Množica je pritiskala na policiste, naj izpustijo pridržane. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Množica je pritiskala na policiste, naj izpustijo pridržane. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
MMC-jeva kamera na 4. vselovenski vstaji
Kaj tokrat zahtevajo protestniki
Na ulicah tokrat manj vstajnikov

Protest je sicer potekal mirno. Ob 15.00, ko je bil napovedan začetek 4. vseslovenske vstaje, je sprva kazalo, da se bo zbralo precej manj ljudi. A niti siv deževen dan ni protestnikov zadržal doma in Kongresni trg je kmalu napolnilo več tisoč pisanih dežnikov.

Okoli 5.000 protestnikov je po začetnih govorih na velikem odru na Kongresnem trgu krenilo po mestu. Na začetku povorke je bil velik transparent s sporočilom "Ne rabimo nove vlade, ampak revolucionarne spremembe". Pred sodiščem so ob petju Internacionale v zrak spustili napihljive maske politikov. Protestniki so nosili tudi transparent z okoli 100 imeni ljudi, ki so po njihovem mnenju uničili Slovenijo. Del protestnikov je nato odšel pred magistrat, kjer so od ljubljanskega župana Zorana Jankovića zahtevali odstop, glavnina se je vrnila na Kongresni trg, peščica pa jih je zavila na Trg republike pred DZ.

Nekje glasbeni program, drugje govori
Medtem ko se je na Kongresnem trgu nadaljeval glasbeni program, je skupina protestnikov tudi na Trgu republike postavila ozvočenje in začela govore, v katerih so kritizirali predvsem aktualne razmere in pa organizatorje protesta zaradi njihove odločitve, da bo uradni program na Kongresnem trgu, ne pa na Trgu republike. Major Ladislav Troha je tako dejal: "Tisti, ki vas je danes peljal na Kongresni trg, je narodni izdajalec! Ker problem je v tej hiši," je zavpil in pokazal na parlament. Drugi govornik pa je dejal: "Uroš Lubej je podkupljen s strani strank Zares, SD in Jankovića, da razbija proteste!"

Protestniki na več lokacijah
Skupinica protestnikov se je vmes odpravila pred ameriško veleposlaništvo, ki so ga v trenutku zaščitili pripadniki posebne policijske enote (PPE), da bi izrazila svoje nestrinjanje z ameriško politiko.

Več kot sto protestnikov pa se je medtem odpravilo pred policijsko postajo Ljubljana Center na Trdinovi ulici, saj je policija zaradi kršitev javnega reda in miru na protestu pridržala štiri ljudi.

Na protest z vilami
Policija je pojasnila, da je ena izmed prijetih oseb metala barvo v objekte, drugi dve sta poskusili policistom preprečiti prijetje osebe, ena oseba pa je na protest prišla z vilami in jih ni hotela izročiti policiji, prinašanje nevarnih predmetov na javni shod pa je nedovoljeno.

Protestniki so na Trdinovi glasno skandirali in zahtevali izpustitev pridržanih protestnikov, vhod v policijsko postajo so zastražile enote PPE-ja, a konflikta med protestniki in policijo ni bilo. Ko je okoli 21.30 prišlo sporočilo, da so pridržane izpustili, so se razšli še zadnji protestniki.

Zahteve protestnikov
Protestniki so med drugim zahtevali razpis predčasnih volitev v roku šestih mesecev od imenovanja prehodne vlade, na čelu prehodne vlade pa osebo z nesporno moralno integriteto. Pozvali so k instrumentu ljudske nezaupnice in radikalni reformi sodstva, pa tudi k takojšnjemu in učinkovitemu sojenju vsem, ki so do premoženja prišli na sporen način. Prenova Slovenije mora temeljiti na morali, socialni pravičnosti in ljudstvu. Zavzeli so se za preferenčni glas na volitvah in ustanovitev ustavne komisije, ki bo vključevala državljane.

Pozivajo, naj se uredi status izbrisanih, stanovanja v lasti bank pa naj se podržavijo in se dajo mladim družinam oziroma tistim, ki jih potrebujejo. Objekti ministrstva za obrambo naj preidejo v roke civilnodružbenih organizacij in se namenijo tudi za mladinske dejavnosti. Slovenska vojska naj odide z vseh spornih misij po svetu, "naši fantje ne smejo bojevati tujih vojn", menijo protestniki. Ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli pa naj zapusti Slovenijo, saj da si želijo veleposlanikov, ki bodo spoštovali suverenost Slovenije.

Zahtevajo spodbujanje lastnega pridelovanja hrane in samooskrbo. Protestniki spoštujejo tako verujoče kot neverujoče, a hkrati zahtevajo popolno ločitev države in Cerkve. Zahtevajo večjo in bolj enakopravno vlogo žensk družbi, uveljavitev univerzalnega temeljnega dohodka, dvig pokojnin in vrnitev varstvenega dodatka, pa tudi prekinitev sodnih postopkov proti vstajnikom. Dovolj jim je posrednikov, "ki mastno služijo v javnem zdravstvenem sistemu", zahtevajo revizije vseh nakupov v zdravstvu. Hočejo javno šolstvo in univerze ter ustavitev spornega financiranja zasebnih univerz.

Protestniki so zahteve strnili v t. i. Pomladni deklaraciji, v kateri so med drugim napovedali vztrajanje z vstajami in uporabo drugih demokratičnih sredstev, da "prisilijo" politično elito, da se v skladu z ustavo podredi volji ljudstva.


MMC-jeva kamera na 4. vselovenski vstaji
Kaj tokrat zahtevajo protestniki
Na ulicah tokrat manj vstajnikov