jadranka Kosor.

Jadranka Kosor in Borut Pahor na Trakošćanu