Kako revmatoidni artritis oblažiti tudi vsakodnevnemu stresu

Opazila sem, da ima mama otekline na rokah. Večkrat sem tudi opazila da si je prijela in podprla boleče zapestje z drugo roko. Tudi svoja vsakodnevna opravile, je opravljala malo drugače kot nekaj mesecev nazaj ko sem jo opazovala pri čiščenju solate. Pomislila sem da ima morda revmatoidni artritis. revmatoidni artritis je tisti ki prizadene sklepe in povzroča vnetje in bolečine. Prav tako sem opazila na njeni polički, da ima nove škatlice z zdravili. Med njimi so razni antioksidanti, omega 3-maščobe, vitamin D in podobna prehranska dopolnila, ki lajšajo revmatoidni artritis. Opazila sem tudi, da je moja mama začela z redno telovadbo. In tudi da si je kupila tiste mehke žogice za stiskat, saj so te zelo praktične za tiste ki imajo revmatoidni artritis na rokah in zapestju. Zares me skrbi za mamo, saj je že tako pod stresom, in ji ta revmatoidni artritis stres samo še poslabša.

Kako revmatoidni artritis oblažiti tudi vsakodnevnemu stresu

Tako sem začela razmišljat, da bi ji morda ponudila kakšno masažo, ali pa ji pripravila kakšno posebno kopel, da se malce sprosti in vzame čas popolnoma zase. V kad ali pa v masažno olje bi ji lahko nakapljala eterično olje sivke, evkaliptusa, rožmarina ali morda tudi ingverja. Brala sem, da ta olja delujejo zelo protivnetno in analgetično, zato bi morala biti odlični izbor za revmatoidni artritis. Vprašala sem jo, kakšne ima kej plane še za danes, ali mora še kaj narediti. Nekaj mi je potožila, da more še obesiti perilo in dati prat še en stroj cunj ter peljati pse na sprehod in pomiti posodo od kosila. Odločila sem se, da bom posodo od kosila pospravila jaz. Med pomivanjem sem pristavila še za kavo.

Pomagala sem ji na hitro obesiti perilo, in peljala pse ven. Ko smo opravila hitro opravile, sem pripravila ambient, in namešala eterična olja v mandljevo olje, in ji ponudila masažo, da bi se lahko malo sprostila. Ko smo zaključile, se mi je zahvalila in mi povedala da bi to mogla si večkrat privoščiti. Po tihem pa mi je priznala da ima revmatoidni artritis in da se zaradi tega še bolj sekira. …


Read More Kako revmatoidni artritis oblažiti tudi vsakodnevnemu stresu

S kombijem na športni dogodek

Po končanem dvodnevnem turnirju v sosednji državi se odpravimo proti domu. Že na začetku te naše športne avanture smo se zmenili, da bomo ob povratku domov raziskovali in odkrivali nove dogodivščine po morski obali. Da bomo malo primerjali kako je pri nas doma in kako je v tujini. Izbrali smo si mondeno in svetovno znano letovišče. Že v samem vstopu v mesto naletimo na težave, ki jih doma ne poznamo. Težava za nas seveda, ki smo vajeni se pripeljati skoraj v dnevno sob. Vozilo smo morali parkirati pred mestom, potem pa se nekateri z avtobusom, drugi pa peš odpravimo proti centru mesta in obali. Zanimivo rešena problematika parkiranja v mestu. Ob plačilu parkirnine je avtobus zastonj. Ob počasni hoji skozi mesto opazujemo ljudi in hiše. Hiše lepo urejene, tudi okolica hiš urejena. Zanimivo je pa to, da ima vsak hiša svojo barvo fasade. V vseh možnih odtenkih. Kot mavrična dežela. Tudi barve polken so bile različne, nikoli pa v barvi fasade. Lepo, za nekatere kičasto in preveč barvno. Ljudje zgledajo prijazni. Skoraj vsak, ki smo ga srečali je pozdravil ali pa vsaj pokimal z glavo in se nasmehnil.

