25 let
Triglav, zastava, 12. junij 1991
Slovenska zastava v soju bakel, 12. junij 1991. Foto: Mirko Kunšič
Triglav, zastava, 12. junij 1991
Med razobešanjem zastave je bilo prisotnega tudi nekaj strahu, se spominja Kunšič. Foto: Mirko Kunšič

Dodaj v

Na vrhu Triglava, ko je zaplapolala slovenska trobojnica: "Tega ne moreš pozabiti"

Grba na zastavi takrat še ni bilo
25. junij 2016 ob 06:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenska zastava (brez grba) je, kot je znano, na vrhu Triglava zaplapolala že slaba dva tedna pred osamosvojitvijo - v strogi tajnosti in po kar nekaj izzivih.

Takrat je bilo tam še kar nekaj snega, tri metre so ga morali odkopati, da so prišli do Aljaževega stolpa oz. da so "imeli kam postaviti zastavo", se spominja že upokojeni dopisnik Dela iz Gorenjske Mirko Kunšič in dodaja: "Ne pomnim, da bi bilo kdaj junija toliko snega gor kot tistega leta."

Zgledovali so se po Iwo Jimi
Kunšič priznava, da se je v policijskem helikopterju, ki je (z blagoslovom takratne oblasti, ampak ob obljubi molčečnosti) na vrh najvišje gore v državi ponesel izbrano ekipo gorskih reševalcev in predstavnikov medijev, znašel bolj po naključju. Ob njem je bil v helikopterju še Joco Žnidaršič (Delo), ki je imel nalogo fotografirati postavljanje zastave (po ikonografiji postavljanja ameriške zastave na otoku Iwo Jima) za prihajajočo slavnostno, osamosvojitveno številko Dela, in snemalec Televizije Slovenija, pojasnjuje.

Spominja se, da so jim "v Ljubljani dali neke bakle, ki so bolj spominjale na otroške igračke", tako da so nato te, ki jih je mogoče videti tudi na posnetkih in fotografijah, nekje izbrskali sami: "Te bakle so res dodatno popestrile zadevo, so ji dale tisto pravo "štimungo", ampak senca, ki je ob zahodu padla na Gorenjsko, je bila pa res taka, da smo si jo zapomnili."

Najprej je bilo treba odmetati sneg
Helikopter je naprej odpeljal gor ekipo, ki je odmetala sneg, nato pa se vrnil po njih. S helikopterjem so kar nekajkrat zakrožili nad najvišjo goro v državi in v objektiv ujeli nepozabne trenutke, ko je nad Triglavom prvič zaplapolala slovenska trobojnica. Grba na tisti zastavi še ni bilo, se spominja, saj ga politični vrh še ni potrdil, zato so najprej padale šale, da so razobesili rusko zastavo, pravi v smehu.

Ker se je vse to dogajalo 12. junija, torej skoraj 14 dni pred uradno osamosvojitvijo, pa tudi zaradi skrivnostnosti fotografiranja, je bilo med zbranimi prisotnega tudi nekaj strahu, pravi Kunšič: "Ena ekipa je bila na vrhu Triglava tri ure, ko so čakali, da se znoči in da prižgejo bakle. V tem času so večkrat mimo priletela letala, in ker niso vedeli, ali niso morda JLA, so kot v vaji na hitro pospravili drog in zastavo."

"Vem, po 25 letih bi praviloma moral spomin že malo pešati, a tega ne moreš pozabiti," nostalgično pravi fotograf in dodaja, da se je druga ekipa gorskih reševalcev na Triglav odpravila še enkrat, tik pred razglasitvijo samostojnosti, 23. junija.

Fotoaparat še vedno dela
Sam je fotografije takrat posnel z malim kompaktnim olympusom, se spominja in ponosno doda, da fotoaparat še vedno deluje - četudi ga ne uporablja več: "Fotografije so presenetljivo dobro uspele, glede na to, da je dan že ugašal. Lepo se je dalo delati." Sploh tiste fotografije, na katerih so reševalci ob zastavi s prižganimi baklami, so mu ostale v spominu, pravi.

Tanja Kozorog Blatnik, Foto: Mirko Kunšič
Prijavi napako
Komentarji
Napetost
# 25.06.2016 ob 07:32
Dejte ze vendarle locit med dnevno politino in ekonomsko situacijo in domovino. Na domovino smo lahko vedno ponosni. Domovina ni drzavni aparat.

