Goršek je v svojem nagovoru ugotavljal, da se včasih zdi, da se na zasluge milice, TO in slovenskega naroda kot celote pozablja. Foto: BoBo
Goršek je v svojem nagovoru ugotavljal, da se včasih zdi, da se na zasluge milice, TO in slovenskega naroda kot celote pozablja. Foto: BoBo
Tanki na slovenskih mejah 1991
Primorske ni obšla nobena vojna, je še spomnil Goršek, spopadi med vojno za Slovenijo pa so zajeli obmejni pas vse od Fernetičev mimo Škofij do Lazareta. Foto: BoBo

Mejni prehod Škofije je bil v času desetdnevne osamosvojitvene vojne eno osrednjih bojišč. "Danes, ko se spominjamo vloge miličnikov pri osamosvojitveni vojni, lahko s čisto vestjo in odprtim srcem izkažemo čast tistim, ki so krojili našo prihodnost. Ni ga junaka na tem svetu, ki bi mogel oskruniti spomin nanje, in ni ga časa, ki bi lahko izbrisal hvaležnost za njihovo žrtev," je poudaril generalni direktor policije Janko Goršek.

Protest proti enostranskemu tolmačenju dogodkov
Miličniki so že 26. junija, dan po razglasitvi samostojnosti, na mejnih prehodih zamenjali simbole stare države s simboli nove. Prva zamenjana tabla je bila prav na Škofijah in je tako "simbolno zaznamovala novonastalo državo". Ključno vlogo so miličniki odigrali tudi v poznejših spopadih na tem območju, v katerih so umrli trije pripadniki Jugoslovanske ljudske armade, je spomnil predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko Fabio Štefe.

"Njihovo smrt obžalujemo, prav tako pa poskuse problematiziranja teh spopadov," je poudaril. Po njegovih besedah je nerazumljivo, da hočejo nekateri zmanjšati pomen osamosvojitvene vojne. K sreči je bila vojna kratka, a je vendarle imela vse posledice "klasične" vojne, kot so mrtvi, ranjeni in velika premoženjska škoda. Policijski veterani zato protestirajo proti "poskusom enostranskega tolmačenja dogodkov na Škofijah", s katerimi se, kot pravi Štefe, poskuša omajati takratno vlogo milice.

Slovenska policija se je v tem času dvignila
Na slovesnosti so navzoči odkrili spominsko ploščo na stavbi nekdanjega oddelka tamkajšnje milice. 20 let pozneje se je policija po Gorškovem mnenju "dvignila na nivo zrele, odgovorne in odprte organizacije, ki se lahko uspešno postavi ob bok kateri koli evropski policiji".

Slovesni dogodki po Sloveniji
Ob 20. obletnici samostojne in neodvisne Slovenije so potekali slavnostni dogodki tudi drugod po državi. V Šmarjeških Toplicah so se na taboru, ki ga organizira Izseljensko društvo Slovenija v svetu, zbrali izseljenci.

Na Nanosu je potekala slovesnost ob 20. obletnici raketiranja oddajnikov in samostojne Slovenije, ki sta jo pripravila območno Združenje veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina in Vipava ter RTV Slovenija - OE oddajniki in zveze.

V Gornji Radgoni pa je na slovesnosti ob 20. obletnici osamosvojitvene vojne zbrane nagovorila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.