S kombijem na športni dogodek

Naši »avtobusarji« so že v centru. Bližje ko smo bolj jih slišimo. Sedijo na terasi majhne gostilnice, v prijetni senci in se zabavajo. Saj imajo dobre razloge za to. Minuli turnir je bil zelo uspešen, vreme je lepo sončno, veter narahlo pihlja in pa družba je več kot dobra. Veselo nam pomahajo, ko nas zagledajo in zakričijo naj pohitimo. Pravkar naročajo hrano. Po priporočilih domačinov so izbrali to gostilnico. Strežejo lokalno domačo hrano in lokalne specialitete. Za poplaknit vse te dobrote pa še izvrstno domače vino. Proti večeru se vsi prešerne volje odpravimo na avtobus in potem z našim vozilo proti domu. Komaj že čakam. Saj je bilo vse lepo in prav, ni pa zastonj pregovor da povsod je lepo ampak doma je najlepše.…


Read More S kombijem na športni dogodek

Surfinije so bile kot nalašč za moj balkon

Surfinije so bile kot nalašč za moj balkon

Sedaj sem se doma končno odločil, da se bom lotil dela, ter na balkonu in na vrtu končno zasadil, oziroma postavil rože. To pa sem imel namen narediti že kar nekaj časa nazaj, saj smo doma vedno imeli med jesenjo in poletjem, na oknih in balkonu, ter tudi na vrtu, kakšne rože, kjer pa se mi jih zadnjih nekaj let res ni dalo postaviti, ter se nam je prav vsem zdelo, kot da nekaj manjka.

No tako pa sedaj nisem več odlašal, ter sem se hitro odpravil do trgovine, oziroma vrtnarstva, kjer bi si lahko izbral rože, ki bi lahko šle okoli moje hiše. Tako pa sem prvič videl zelo zanimive rože, za katere pa sem vedel, da bodo kot nalašč za moj balkon. Te pa so bile surfinije. Surfinije pa so me tako navdušile, ker so imele zelo specifično rast, kjer so bile malo daljše, ter so se nato povesile dol, ko so dosegle določeno velikost.

Tako pa sem takoj pomislil na to, da bi takšen tip rož bil popoln za balkon, saj bi ta njihova specifična rast, ki jo imajo surfinije, lahko zelo lepo prekrila korita, v katerih bi bile surfinije posajene, ter se jih tako ne bi videlo. No zato pa sem se tudi zelo hitro in brez odlašanja, kar odločil za njih, ter jih kar nekaj kupil. Poleg tega pa so surfinije prišle v kar veliki barvni paleti, kar pa je pomenilo, da sem si lahko privoščil zelo raznolike rože, kar pa se mi je zdelo, da bo kot nalašč za moj balkon in pa za nekatera okna, oziroma za okenske police.

Tako pa sem sedaj okna in balkon rešil, torej sem imel primerne rože za te položaje, ter je bilo sedaj potrebno le še kupiti rože za na vrt, ki se je nahajal pred hišo, kjer pa izbira za to, ni bila tako težka.…


Read More Surfinije so bile kot nalašč za moj balkon

Kako poteka kolonoskopija s sedacijo

Kolonoskopija je postopek, ki omogoča zdravniku pregled celotnega debelega črevesa. Ta postopek se pogosto izvaja v primerih suma na bolezni, kot so rak debelega črevesa in danke, divertikuloza ali polipi. Med kolonoskopijo lahko zdravnik tudi odstrani vzorce tkiva za biopsijo ali odstrani polipe. Kolonoskopija s sedacijo pa pomeni, da je pacient med postopkom pod blagim anestetikom, kar mu omogoča večje udobje in manj stresa. Sedacija ni vedno potrebna pri kolonoskopiji, a je v nekaterih primerih priporočljiva zaradi lažjega sproščanja pacienta in bolj temeljit pregled. V Sloveniji se kolonoskopija izvaja ambulantno v specializiranih zdravstvenih centrih ali bolnišnicah pod nadzorom usposobljenega medicinskega osebja. Pred posegom morajo pacienti opraviti določene priprave, kot so dieta brez vlaknin in čiščenje črevesja s posebnimi raztopinami. Po posegu sledi kratek opazovalni period pod nadzorom medicinskega osebja preden se pacient odpusti domov. Kljub možnim strahovom pred morebitnimi zapleti pa je pomembno vedeti, da je kolonoskopija varna in učinkovita metoda za odkrivanje in zdravljenje različnih bolezni debelega črevesa.