Vse najboljse, Slovenija!
#13
# 25.06.2016 ob 06:44
Vse najboljše v domovino!
Whitetrasher
# 25.06.2016 ob 07:31
Slovenci smo trobojnico nosili in uporabljali že dolgo prej.To postavljanje na triglav je bolj simbolično dejanje ob osamosvojitvi.
Vse lepo domovina.
Grob
# 25.06.2016 ob 06:41
Super super super!
peaceMaker
# 25.06.2016 ob 08:28
Čestitke vsem tudi z naše strani.
Trooper
# 25.06.2016 ob 09:44
Nekateri visoko na Triglavu, drugi globoko v bunkerju.
mr.cook
# 25.06.2016 ob 09:03
P o n o s . . .
rokers
# 25.06.2016 ob 09:40
bravo! Ponosen, da sem Slovenec, da imamo svojo državo, da lahko govorim materin jezik in da so imeli v tistih časih pogum to naredit. Kar je naš narod naredil v 90ih ne uspe že nekaj stoletij tudi mnogo večjim narodom in to ne smemo zanemarjat. Država bi morala skrbet, da bomo ponosni na te dogodke, da bomo častili vse te pogumne žene in može, ki so tvegali tudi svoja življenja, da lahko sedaj živimo v svoji državi...a na žalost vladajoče garniture raje omenjajo še pol starejše zgodbe in pomembnost ključnih dejanj in odločitev iz 90ih kar pomanjšuje in pozabljajo...S srcem za Slovenijo! to govori ponosni evropejec.. Vesel in ponosen sem, da sem bil tudi jaz del odločitve za EU.. ja problemi so...in problemi bojo, kjerkoli, s komerkoli ali sami...Več ponosa in pozitive nam ne more škodit!
ošas
# 25.06.2016 ob 08:54
Vse najboljše, Slovenke in Slovenci!
Danes je lep dan!
slorevolucija
# 25.06.2016 ob 08:53
Samo za zanimivost: slovenska in ruska zastava dejansko nista povezani kot mnogi napačno domnevajo v okviru panslavizma. Barve slovenske zastave izvirajo iz grba dežele Kranjske, prvič je bila izobešena leta 1848, sam grb pa je več stoletij starejši. Ruska zastava pa izvira iz 17. st., menda je bila navdih nizozemska zastava. Identična razporeditev barv na slovenski in ruski zastavi je zgolj naključna.

Mi smo svojo (z dodanim grbom) potrdili junija 1991, Rusi šele konec avgusta. Če torej slovenski politiki ne bi vztrajali pri dodajanju grba na zastavo, bi lahko brez težav preprosto sprejeli narodno zastavo brez grba kot državno, in bi si morali Rusi izbrati drugačno zastavo ali pa dodajati elemente na njo. V slednjem primeru bi marsikdo verjetno vseeno prej pomislil na Rusijo kot pa Slovenijo ker je Rusija veliko večja in vplivnejša država. No ja.
genniuuss
# 25.06.2016 ob 09:50
tudi jaz sem ponosen da sem Slovenc,
iskrene čestitke, 25 let, hitro je minilo.
Arso
# 25.06.2016 ob 11:01
Vse najboljše SLOVENIJA!

Tudi v Sloveniji bo kmalu zavel svež veter in imeli bomo
bolj urejene razmere in pridobili ugled. Slovenija bo
postala Slovencu prijazna...
ferit
# 25.06.2016 ob 10:36
Slovenska tribarvnica brez grba je po slovenski zakonodaji slovenska narodna zastava, predstavlja slovenski narod in se jo sme uporabljati ter izobešati skupaj s državno zastavo. Navsezadnje je to naša narodna zastava že 150 let. Zakaj se jo tako malo uporablja ne vem, ker kompleksi, da je ruska so nepotrebni, mnogo drugih zastav je ravno tako enakih ali zelo podobnih.

Kar se pa tiče izvora naše zastave Panslavizem ali deželni simboli... Verjetno bi bilo potrebno pogledat kaj slo ljudje mislili o tem leta 1848 ko so jo izobesili. Prvi jo je izobesil Lovro Toman, verjetno obstajajo kakšni zapisi, kako so to takrat interpretirali Slovenci. In pa kaj je z njo mislil Toman.