Ko se izvede kolonoskopija s sedacijo, pacient med postopkom ostane zavesten, vendar je zaradi blagega anestetika sproščen in ne čuti nelagodja ali bolečine. Sedacija običajno vključuje uporabo kratkotrajnih pomirjeval ali uspaval, ki hitro delujejo in omogočajo hiter povratek k normalnemu stanju po posegu. Anesteziolog nadzira vitalne funkcije pacienta skozi celoten postopek, da zagotovi njegovo varnost in udobje. Sam postopek kolonoskopije traja približno 30 minut do ene ure, odvisno od posameznega primera. Zdravnik s pomočjo kolonoskopa – tankega gibljivega instrumenta z majhno kamero na koncu – pregleduje notranjost debelega črevesa. Kolonoskop omogoča podrobne slike stene črevesja na monitorju in omogoča zdravniku identifikacijo morebitnih nenormalnosti, kot so polipi ali rakave spremembe. Če je potrebno, lahko zdravnik med postopkom tudi vzame vzorce tkiva za biopsijo ali odstrani polipe brez dodatnega kirurškega posega. Po posegu sledi kratek opazovalni period pod nadzorom medicinskega osebja preden se pacient odpusti domov.

Kako poteka kolonoskopija s sedacijo

Nato sledi počitek in okrevanje, kjer se pacient lahko prilagodi na učinke sedacije. Običajno traja nekaj ur, da se zaspanost in morebitna omotica popolnoma razpršita. Medtem ko je za pacienta ključnega pomena, da ima urejen prevoz domov, saj zaradi vpliva pomirjeval ali uspaval sam ne sme voziti avtomobila. Zdravnik bo prav tako svetoval o prehrani in aktivnosti po posegu. Glede natančnih rezultatov kolonoskopije s sedacijo pa bodo običajno znani v enem do dveh tednih po postopku, ko laboratorij konča analizo vzorcev tkiva. V primeru odkritja polipov ali raka na debelem črevesu bo zdravnik razpravljal o možnostih zdravljenja in priporočal nadaljnje korake. Pacientom se običajno svetuje redne kontrole vsakih pet let ali pogosteje, odvisno od individualnega tveganja za nastanek težav s črevesjem.…


Read More Kako poteka kolonoskopija s sedacijo

Sladkorna bolezen je bila kar pogosta v naši družini

Sladkorna bolezen je bila kar pogosta v naši družini

V naši družini je bila pri kar nekaj članih že prisotna sladkorna bolezen. Tako pa so imeli sladkorno bolezen tako stara starša po očetovi strani, kot tudi tako mama, kot oče. Tako pa me je to začelo nekoliko skrbeti, saj sem slišal, da je lahko sladkorna bolezen povezana z genetiko, kar pa je pomenilo, da je obstajala velika verjetnost, da bo tudi mene doletela sladkorna bolezen.

Zato pa sem začel nekoliko bolj paziti na svoj življenjski slog, saj nisem želel, da bi imel tudi jaz kdaj težave s sladkorno boleznijo. Zato pa sem še naprej intenzivno nadaljeval z mojim bolj športnim življenjskim slogom, saj lahko to tudi pripomore k vsesplošnemu zdravju, kar pa lahko pomaga pri sladkorni bolezni. Ker pa sem se že celotno življenje ukvarjal z športom, pa mi to ni predstavljalo ne vem kako velikih muk.

Bolj pa je bil problem to, da sem se skoraj povsem odrekel sladkarijam in pa sladki hrani. To pa ni bilo tako lahko zame, saj sem bil kar velik sladkosned in ljubitelj sladkarij. Vseeno pa je odrekanje temu zagotovo koristilo mojemu zdravju, tako da sem se tolažil s tem, da si bom tako le še izboljšal zdravje, kar pa je zelo dobro, poleg tega pa me je sladkorna bolezen tako skrbela, da sem se zato raje izogibal sladkarijam.

Še zadnja stvar, ki pa sem jo naredil, da sem malo spremljal svoje zdravstveno stanje, ki je povezano s sladkorno boleznijo, pa je bila ta, da sem redno opazoval, če imam kakšne simptome, ki bi lahko namigovali na sladkorno bolezen. Ti simptomi pa po navadi vsebujejo povečano utrujenost, slabši vid, pogosto uriniranje in pa še mnogi drugi. Tako pa imam zaenkrat še srečo, saj se mi ni pojavil še noben od teh simptomov, vendar to še ne pomeni, da bom nehal z svojimi preventivnimi ukrepi, ter se bom tako še vedno držal zdravega življenjskega sloga, saj bom s tem naredil tudi veliko za svoje zdravje. …


Read More Sladkorna bolezen je bila kar pogosta v naši družini

3d modeliranje me je naučilo ogromno o 3d tisku

Že odkar pomnim, da je 3d tiskalnik prispel v javnost in pa v Slovenijo, kjer sem si ga lahko ogledal na nekemu sejmu, katerega je organizirala naša šola, me je začelo zanimati 3d tiskanje in pa 3d modeliranje. Tako pa sem imel tudi na srečo možnost, da sem si v srednji šoli lahko izbral predmet, ki se je prav posebej posvečal 3d modeliranju.

Prvo kot prvo pa, kaj 3d modeliranje sploh je. V primeru, da nas zanima 3d tiskanje, kot je mene, to žal brez 3d modeliranja ne bo šlo. 3d modeliranje je tehnika, kjer v računalniškemu programu “modeliramo” izdelek, oziroma objekt, ki bi ga želeli nato natisniti.

Tako pa je to zelo pomembno, saj se moramo sprva naučiti sploh obvladovati ta program in z njim opravljati, nato pa najti pravilne tehnike, s katerimi lahko nato oblikujemo objekte in modele. Tako pa smo večino časa pri 3d modeliranju porabili za to, da smo se naučili, kako pravilno zapolniti notranjost modela, katere se sicer ne bo vidilo, je pa nujno potrebna, za uspešno tiskanje.

3d modeliranje me je naučilo ogromno o 3d tisku

Tako sem se tukaj ogromno naučil o temu, kako deluje 3d tiskanje. Ker 3d tiskalnik ne mora tiskati kar sredi zraka, je potrebno vsak model napolniti z neko mrežo, na kateri lahko potem 3d tiskalnik tiska. Tako pa sem se tudi zelo trudil, da sem naredil pravilne opore, kadar je moj objekt imel kakšen del, ki je bil izboklina, ter je tako rabil pod tem imeti podporo.

3d modeliranje me je tako naučilo zelo veliko o 3d tiskanju, ter sem si nato čez nekaj časa, ko sem prihranil denar, lahko kupil tudi 3d tiskalnik doma, s katerim sem nato natisnil ogromno različnih modelov, katere sem naredil v šoli z 3d modeliranjem. Tako pa je to še dolgo ostal moj hobi, tako da sem zelo vesel, da sem si v šoli izbral 3d modeliranje za svoj dodatni izbirni predmet.…


Read More 3d modeliranje me je naučilo ogromno o 3d tisku

Široka izbira barv in strešna kritina

Široka izbira barv in strešna kritina

Prišel je čas, ko smo počasi morali začeti premišljevati, kakšno novo strešno kritino bi kupili za našo hišo, ker je bila stara že uničena in poškodovana. Spominjam se, da so prejšnjo kritino starši dobili od sosedov, ker so se sosedje odločili za novejšo serijo in je bila njihova stara kritina boljša od naše, ki smo jo imeli na strehi. Tako smo streho prekrili z njihovo staro kritino. V teh letih pa sem sam odrastel in si v naši hiši uredil zgoraj stanovanje. Že preden sem začel urejati stanovanje, sem vedel, da bo potrebna nova strešna kritina, vendar sem hotel še malo počakati, ker sem zalagal denar v stanovanje. 