Glede na to, da je vsaj za njegovo ženo, ki je bila pesnica, znano, da je bila zagrizena slovanofilka (naslovi pesmi: Katarina, ruska carica, Svobodoljubna Slavjanka, Poljski rodoljub, Slavljanski mučenik...) se mi teorija pan-slovsnakih baru, ki jih je Tomin izobesilna kot odziv na nemško narodno zastavo, ki so jo v Ljubljani izobesili Nemci ne zdi ravno neverjetna. Celo bolj verjetna. Verjento pa je kasneje v Habsburški monarhiji bilo bolj "politično korektno" oblasti pojasnit svojo narodno zastavo z fevdalnimi deželnimi simboli.
rooster
# 25.06.2016 ob 09:10
Trobojnice so namreč zastave s tremi navpičnimi barvnimi polji (francoska, italijanska, irska, ...)

torej to trobojnico, bela, modra, rdeča v navpičnem zaporedju bi lahko imeli za zastavo

sicer pa, naj vam današnji dan da še dodatne samozavestii in poguma

tudi za tiste teritorialce, policiste in civiliste, ki so padli leta 1991
alcatraz
# 25.06.2016 ob 10:07
ostaja grenak priokus, da bi nam vsem lahko bilo bistveno boljše in lepše in da smo zapravili priložnost biti samostojni in svoje države tudi vredni.

vseeno vam želim lep praznik
rokers
# 25.06.2016 ob 11:06
stojan...tvoje mišljenje iskanja zunanjih krivcev, zlobnih tujcev, skritih zarot je mantra vseh, ki nostalgično brskajo po spominu in sanjajo kako je enkrat bilo lepo in nočejo videt, da je prihodnost odvisna tudi od nas...Korporacije in še ne vem kdo nas bo uničil, če se ne bomo znali postavit zase. Prav osamosvojitev je dokaz., da se nekaj da, če narod, ljudje hočejo - ne glede na korporacije in ne vem koga...Pogum!
ferit
# 25.06.2016 ob 10:52
Poltegeist
Naprimer Monako-indonesija + zelo podobna Poljska, Romunija-Čad, Nizozemska-Luksemburk, ki imata celo tudi "panslovanske barve" s katermi jih lahko ljudje hitro zamnejajo, pa jih nič ne moti.

Drugače pa ali ni ravno to "kaj si bodo mislili tujci" kompleks?
pahorček
# 25.06.2016 ob 10:47
V glavnem poznate kaj je stari Pijani Matko pel v Matkovi Tini?

Eno leto punt smo gnali, sedaj pa bomo glave dali.
Vsem galjotom vile v lamp.

Malo spremeno eno besedo in bil izbrisan, brez razlage????
slorevolucija
# 25.06.2016 ob 09:03
@Stopi: izraz trobojnica je v SSKJ, zato z jezikoslovnega vidika njegova raba ni napačna.

Je pa napačna v kontekstu veksikologije (vede o zastavah). Trobojnice so namreč zastave s tremi navpičnimi barvnimi polji (francoska, italijanska, irska, ...), v angleščini jim rečejo "tricolor". To pa lahko privede do zmešnjave, saj je slovenski izraz za zastave s tremi vodoravnimi barvnimi polji (slovenska, nemška, madžarska, ...) tribarvnica, angleški pa "triband".

Ampak žal se oba izraza uporabljata vse povprek, zato je za navadnega človeka bolj ali manj vseeno.
Binder Dandet
# 25.06.2016 ob 12:08
@sonda:
Prvic. Barve nimajo nobene veze s komunizmom. Upam, da si uspel prebrat tista dva posta, ki razlagata zgodovino. Prvic izobesena leta 1848.

Drugic. Zakaj ne spremenis nicka sonda v kaj bolj prepoznavnega? Zakaj ne spremenis svojega imena in priimka, da bos bolj prepoznaven?

Ime naroda in zastava sta nam v zibelko polozeni. Kot ime in priimek. Tega se ne spreminja zarad prepoznavnosti. Sploh pa pozitivne prepoznavnosti ne bos dosegel s spreminjanjem tega. Ker da bi bil prepoznaven, bi moral parodijo naredit. In bi bil morda novica na rumenih rubrilah mefijev kaksen dan. Prepoznavnost lahko dosezemo edino z neko vizijo, kako drzavo razvijat. Vsekakor pa bo potrebno trdo delo in cas. Ne mores cez noc, kar bit ti zelel.
stoporkow
# 25.06.2016 ob 11:37
Slovenska zastava bi morala biti na vrhu triglava ves čas izobešena!
POLTERGEIST
# 25.06.2016 ob 10:45
Zakaj se jo tako malo uporablja ne vem, ker kompleksi, da je ruska so nepotrebni, mnogo drugih zastav je ravno tako enakih ali zelo podobnih.

In katere so to mnoge druge enake zastave? Kompleksi da je ruska so nepotrebni? Ko bo kak tujec zagledal takšno zastav si bo mislil kaj? Da so rusi prišli valda :D
Jaz369
# 25.06.2016 ob 15:47
Ah, dajte se malo spustit na realna tla!
Mislite, da 300.000 ljudem pod pragom revščine in še kdove kolikim blizu, kaj pomeni slo. zastava na vrhu Triglava?!?
Vrnite nam upanje v boljšo, lepšo prihodnost in vzdušje, ki je bilo nekoč!
mikitr
# 25.06.2016 ob 12:41
Naj bi bili veseli svoje domovine,a z grenkim priokusom,saj so v najvišjih strukturah izdajalci.Ljudje ki so zvesti materialnim dobrinam in ne zaslužijo stopiti pod našo zastavo in ne v našo državo.
pahorček
# 25.06.2016 ob 10:45
@POLTERGEIST

Glej če me izbrišejo ker sem nekoga žalil, OK!

Če pa citiram Starega Matka...

Pol pa ne vem več kaj naj!
POLTERGEIST
# 25.06.2016 ob 10:41
@pahorček

Pač tak je. Mene tudi skoraj vedno izbriše ko napišem kaj pikantnega, zadnje cajte pa opažam, da mi je začel nepikantne stavke enako brisat. Admini so pač ljudje, kateri tudi imajo svoje šefe in ti jim vsiljujejo cenzuro, kaj naj rečem drugega. S tem hočejo ohranjat neki malo višji nivo komuniciranja brez sovraštva, grdih besed,... samo pri tem so zelo pristranski, ker se nekaterim dovoli marsikaj.
mkrebs
# 25.06.2016 ob 09:17
Seveda sta bila pobudnika A.Hojs in J.Janša.
u qratz
# 27.06.2016 ob 06:35
z lahkoto ..pozabim tega
kolkrkaplc
# 25.06.2016 ob 15:46
Slovenska zastava (brez grba) je, kot je znano, na vrhu Triglava zaplapolala že slaba dva tedna pred osamosvojitvijo - v strogi tajnosti

Mislim, kakšen paradoks.
Kam boš šel, če hočeš, da te cela Slovenija, Furlanija in Koroška vidijo, kjer ni dreves in drugih ovir?

Ja, na Triglav!
+0
-9


Kaj nihče ne razume heca?
pancho
# 25.06.2016 ob 11:56
Sonda

Te barve nam je menda dal habsburški monarh
Bivši uporabnik
# 25.06.2016 ob 11:35
Čestike! Ne razumem pa zakaj bi skrival zastavo, ko pridejo letala? Mar ni to ravno poanta vsega :)
Binder Dandet
# 25.06.2016 ob 11:27
Kdor meni, da moramo spremenit zastavo, je slabo prebral dolocene razlage pod clankom. In kaj bi dosegli? Svetno slavo? Navsezadnje bi morali ime spremeniti, ker nas zamenjujejo s slovaki. Ne bit tako zakompleksani.
POLTERGEIST
# 25.06.2016 ob 11:04
@ferit

In to je zdaj motnja da povemo ali namignemo na nekaj? V preveč čudnem svetu ti živiš.
miranabr
# 25.06.2016 ob 10:50
A je bil največji "domoljub" in osvoboditelj zraven na Triglavu?
Jocipros
# 25.06.2016 ob 11:42
Madona kaka evforija! Rebula je nekoč, ko je bil še pri sebi, zapisal, da je zastava tekstilnost. Vi pa zganjate tako evforijo, da te začne nekje stiskat!
slorevolucija
# 25.06.2016 ob 09:15
@rooster: tudi sam se nagibam k spremembi zastave v navpično razporeditev kot si jo opisal, predvsem zaradi prepoznavnosti. Kolikor vem imajo samo Francozi te tri barve v navpični razporeditvi, zato bi bila taka zastava res unikatna, z grbom ali brez.

Poleg tega velja omeniti, da sama orientacija barv nikoli ni bila pravno definirana kot striktno vodoravna, razen v ustavi SRS. Zato bi tudi s pravnega vidika taka razporeditev bila povsem legitimna.
Ramus
# 25.06.2016 ob 11:30
Zgledovali so se po Iwo Jimi

Slovenceljstvo brez meja, kot da nimamo kaj drugega, kot narod. Tile so se pa šli Iwo Jimo na Triglavu. Razumi kdor more to hlapčevanje,...
Ramus
# 25.06.2016 ob 11:27
Zgledovali so se po Iwo Jimi

Nisem vedel, katastrofa. Pa komu kaj takega pade na pamet.
Anar Hija
# 25.06.2016 ob 10:21
https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Ru
ssia

:)))
Ivo Lola
# 25.06.2016 ob 21:29
Ne onečaščajte mi Triglava!
Ramus
# 25.06.2016 ob 10:10
"Na vrhu Triglava, ko je zaplapolala slovenska trobojnica: "Tega ne moreš pozabiti"

Lahko,... danes vse trgovine delajo. Država, ki ima tako gnilo zakonodajo, da so vse trgovine odprte na dan državnosti, je lahko pozabljiva. Ni vredna kaplje človeške krvi.
Sonda
# 25.06.2016 ob 12:14
Binder Dandet -

Ne ločiš med imenom in simbolom. In tukaj ne gre samo za barvo, temveč za celostno podobo -simboliko!