Pa je na žalost prišlo neurje in kritina je bila dodatno poškodovana. Tako je bil čas za novo kritino. Ko sem prvič šel v trgovino, da bi izbral kritino, me je presenetila široka izbira barv, ki je res nisem pričakoval. Enostavno sem razmišljal, da bo kritina v rdeči barvi. Potem pa sem videl črno kritino, ki mi je bila izredno všeč in zavedal sem se, da bo z takšno kritino naša hiša videti modernejša. Kupil sem črno kritino.

Ker je bil idealni čas za prekrivanje strehe, sem se kar hitro dogovoril z delavci in naša nova kritina je po dveh tednih krasila našo hišo. Že na začetku sem videl, da bo črna kritina polepšala celotno hišo in da sem se prav odločil. Naša hiša ni sedaj samo varna pred slabim vremenom, je tudi moderna. Je pa res, da danes strešna kritina ni poceni, odšteti moraš kar nekaj denarja, če želiš kvalitetno kritino, kar pa je seveda nujno potrebno. Naša kritina ima sedaj garancijo kar nekaj let, tako da sem zato poskrbel pravočasno. Sedaj nas ne bo več strah, ko bo zunaj grdo in deževno vreme. Poskrbite, da ima hiša dobro kritino. …


Read More Široka izbira barv in strešna kritina

Aparat Nespresso za v kamper

Rada sem imela kavo na vse načine. Njen vonj in okus sta me vedno navduševala. Do sedaj si nisem mogla privoščiti boljšega aparata za kavo, sedaj pa sem za darilo dobila aparat Nespresso za kavo. Zraven sem dobila petnajst kapsul. 

Aparat Nespresso za v kamper

Sedaj, ko imam aparat Nespresso za kavo ga povsod vzamem zraven. Imam svoj kamper s katerim sem potovala po svetu. Zraven sem imela veliko opreme, vendar mi je bilo pomembno, da imam zjutraj skuhano dobro kavo. Zato sem vedno vzela tudi skodelice in mleko brez laktoze. Najraje sem imela belo kavo, ki sem si jo pripravila na prav poseben način. Dodala sem še kocko sladkorja in čokoladni posip. Pogosto, ko sem kampirala sem spoznala nove ljudi. Povabila sem jih na kavo, ki jo je pripravil aparat Nespresso, vsakemu po svojih željah. Eni pijejo črno kavo, drugi z mlekom. Edino smetane pa nisem delala na potovanjih amapk sem imela kar narejeno smetano iz tube. Bili so navdušeni. Tisti, ki so me že poznali, so se pogosto oglasili k meni na kavo. Moja prijateljica prav tako kupuje sedaj nov kamper in za darilo ji bom kupila aparat Nespresso za kavo. Tudi ona je velika ljubiteljica kave. Skupaj se usedeva na teraso in lahko ob kavi ure in ure klepetava. Aparat Nespresso je tudi enostaven za čiščenje. Edino kapsule za kavo pa moraš imeti vedno na zalogi. Včasi se zgodi, da jih porabim kar deset dnevno, ko imam kakšne obiske. Malo sem se razvadila in kar težko naročim kavo v restavraciji. 

Najboljša mi je kava, ki si jo pripravim sama. Pa tudi, ker sem alergična na laktozo, imam posebej sojino mleko ali mleko brez laktoze. Kar v gostinskih obratih kar precej težko dobiš. Vesela sem, da imam aparat Nespresso in uživam, predvsem zjutraj ob vonju in okusu kave. Najlepše pa jo je piti ob kamperju s pogledom na morje.…


Read More Aparat Nespresso za v kamper

Urejen imamo najem pos terminala za delo na terenu

Urejen imamo najem pos terminala za delo na terenu

Za svoje zaposlene smo uredili nov način poslovanja. Vodje oddelkov so imeli na terenu svoje naprave, kjer je bil urejen najem pos terminala za svoje stranke.