Ne glede na vso filozofijo, pa je nekaj jasno ... če se med seboj na sto metrov ne da ločiti zastave ene od druge, je s filozofijo nekaj hudo narobe ;)
Sonda
# 25.06.2016 ob 11:53
Binder Dandet - Kdor meni, da moramo spremenit zastavo, je slabo prebral dolocene razlage pod clankom. In kaj bi dosegli?

Smešno ... kaj bi dosegli? PREPOZNAVNOST, le kaj bi drugega in pa simbolno združenost Slovencev pod zastavo, ki ne predstavlja eno od ruskih provinc pod katero jo- nekateri rdeči spletkarji v naši pred 25 leti nastali domovini še danes poveličujejo.
stojan1111111
# 25.06.2016 ob 10:46
Zdaj ko se nahajamo v informacijski družbi, teško nam bodo nekateri politiki, prodali laži in poluresnice. Vidimo da je samostojnost Slovenije in drugih držav zelo vprašljiva? Zato ker druge močne države, odločajo kako se bo svet vrtel. Glavne smernice in scenarije izvajajo SAD, VB, Nemčija, Kitajska, Rusija, mogoče druge bogate korporacije, posamezniki ki imajo vpliv in denar. Povedano po resnici Slovenija je zbezala iz enga zakona (skupnosti SFRJ) v drugega, ki zdaj spet razpada (VB). Slovenija je padla v taj scenarij, ki so ga naredili druge močne sile v svetu. Zdaj je takšan kaos v svetu, da ne veš gdo pije in gdo plača? Pijo in jejo bogati, plačajo revni. Veseliti se za nekaj kar je slabše, kot je bilo 25 let prej, je smešno in skregano z zdravim logičnim mišljenjem. Drugim besedama povedano, politiki govorijo kako nam je dobro, drugi se komaj preživljajo. Če pogledamo izjave nekaterih politikov v Sloveniji, tako zvenijo njihove misli: nam je super, kej nas briga za druge ki umirajo. Po 25 letih, otkrivajo nekateri politiki, kako so razbijali bivšo državo. Mogoče v tem trenutku neko drugi razmišlja kako bo razbil Slovenijo, EU in ZDA.? Znan je pregovor: vse se vrača, vse se plača. Resnica prihaja na dan., ko EU pestijo velike težave: Velika Britanija, Ukrajina, begunci, Kosovo, Nato, anakonda, ameriški raketni ščit proti Rusiji in druge težnje majhnih držav. Politike ki skrbijo samo za svojo denarnico, moramo zamenjati z drugim, ki imajo dobar program za vse ljudi v Sloveniji in svetu. Naj omenim tri pravila uničenja. Ta svet je namreč moč uničiti na tri načine: s seksom, kockanjem in politiko. Seks je najbolj zabaven, kockanje najbolj vznemirljivo, politika najbolj zanesljia. Ne pozabite niti na osnovni zakon revolucije: ko pride revolucija, so stvari drugačne - ne boljše, samo drugačne.
Sonda
# 25.06.2016 ob 11:09
Morda priložnost za razmislek o tem, da končno preoblikujemo zastavo, ki jo tudi zbiratelji komaj ločijo med ostalimi zraslimi iz bivšega komunističnega bloka.
Ori
# 25.06.2016 ob 08:40
Kaj to pomaga ko pa smo pod okupacijo ameriških korporacij in njihovih marionet v Bruslju?
kolkrkaplc
# 25.06.2016 ob 08:47
Slovenska zastava (brez grba) je, kot je znano, na vrhu Triglava zaplapolala že slaba dva tedna pred osamosvojitvijo - v strogi tajnosti

Mislim, kakšen paradoks.
Kam boš šel, če hočeš, da te cela Slovenija, Furlanija in Koroška vidijo, kjer ni dreves in drugih ovir?

Ja, na Triglav!
POLTERGEIST
# 25.06.2016 ob 08:50
Ste prepričani, da gre za slovensko zastavo na prvi sliki? A nimajo take rusi?
firtoh
# 25.06.2016 ob 07:16
Za patetične prispevke so posebni dodatki k plači?
Kazalo