Prodaja se je tako hitro povečala. Ukvarjali smo se s prodajo zeliščnih čajev in tinktur. Imeli smo svoje zaposlene, ki so tržili na terenu. Želeli pa smo prodajo na veliko. Torej smo ciljali na razna podjetja, ki se ukvarjajo s trgovino. Tržnike smo psoebej usposobili za način komuniciranja. Kjer se je prodaja vršila na licu mesta, pa smo uredili najem pos terminala, da je prodaja takoj stekla. Tudi transakcija je bila takoj urejena. Lahko smo poslovali tudi v sosednjih državah. To nam je omogočil najem pos terminala. Celo prve mesece so nam ga ponudili brezplačno. Vodenje je bilo sedaj bolj enostavno. Tudi naša računovodkinja je imela olajšano delo. Danes je veliko aplikacij, ki omogočajo najem pos terminala. Prav tako je veliko različnih naprava, tudi preko pametnih telefonov. Brezgotovinsko poslovanje je v celoti razširjeno. Četudi en paket zeliščnega čaja ne stane veliko, se zgodi, da ljudje nimajo toliko gotovine pri sebi. Navajeni so tudi plačevati s kartico. 

Potem smo uredili tudi poštno prodajo. To pomeni, da so se izdelki, ki so bili kupljeni preko spletne strani pošiljali preko pošte. Prodaja je hitro porasla. Morali smo sicer še delati na promociji, da bi bili naši zeliščni čaji bolj prepoznavni. V zadnjem času pa smo se posvetili tudi tinkturam in eteričnemu olju. Že kot študentka sem si rada dala v parilnik kaplico eteričnega olja sivje ali pomaranče, ter tako imela bolj prijeten občutek v majhni študenski sobi. Tudi te izdelke smo prodajali tako na terenu, kot preko spleta. Vse je lahko potejalo tudi zato, ker smo imeli urejen najem pos terminala za svoje stranke. V prihodnosti pa razmišljamo, da bomo imeli še svojo lastno trgovino z vsemi kavlitetnimi izdelki.…


Read More Urejen imamo najem pos terminala za delo na terenu

Apartma Bovec predstavlja odlično prenočišče v Bovcu

Že nekaj let mi je pri srcu zelo postal Bovec. Ker je to mestece v samemu osrčju slovenskih Alp, je sama narava tam zelo čudovita. Tako so tudi zelo urejene vse pohodniške in pa kolesarske poti v samem Bovcu in pa v okolici. Zato pa se vsako leto za teden ali dva odpravim tja, kjer pa se nastanem v kateremu od apartma Bovec, kateri mi že leta nudijo zelo udobno zatočišče.

Apartma Bovec predstavlja odlično prenočišče v Bovcu

Prav tako pa imam v Bovcu na voljo ogromno nekih različnih aktivnosti, s katerimi si lahko polepšan prav vsak dan. Večina aktivnosti pa se dogaja na Soči, ki teče skozi Bovec. Tam imam na voljo razne adrenalinske športe in pa aktivnosti, kot sta na primer rafting in pa kanjoning. Ker pa sem velik oboževalec adrenalinskih športov, je to prav popolno zame. Kar pa je še bolje, pa je to, da se apartma Bovec nahaja zelo blizu Soče. To pa seveda pomeni, da sem lahko skoraj da v petih minutah že na prizorišču, kjer se izvajajo te aktivnosti.

Tako si lahko čas krajšam tako, da kadar se sam ne odpravim na kakšno aktivnost, lahko gledam druge kako se spuščajo po divji Soči. Malo stran od apartma Bovec pa se Soča malo umiri, kjer pa si lahko tople poletne dni ohladim z kopanjem v mrzli Soči. Kadar pa se želimo s prijatelji malo bolj ohladiti pa se lahko odpravimo do samega izvira Soče, kjer pa voda doseže komaj da kaj stopinj nad lediščem, kar pa predstavlja pravi izziv.

Zaradi vseh teh čudovitih aktivnosti in pa naravnih lepot, je apartma Bovec moje najljubše prenočišče, kamor se odpravim sedaj že res vsako leto, saj je preživljen čas tam nepozaben. Sedaj sem tudi s seboj že vzel veliko prijateljev in pa družino, kateri pa so bili prav tako zelo navdušeni, ter se tudi oni vedno želijo vrniti.…


Read More Apartma Bovec predstavlja odlično prenočišče v Bovcu